De mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneelthee

Kaneelthee is een drankje dat kan worden genomen als aanvulling op een gezonde levensstijl.
De mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneelthee
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 januari, 2023

Kaneelthee is een zeer aromatisch en verfrissend drankje. Een schijfje sinaasappel en andere ingrediënten kunnen worden toegevoegd om de smaak verder te versterken en het een veel aangenamere optie te maken. Lees meer over de mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneelthee!

Tijdens de koude maanden kan kaneelthee gedronken worden zowel om op te warmen als om het lichaam te hydrateren. Het kan echter ook in andere scenario’s geconsumeerd worden, altijd met mate.

Buiten de culinaire wereld is kaneel een specerij die veel bestudeerd is. Dit vanwege zijn indrukwekkende samenstelling. In feite wijzen de meesten erop dat het vooral nuttig is gebleken bij het reguleren van de bloedglucosespiegel bij diabetes mellitus type 2 en obesitas.

Daarom beschouwd men het als een veelbelovend voedingsmiddel. Als het grondiger wordt onderzocht, zou dit meer relevante gegevens kunnen opleveren. Aan de hand daarvan zou men aanbevelingen op kunnen stellen over het gebruik ervan als adjuvante behandeling. Blijf lezen om meer te weten te komen over de mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneelthee.

Kaneel en de gezondheid

Kaneel
Mogelijk heeft kaneel ontstekingsremmende eigenschappen, evenals vele andere.

Kaneel is een exotische specerij waarvan het meest opvallende kenmerk zijn aroma is. Volgens gegevens van de Spaanse Voedingsstichting bevat het eiwitten, ijzer, calcium, zink, kalium, selenium, vitamine B6, C, fenolen en aldehyden (kaneelzuur, cinnamaldehyde, cinnamaat, eugenol, etc.).

Er worden vooral ontstekingsremmende, antimicrobiële, antioxiderende en antidiabetische eigenschappen aan toegeschreven.

Kaneel en het cholesterolgehalte

Hoewel er verschillende onderzoeken zijn gedaan om na te gaan of kaneel kan helpen het cholesterol te reguleren (Engelse link), is het verkregen bewijs nog onvoldoende om definitieve conclusies te trekken en aanbevelingen op te stellen. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat de uitgevoerde onderzoeken niet zijn uitgevoerd op mensen, maar op knaagdieren.

Een in 2013 gepubliceerde studie (Engelse link) concludeerde dat de soort Cinnamomum cassia een hypocholesterolemische werking zou kunnen hebben en dus zou kunnen bijdragen aan een betere cardiovasculaire functie.

Vooralsnog kunnen we niet stellen dat kaneelthee een drank kan zijn die kan helpen bij het reguleren van het cholesterolgehalte in het bloed. Men is echter nog bezig om de mogelijkheden ervan als adjuvante behandeling te onderzoeken.

Kaneel en de bloedsuikers

In een studie (Engelse link) die in 2013 werd gepubliceerd in The Annals of Family Medicine, werd geconcludeerd dat kaneel geen significant effect had op het geglyceerd hemoglobinegehalte in het bloed. Men benadrukte dat de heterogeniteit van de steekproef, de gebruikte dosis en de duur van de therapie geen overtuigend bewijs opleverden. Daarom zou verder onderzoek nodig zijn.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneelthee

Kaneelthee

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs is in de volksmond meermalen gesteld dat regelmatige consumptie van kaneelthee positief zou kunnen zijn als adjuvante behandeling bij diabetes en hypercholesterolemie. Hierdoor besluiten veel patiënten hun arts te raadplegen over het gebruik van dit middel.

Overige voordelen

Kaneelthee wordt ook aanbevolen om onder meer maagklachten te verlichten en gas weg te nemen. Daarnaast zou het de eetlust stimuleren en misselijkheid en braken voorkomen. Deze voordelen zouden samenhangen met het feit dat kaneel, door het stimuleren van speekselvorming, de vorming van maagsappen bevordert, waardoor de spijsvertering goed verloopt.

Contra-indicaties

Coumarine is een giftige verbinding die in kaneel kan bevatten. In grote concentraties is bekend dat het lever- en nierschade kan veroorzaken. Daarom is het essentieel om een matige consumptie van de specerij aan te houden.

  • Tijdens de zwangerschap is het essentieel om de consumptie van kaneel te vermijden. De reden hiervoor is omdat het de doorbloeding stimuleert en de baarmoeder doet samentrekken.
  • Ook zogende moeders moeten kaneelthee vermijden, omdat het door de bestanddelen allergische overgevoeligheid kan veroorzaken.
  • Als je darmzweren hebt, veroorzaakt het consumeren van kaneelthee nog meer irritatie. In deze gevallen kun je kaneel beter helemaal vermijden.
  • Kaneel kan de hartslag versnellen. Daarom kunnen mensen met hartaandoeningen kaneelthee beter vermijden. Omdat het de hartslag kan versnellen en je gezondheid in gevaar kan brengen.
  • De eigenschappen van de specerij kunnen de werking van andere medicijnen in het lichaam veranderen, waardoor onvoorspelbare effecten (interacties) ontstaan. Daarom is het raadzaam het te vermijden tijdens een behandeling met antibiotica.

Kaneelthee: een aromatische drank met potentieel

Concluderend kunnen we stellen dat er tal van mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneelthee zijn. Het is echter nodig om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek af te wachten alvorens het te beschouwen als een middel dat geschikt is voor de behandeling van ziekten.

De meest geschikte manier is om ervan te genieten als een drankje, dat ons kan hydrateren en verwarmen tijdens de koudere maanden van het jaar.

Als je het als middel wilt consumeren, is het altijd raadzaam om eerst met je arts te overleggen. We zouden hetzelfde advies geven als je het wilt integreren als een frequente aanvulling op je dieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.