9 tips om je baby warm te houden op koude avonden

Hoe kun je je baby warm houden tijdens koude nachten? De sleutel ligt niet alleen bij hun kleding. Je kunt ook andere factoren beheersen. We leggen het je hier uit.
9 tips om je baby warm te houden op koude avonden
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 10 oktober, 2022

Je baby warm houden tijdens koude nachten is essentieel om hem te helpen zijn temperatuur te regelen. Pasgeborenen zijn gewend aan de stabiele warmte van de baarmoeder en na de geboorte hebben externe factoren dan ook een grote invloed.

Binnen en buiten moet aandacht besteed worden aan de details die je kind ‘s nachts warm houden. In dit artikel bekijken we hoe belangrijk het is om je kind goed ingestopt te houden en wat de juiste manieren zijn om dat te doen.

Waarom is het belangrijk om je baby warm te houden tijdens koude nachten?

Baby’s zijn zo kwetsbaar dat ze vier keer sneller lichaamswarmte verliezen dan een volwassene. In een koude omgeving zijn kinderen in maanden zonder jas vatbaarder voor verkoudheid en griepgevallen.

Ook kan blootstelling aan lage temperaturen in de winter de huid van je baby uitdrogen. In deze gevallen is het beter dat ze kleding van katoen of linnen dragen, want deze stoffen zijn vriendelijk voor de ademhaling van de lederhuid van de zuigeling.

Andere ernstiger scenario’s zijn bevriezing en onderkoeling. Als de gezondheidstoestand door de kou verergert, is er een verhoogd risico op reumatische, hart- of ademhalingsziekten.

Bedenk dat het neurovasculaire systeem van zuigelingen niet overeenkomt met de ontwikkeling van oudere kinderen of volwassenen. Het is moeilijk voor ze om tegen de kou te vechten en door te huilen zijn ze vaak niet in staat hun gevoelens kenbaar te maken.

Een maand oude baby ‘s nachts warm houden betekent dat hij of zij zonder ongemak zal slapen.

Temperatuurrichtlijnen voor huizen met baby’s

Blije baby
Een betere rust wordt bereikt als de baby het ‘s nachts niet koud heeft.

Een gids voor ouders uitgegeven door de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde stelt dat de temperatuur in de kamer van een baby tussen 20 en 22 °C moet liggen (Spaanse link) . In Nederland gaat men meestal uit van een ideale temperatuur van tussen de 16 en 20 °C.

De manier om zeker te zijn dat het de juiste temperatuur is, is het gebruik van een kamerthermometer. Een extra truc is om te voelen of de kou verdraaglijk is voor een volwassene die lichte kleding draagt.

Bovendien kunnen ouders de achterkant van de nek, de hals, de benen of de armen van de baby aanraken. Deze delen bieden een betere referentie dan de handen of voeten, want de laatste zijn bijna altijd koud, door de onrijpheid van de perifere bloedsomloop.

Aanbevelingen om je baby warm te houden tijdens koude nachten

Het lichaam van de baby verwarmen betekent niet dat je verschillende dekens neemt om hem/haar te bedekken. Tijdens koude nachten kun je beter niet met je kind het huis uit gaan. Maar binnen in je huis is het een goed idee om de volgende suggesties uit te voeren.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Gewicht, slaap en ontwikkeling bij baby’s van 4 maanden

1. Verwarm hun bed

Een plastic fles gevuld met warm water op de matras van het ledikant leggen geeft de baby warmte om in slaap te vallen. Doe dit een half uur voordat je de baby in bed legt.

Leg de baby niet in bed zonder met de palm van je hand te controleren of het verwarmingsniveau dat de matras bereikt geschikt is. Als dat namelijk niet het geval is, en dan krijgt je baby het warm tijdens koude nachten.

2. Kleed je baby passend

Doe hem kleren aan die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn. Over het algemeen worden baby’s gekleed met een extra laag dan oudere kinderen dragen.

