Diabetes type 2 beheersen op een natuurlijke manier

Om diabetes type 2 onder controle te houden is het belangrijk om op je dieet te letten. Je moet ook een specialist raadplegen over de beste voedingsmiddelen die je in je dieet op zou moeten nemen.
Diabetes type 2 beheersen op een natuurlijke manier
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

In onze samenleving is diabetes een van de meestvoorkomende ziekten. Er zijn meerdere vormen van deze veelvoorkomende ziekte. De bekendste zijn type 1 en type 2. Diabetes type 1 moet worden behandeld met een voorraad insuline. Diabetes type 2 kun je in sommige gevallen beheersen met de juiste voeding.

Vandaag willen we je vertellen hoe je je dieet kunt aanpassen om diabetes type 2 onder controle te houden. Als je dus lijdt aan deze aandoening of als het voorkomt in je familie, let dan goed op wat we hier bespreken.

Typen diabetes

Diabetes type 1

In deze toestand stopt de alvleesklier met de productie van een hormoon dat insuline genoemd wordt. Doordat het lichaam hierdoor geen insuline ter beschikking heeft, moet de patiënt dit kunstmatig aan het lichaam toevoegen.

Volgens verschillende studies is dit type diabetes genetisch, je kunt het dus niet voorkomen. Dit is echter nog niet bewezen en er wordt meer onderzoek gedaan.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 houdt ook een insuline-insufficiëntie in. Er is echter nog wel insuline. Dat wil zeggen, het lichaam maakt wel insuline, maar niet de juiste hoeveelheid. Daarnaast kan er sprake zijn dat het lichaam wel insuline aanmaakt, maar het niet goed kan benutten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij (ernstig) overgewicht.

Insuline en glucose

Insuline en glucose om diabetes type 2 te beheersen

Het is je vast opgevallen dat we verschillende keren insuline hebben genoemd. Dit komt omdat dit hormoon een zeer belangrijke rol speelt bij je gezondheid, omdat het invloed heeft op glucose.

Wanneer je eet, wordt een groot deel van je eten omgezet in glucose. Dit is een heel belangrijk proces voor je lichaam, omdat glucose je belangrijkste energiebron is.

Insuline zorgt ervoor dat glucose die cellen bereikt die het nodig hebben. Als je dus geen insuline hebt, blijft al die glucose in je bloed zitten, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Diabetes type 2 beheersen

Diabetes type 1 en 2 zijn heel verschillend. Dit komt vooral omdat er bij type 1 helemaal geen insuline is. Bij type 2 is er wel insuline, maar het is niet genoeg.

Daarom is de enige manier om diabetes type 1 onder controle te houden met een dieet en het inspuiten van insuline. Dit is niet altijd nodig bij diabetes type 2, dat je op andere manieren kunt beheersen.

Dit betekent niet dat mensen die afhankelijk zijn van insuline niet op hun dieet hoeven te letten. Dit betekent ook niet dat mensen met diabetes type 2 geen medicijnen hoeven te nemen. Vaak is dit namelijk wel noodzakelijk. Het betekent simpelweg dat de juiste voeding een cruciale rol kan spelen bij het reguleren van diabetes. Let dus goed op.

Hoe je diabetes type 2 kunt beheersen

Pas op voor suiker en glucose

Het is een vergissing als je denkt dat je bloedsuikerspiegel alleen maar stijgt als je snoep eet. Glucose vormt zich omdat bepaalde voedingsmiddelen die je eet in deze stof worden omgezet, zelfs als het geen snoep is.

Het is belangrijk om dit te verduidelijken. Veel mensen met diabetes type 2 denken namelijk dat door het niet eten van snoep en zoetigheden ze geen risico lopen dat hun bloedsuikerspiegel verhoogt. Dit is echter niet waar. Je moet weten dat koolhydraten bijvoorbeeld ook de glucosewaarden verhogen.

Eet complexe koolhydraten

Eet complexe koolhydraten

Hoewel koolhydraten worden afgebroken tot glucose en daarna opgenomen worden in het bloed, hoef je niet stoppen met het eten ervan. Het feit dat je aan diabetes type 2 lijdt, betekent niet dat je een bepaalde voedselgroep moet elimineren.

Wat je wel moet doen, is naar het beste voedsel van elke voedselgroep kijken, afhankelijk van je toestand. Wat koolhydraten betreft bijvoorbeeld, is het beter om complexe koolhydraten te eten dan enkelvoudige koolhydraten.

Met andere woorden, het is beter om volkorenrijst, volkoren granen en groenten te eten in plaats van bijvoorbeeld witte pasta, bloem, fruit uit blik, vruchtensappen en bewerkte ontbijtgranen.

Gebruik niet te veel zoetstoffen

Het is belangrijk om niet te veel suiker te eten, omdat dit je bloedsuikerspiegel direct beïnvloedt. We weten dat je echter meestal houdt van voedingsmiddelen die zoet smaken. Je kunt in dat geval zoetstoffen gebruiken.

Volgens sommige onderzoeken kunnen zoetstoffen echter een aantal negatieve bijwerkingen hebben. Daarom moet je ze met mate gebruiken, zodat ze je gezondheid niet schaden.

Eet eiwitten

Eet eiwitten om diabetes type 2 te beheersen

Eiwitten eten samen met koolhydraten kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt bij mensen die diabetes hebben. Dat komt omdat de vertering dan langzamer verloopt. Het is dus goed om eiwitten in je dieet op te nemen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je bloedsuiker stijgt.

Pas op voor vet als je diabetes type 2 wilt beheersen

Vetten veranderen niet in glucose. Sommige vetten lijken echter wel het cholesterolgehalte te verhogen. Dit kan je lichamelijke situatie verergeren, zeker als je diabeet bent. Het is daarom erg belangrijk om je dieet te verbeteren. Eet niet te veel verzadigde vetten, maar kies vooral voor de onverzadigde vetten die je bijvoorbeeld in noten kunt vinden.

Zorg voor voldoende beweging

Door voldoende te bewegen verbeter je de gevoeligheid van het lichaam voor diabetes. Daarnaast is het belangrijk om te proberen om een gezond gewicht te handhaven of te bereiken. Op die manier maak je het een stuk makkelijker om je bloedsuikers onder controle te houden.

Als je aan deze aandoening lijdt vraag dan altijd je arts voor advies. Hij kan je ook naar een diëtist verwijzen voor hulp en begeleiding bij het dieet dat het beste voor jou is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Steck A., Rewers MJ., Genetics of type 1 diabetes. Clinical Chemistry, 2011. 57 (2): 176-185.
  • Wstman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.