7 volkoren producten die je aan je dieet toe kunt voegen

15 mei 2019
Volkoren producten zijn een hoofdbestanddeel van elk maaltijdplan. Ze zijn niet alleen een geweldige bron van energie, maar ze zijn ook de sleutel tot een goede spijsvertering en een optimaal gewicht. Ontdek welke volkoren granen je aan je dieet moet toevoegen.

Volkoren producten hebben een hoge voedingswaarde die niet alleen je gezondheid ten goede komt, maar die je ook helpen om af te vallen en je optimale gewicht te behouden wanneer je ze aan je dieet toevoegt.

Als bron van complexe koolhydraten zijn volkoren producten essentieel voor een evenwichtige voeding. Lees verder om meer te weten te komen over soorten granen die je aan je dieet kunt toevoegen.

In tegenstelling tot geraffineerde granen, behouden volkoren granen al hun vezels omdat ze niet zijn gemodificeerd door chemische processen. Ze helpen ook om een hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Het beste van alles is nog wel dat deze granen zijn makkelijk toe te voegen aan je dagelijkse dieet, omdat ze erg veelzijdig zijn en hun smaak goed met samen gaat andere ingrediënten.

Alsof dat nog niet genoeg is, zorgt het eten van deze granen ervoor dat je een voller gevoel hebt, en daardoor minder kans hebt om te veel te eten.

Hoewel de markt verzadigd is met ontbijtgranen die er zeer aantrekkelijk uitzien in hun kleurrijke, mooie dozen, kiezen meer en meer mensen voor volkoren producten.

Deze voedingsmiddelen zijn veel completer als het gaat om voedingsstoffen en bieden belangrijke voordelen. Ken jij ze al?

7 volkoren producten die je aan je dieet toe kunt voegen

1. Havermout

Havermout in een kommetje

Havermout valt op als één van de meest complete en voedingsrijke producten. Het bevat meer eiwitten dan iedere andere graansoort, en is onder andere een goede bron van:

 • vezels
 • mineralen
 • vetzuren

Door de langzame koolhydraten is het een voedingsmiddel dat veel energie levert, en zo de mentale en lichamelijke prestaties verbetert. Bovendien helpt het om het bloedsuikerniveau te reguleren, dus het is ook zeer goed voor mensen met diabetes.

Mis niet:
Een recept voor koekjes met havermout, lijnzaad en sesamzaad

2. Tarwekiemen

Dankzij het hoge eiwitgehalte en de omega 3-vetzuren zijn tarwekiemen één van de beste supplementen voor een gezond ontbijt. Al deze voedingsstoffen helpen de spieren te beschermen, de hersenactiviteit te optimaliseren en ontstekingen te verminderen.

 • Je moet weten dat tarwekiemen ook vitamines B en E bevatten, die nodig zijn om de stofwisseling en de activiteit van het zenuwstelsel te reguleren.
 • Het is ook een goede bron van minerale zouten die bijdragen aan de gezondheid van hart en nieren.

3. Gerst

Volkoren gerst in handen

Gerst onderscheidt zich als bondgenoot bij de beheersing van een hoog cholesterolgehalte. De eigenschappen worden toegeschreven aan de tocotriënolen in het graan. Dit zijn vetoplosbare stoffen die samen met vitamine E werken.

 • Na opname door het lichaam blokkeren deze stoffen de productie van slechte cholesterol (LDL), terwijl ze de aanwezigheid van goede cholesterol (HDL) verhogen.
 • Ook helpt de consumptie van gerst om constipatie en een trage spijsvertering te voorkomen, door het hoge gehalte aan oplosbare vezels.

4. Zilvervliesrijst

De meeste mensen consumeren witte rijst in hun normale dieet, omdat het vaak de goedkoopste rijst is die in de supermarkt wordt verkocht. Plus, wie houden we voor de gek? Het smaakt heerlijk. Witte rijst verliest echter tot 75% van de voedingsstoffen in vergelijking met zilvervliesrijst.

Zilvervliesrijst behoudt niet alleen al zijn vezels, maar levert ook:

5. Boekweit

Boekweit is ook bekend als zwarte tarwe. Dit is een graan dat zeer geschikt is voor patiënten met coeliakie.

Hoewel niet zo bekend als de vorige volkoren producten, is het opvallend vanwege het feit dat het veel mineralen, vitaminen en vezels bevat. Bovendien bevat het geen gluten.

 • Het opnemen van dit graan in je reguliere dieet helpt niet alleen om een optimale spijsvertering te behouden, maar komt ook je zenuwstelsel ten goede.
 • Op een vergelijkbare manier creëert het ook een barrière tegen vrije radicalen en vermindert het de kans op vroegtijdige celveroudering.

Ontdekt ook:
5 heerlijke veganistische smoothies, rijk aan eiwit en vezels

6. Cornflakes

Maïs in een kom

Cornflakes zijn volkoren granen die bij het ontbijt of als tussendoortje gegeten kunnen worden.

 • Ze staan bekend om hun langzaam absorberende koolhydraten, die het energieverbruik verhogen en het glucosegehalte reguleren.
 • Ze bevatten ook hoogwaardige eiwitten die de spieren en de hartgezondheid verbeteren.

Als gevolg daarvan optimaliseren hun vezel- en antioxidantenbijdragen de spijsvertering en beschermen ze de microbiota van de darm.

7. Volkoren rogge

Volkoren rogge bevat slechts 100 calorieën per kopje en is een belangrijke bron van oplosbare en onoplosbare vezels. Daarom helpt bij het beheersen van een hoog cholesterolgehalte en voorkomt spijsverteringsstoornissen zoals constipatie.

Dit graan zou deel moeten uitmaken van een dieet om gewicht te verliezen. Het is uitstekend voor het verminderen van de angst die mogelijk verband houdt met het eten van snoep.

Hoewel het geen wondermiddel is om gewicht te verminderen, is het een goede aanvulling om betere resultaten te bereiken bij het vasthouden aan een dieet.

Samengevat zijn volkoren producten gezonde voedingsmiddelen, die het algemene welzijn van ons lichaam en onze geest bevorderen. Kortom, de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten, helpt om een goed energieniveau te behouden en de regulering van glucose te optimaliseren.