Het Departement van Gezondheid en Consumptie van de Regering van Aragon wijst er (Spaanse link) echter op dat baby’s niet meer lagen kleding nodig hebben dan een volwassene. Ze beweren dat te veel warme kleding even schadelijk is als te weinig kleding.

Het juiste zou zijn comfortabele kleding te dragen die bedekt wat nodig is. Alternatieven voor koude nachten zijn bijvoorbeeld een onesie-pyjama.

3. Wikkel hem of haar in of leg hem of haar neer in een slaapzak

Slaapzakken zijn praktisch en dragen bij tot een rustgevende en comfortabele slaap. Hem in een deken wikkelen helpt ook om comfortabel te slapen.

Ga echter niet te ver met de dikte, want de American Academy of Pediatrics merkt op (Engelse link) dat zweten, huiduitslag en blozende wangen het gevolg kunnen zijn.

4. Gebruik apparatuur voor klimaatbeheersing

Tegenwoordig zijn er gemakkelijk accessoires te vinden die kunnen helpen bij het klimaatbeheersen van kamers. Verwarmingskussens die je in de magnetron verwarmt en dan overbrengt op het bed behoren tot de mogelijkheden. Op dezelfde manier biedt de markt het volgende:

  • Draagbare thermische dekens die de bewegingen van de baby niet hinderen.
  • Warmtelampen voor het bed.
  • Vuurvaste kachels.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
5 tekenen dat je baby honger kan hebben

5. Kies een stevige, dunne matras

Dikke matrassen laten veel koude lucht binnen, en verhogen zo het risico dat je kind er ziek van wordt. Dit gebeurt omdat ze van zachte materialen gemaakt zijn.

Dunne, stevige matrassen daarentegen zijn gunstig voor de lichaamstemperatuur. Maak ze klaar met een laken dat in het wiegje past en waterdicht is.

6. Doe ze mutsjes en wanten aan

Het hoofd en de handjes zijn twee plaatsen waar je snel voor warmte zorgt. Bedek het hoofd van de baby met een muts en de handen met katoenen wanten. Een paar sokjes kan geen kwaad om zijn voetjes warm te houden.

7. Zet het wiegje op een strategische plaats

Als het erom gaat te voorkomen dat de wind gaat waaien, werkt het om het wiegje of de wieg ruim uit de buurt te zetten van plaatsen waar omstandigheden zijn zoals die hieronder staan:

  • Ventilatoren
  • Luchtroosters
  • Buitenmuren
  • Tochtige ramen
  • Deuren waardoor de kou kan binnendringen

8. Stel de thermostaat in

Thermostaat
De temperatuur van het huis moet geregeld worden volgens een criterium van comfort voor de leden van het huishouden, zonder tot het uiterste te gaan.

De thermostaat in huis moet op een aanvaardbaar niveau ingesteld zijn. Bepalen hoeveel graden hangt af van de kenmerken van de woning.

Hoewel we al een optimaal temperatuurbereik voor de pasgeborene hebben genoemd, moet je toch met je kinderarts overleggen over het gunstige bereik, vooral als het kind een medische aandoening heeft.

9. Maak een warm bad klaar

Tijdens koude nachten moet het babybadje kort zijn – niet langer dan 10 minuten, en bij voorkeur met warm water. Als je hem of haar eruit haalt, zorg dan voor een handdoek en slaapkleren die vooraf met een warmtebron opgewarmd zijn.

Zo zal je kind de plotselinge verandering in temperatuur niet waarnemen. Controleer of de kleren niet overdreven warm zijn.

Bestaat er gevaar bij het overdressen van je baby?

Het gevaar bestaat dat overdresste baby’s aan oververhitting worden blootgesteld. Deze aandoening wordt in verband gebracht met het plotselinge sterfte syndroom bij baby’s, dat vaker voorkomt tijdens de koude maanden, zoals het U.S. Department of Health and Human Services meldt (Engelse link).

Hoewel baby’s ingestopt moeten worden als ze slapen, mogen ze niet overdreven aangekleed worden. Door de hier gegeven aanbevelingen op te volgen, zal je kind een warme en veilige nachtrust hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.