7 symptomen van blaaskanker waar je op moet letten

Wat zijn de symptomen van blaaskanker? Hoewel sommige symptomen natuurlijk ook veroorzaakt kunnen worden door andere problemen, is het toch belangrijk om er goed op te letten, zodat je zo vroeg mogelijk een diagnose kunt stellen en kunt beginnen met de behandeling, indien ze wel wijzen op blaaskanker.
7 symptomen van blaaskanker waar je op moet letten
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 13 december, 2022

Je blaas is een orgaan dat de vorm heeft van een buideltje. Dit orgaan wordt vooral gekenmerkt door het vermogen om samen te trekken en uit te zetten bij het lozen en opslaan van de urine die geproduceerd wordt door de nieren. We gaan het in dit artikel hebben over de symptomen van blaaskanker.

Kanker in de blaas ontstaat wanneer kwaadaardige cellen ongecontroleerd beginnen te groeien in het binnenmembraan en zo tumoren vormen.

De meeste gevallen van blaaskanker ontstaan in het urotheel, de binnenste laag van de blaaswand.

Om tragische gevolgen te voorkomen is het belangrijk om deze ziekte zo snel mogelijk op te sporen. Het kan zich namelijk al heel snel uitzaaien naar andere delen van je blaas en omliggende weefsels.

Het probleem is echter dat veel van de vroege symptomen van blaaskanker ook in verband kunnen worden gebracht met andere aandoeningen. Daardoor is het voor veel mensen lastig om hun symptomen correct te diagnosticeren.

Dit houdt in dat het van essentieel belang is om goed te letten op mogelijke aanwijzingen. Met name als er ook risicofactoren toepasbaar zijn, zoals roken of blootstelling aan giftige chemicaliën.

In dit artikel delen we de zeven voornaamste symptomen van blaaskanker, zodat je in de toekomst niet zult twijfelen om een dokter te raadplegen wanneer je er last van hebt.

Kom erachter wat deze symptomen zijn!

Symptomen van blaaskanker

1. Bloed in de urine

Bloed in de urine is een van de symptomen van blaaskanker

De aanwezigheid van bloed in de urine is een van de eerste symptomen van blaaskanker.

  • De hoeveelheid kan verschillend zijn, maar over het algemeen geldt dat het zich in de regel voordoet met tussenpozen.
  • Sommige patiënten zullen merken dat hun urine een rozige tint heeft gekregen. In sommige zeldzame gevallen zal hun urine zelfs donkerrood worden.
  • In andere gevallen kan het zijn dat de kleur van de urine voor het blote oog normaal lijkt. Maar doktoren kunnen bij nader onderzoek wel sporen van bloed aantreffen.
  • Deze symptomen kunnen meerdere weken achter elkaar aanhouden, maar ze kunnen zich ook een dag voordoen en de volgende dag alweer verdwenen zijn.

2. Veranderingen in je plasgewoontes

Ook veranderingen in je plasgewoontes zouden kunnen wijzen op blaaskanker. Dat komt omdat deze veranderingen bijna altijd veroorzaakt worden door een infectie.

Door je plasgewoontes goed in de gaten te houden, kun je blaaskanker zeer snel diagnosticeren.

Raadpleeg dan ook je dokter wanneer je enkele van de volgende eigenaardigheden waarneemt:

  • Voortdurend de drang om te plassen, zelfs als je blaas leeg is.
  • Verhoogde drang om gedurende de nacht te plassen.
  • De urinestraal is zwak.
  • Je voelt een brandend gevoel tijdens het plassen.

3. Pijn in een kant van je rug

Pijn aan een kant van de rug kan een van de symptomen van blaaskanker zijn

Urineweginfecties, alsook nierstenen en blaaskanker, kunnen een onaangename pijn in een kant van je onderrug veroorzaken.

Hoewel je deze pijn in eerste instantie kunt verwarren met spierpijn, zullen de intensiteit en het gegeven dat de pijn steeds terugkeert tekenen zijn dat er iets anders aan de hand is.

Het is dan ook belangrijk om hier goed op te letten. Vooral wanneer de pijn gepaard gaat met duidelijke veranderingen in de urine.

4. Verminderde eetlust

Er zijn een hoop factoren waar rekening mee moet worden gehouden wanneer iemands eetlust afneemt. En een van deze factoren is de kans dat dit probleem veroorzaakt wordt door een vorm van kanker.

Mensen die tumoren in hun blaas ontwikkelen kunnen voortdurend een zwaar en vol gevoel ervaren. Dat zorgt ervoor dat ze niet meer op dezelfde manier van eten kunnen genieten als ze voorheen deden.

5. Gewichtsverlies

Een gebrek aan eetlust samen met de stress die kanker veroorzaakt kunnen ervoor zorgen dat iemand enorm veel gewicht verliest.

Hierdoor kan de patiënt ook last krijgen van ernstige voedingstekorten. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem zwakker wordt. Daardoor wordt de kans dat kankercellen zich ontwikkelen alleen maar groter.

6. Ontsteking

Vochtretentie of lymfoedeem kan een gevolg zijn van een ontstekingsreactie als het lichaam wordt aangevallen door kankercellen.

In dit geval zal dit vooral merkbaar zijn in de maag en in de benen, doordat je blaas niet meer goed in staat is om vocht naar behoren te elimineren.

7. Vermoeidheid en bloedarmoede

Vermoeidheid en bloedarmoede kan een van de symptomen van blaaskanker zijn

Nog een gevolg dat zich voor kan doen doordat blaaskanker ervoor zorgt dat iemands eetlust afneemt, is dat deze persoon erg moe zal zijn. De patiënt zal met name vermoeidheid ervaren die verbonden is aan bloedarmoede.

Bij een gebrek aan voedingsstoffen, neemt de aanmaak van bloedcellen af. Daarnaast worden je bloedcellen minder goed voorzien van zuurstof waardoor je last kunt krijgen van lichamelijke en mentale vermoeidheid.

Tot slot, de mogelijke symptomen van blaaskanker die we hierboven genoemd hebben zouden ook heel goed ongevaarlijk kunnen zijn en hoeven helemaal niet te wijzen op een ernstige aandoening.

Toch is het altijd verstandig om jezelf medisch te laten onderzoeken, om uit te sluiten of vast te stellen dat de symptomen gerelateerd zijn aan blaaskanker.

Net als bij andere typen kanker is het zeer belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te sporen, om de behandeling zo succesvol mogelijk te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Borrego, R. J., and Montero, C. O. (2003). Nefrología: Fundamentos de medicina. Madrid: Corporación para Investigaciones Biológicas, p. 340.
  • Goldman, L., and Braunwald, E. (2000). “Edemas”, Cardiología en atención primaria. Boston: Harcourt, pp. 114-117.
  • Jelkmann, W. (2007). “Erythropoietin after a century of research: younger than ever”, Eur. J. Haematol., 78 (3): 183-205.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.