Gevaarlijke diëten en hoe je ze kunt herkennen

Gevaarlijke diëten zijn meestal zeer beperkend en bevatten zeer weinig calorieën. Op korte termijn kunt je zeker afvallen met deze diëten, maar met een hoog risico voor je gezondheid.
Gevaarlijke diëten en hoe je ze kunt herkennen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gevaarlijke diëten om snel gewicht te verliezen zonder wetenschappelijke basis zijn tegenwoordig overal. In plaats van je te helpen, kunnen deze diëten op basis van één magisch ingrediënt echter tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. We vertellen je er vandaag graag meer over.

Wat maakt wonderdiëten gevaarlijk?

Wonderdiëten hebben geen wetenschappelijke basis en kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Niet alleen dat, er zal vaak ook sprake van een rebound-effect zijn.

Als we het hebben over gevaarlijke diëten, verwijzen we naar diëten die niet in balans zijn en daarom niet alle voedingsstoffen bieden die je lichaam nodig heeft.

Sterker nog, ze kunnen je lichaam juist overbelasten met te veel van het goede. Houd er rekening mee dat het niet de ingrediënten zijn die slecht zijn, maar je overmatige consumptie ervan. Vergeet niet dat zelfs water dodelijk kan zijn als je er te veel van drinkt.

Er zijn veel oplichters en onverantwoordelijke mensen en helaas wordt de informatie op internet voorzien van allerlei beweringen. Onthoud dat wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, dat meestal ook niet waar is. Hoe sneller je gewicht verliest, hoe sneller je het terug krijgt. Dit wordt het jojo-effect genoemd.

Op de lange termijn kunnen mensen die een gevaarlijk eetpatroon volgen, eindigen met dyslipidemie. Dit is een aandoening waarbij hun bloedlipiden-waarden te hoog of te laag zijn.

Wonderdiëten missen vaak wetenschappelijk bewijs. In plaats daarvan gaat het alleen om meningen en claims, waarvan vele niet alleen gevaarlijk, maar vaak ook absurd zijn.

De waarschuwingssignalen van gevaarlijke diëten

De waarschuwingssignalen van gevaarlijke diëten

Je zult vrijwel onmiddellijk weten dat je een gevaarlijk dieet volgt, omdat je de waarschuwingssignalen opmerkt die je hele lichaam je stuurt. We benoemen hieronder de meest opgemerkte symptomen.

  • Extreme honger: deze diëten zijn vaak beperkend en je zult je nooit vol voelen.
  • Haaruitval: als je dit symptoom waarneemt, betekent dit dat je vitamine B8 (biotine) tekort komt. Bovendien zijn het verschijnen van grijs haar, rode en schilferige huid en broze nagels ook een teken, evenals spierpijn.
  • Gebrek aan energie: wanneer je een tekort hebt aan vitamine B en C, werkt je metabolisme anders en deze extra inspanning leidt tot vermoeidheid, gepaard gaande met een zekere apathie en slaperigheid.
  • Hoofdhuidproblemen zoals roos: dit kan wijzen op een mogelijk gebrek aan essentiële vetzuren zoals omega 3-vetzuren, omdat deze onmisbaar zijn voor je lichaam.
  • Zweertjes en wondjes in de mond: de terugkerende aanwezigheid van zweertjes en wondjes in de mond kan je waarschuwen dat je een tekort hebt aan vitamine B12. Als dit het geval is, eet dan meer gevogelte, rood vlees en eieren.
  • Tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten: dit duidt op een gebrek aan vitamines uit het B-complex zoals folaat (B9). Bovendien zijn B6 en B12 gerelateerd aan problemen in de perifere zenuwen, die angst, depressie en hormonale onevenwichtigheden kunnen veroorzaken.

De gevolgen van gevaarlijke diëten

Zoals je ziet, verminderen zeer restrictieve caloriearme diëten op de korte termijn veel meer dan het gewicht. Bovendien zijn ze een onaanvaardbaar risico voor je gezondheid omdat:

  • ze het risico op het metabool syndroom groter maken.
  • deze diëten leiden tot ondervoeding en tekorten in zowel vitamines als mineralen.
  • ondervoeding vervolgens kan leiden tot eetstoornissen zoals anorexia en boulimia die nog ergere gevolgen voor je lichaam hebben dan het overgewicht dat je had.
  • ze negatieve psychologische effecten veroorzaken en het jojo-effect bevorderen.

Misschien vind je dit leuk:
Word je dik van avondeten?

Een gezond dieet

Een gezond dieet

Elk eetpatroon moet aan een paar kenmerken voldoen om effectief te zijn en geen risico voor je gezondheid te vormen. We noemen een paar van deze kenmerken op basis van de Richtlijnen Goede Voeding, beter bekend onder de naam: De schijf van vijf, zoals het Voedingscentrum adviseert.

Allereerst moet je proberen om geleidelijk en gematigd gewicht te verliezen. Dit moet gebeuren op basis van je lichaamstype, leeftijd en geslacht. Om dit te doen zonder voedingstekorten, zou je iedere dag minstens 1.500 kilocalorieën moeten consumeren. Diëten die minder calorieën voorschrijven zijn onvolwaardig.

Een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen is erg belangrijk om op een gezonde manier af te vallen, zodat je voedingsstoffen krijgt die uit elke voedselgroep komen.

Je hebt koolhydraten nodig voor de goede werking van je zenuwstelsel (hersenen, zenuwen), hart- en bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes).

Probeer ook voldoende energie halen uit eiwitten. Deze zitten voornamelijk maar niet uitsluitend in producten zoals:

  • vlees
  • vis
  • eieren
  • melk, yoghurt en kaas
  • vegetarische producten zoals vleesvervangers
  • noten

Ten slotte moeten je dagelijkse maaltijden een vorm van dierlijk of plantaardig vet bevatten. Vet is niet de vijand, het gaat om de kwantiteit en de kwaliteit van het soort vet. Vermijd daarom ultrabewerkte producten zoveel mogelijk.

Conclusie

Het proces van afvallen zal tijd kosten en moet geleidelijk gebeuren om succesvol te zijn. Te snel afvallen is slecht voor je gezondheid. Ja, je kunt je ook taart eten en lekkere maaltijden nuttigen zolang je het maar met de juiste ingrediënten bereidt!

Houd er rekening mee dat je ook allerlei kleine veranderingen in je levensstijl moet aanbrengen. Het zijn de kleine veranderingen in je gewoonten die je altijd bijblijven. Dan verlies je niet alleen de kilo’s die je wilt verliezen, maar je voelt je ook geweldig en je zult je gewicht op peil kunnen houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.
  • Baladia E., Manera M., Basulto J., Las dietas hipocalóricas se asocian a una ingesta baja de algunas vitaminas: una revisión. Actividad Dietética, 2008.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.