5 tekenen dat je baby honger kan hebben

Een baby kan je niet met woorden vertellen wanneer hij honger heeft of vol zit, maar hij heeft andere manieren om het haar ouders te laten weten. Het kost alleen wat tijd om zijn signalen te leren interpreteren.
5 tekenen dat je baby honger kan hebben
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alles is nieuw en onbekend als je een pasgeboren baby hebt. Dat geldt ook voor het voeden! Op momenten van bezorgdheid en onzekerheid kun je op zoek gaan naar bijzondere tekenen dat je baby honger kan hebben.

In dit artikel introduceren we enkele van deze tekenen en laten we je zien hoe je kunt uitzoeken of je kleintje nog steeds honger heeft of alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij voor een normale ontwikkeling nodig heeft.

Wat zijn de belangrijkste tekenen dat mijn baby honger kan hebben?

Zoals de meesten aanraden deskundigen op het gebied van zuigelingenvoeding  (Engelse link) aanraden, is moedermelk het beste voedsel voor een baby. Als borstvoeding om de een of andere reden niet mogelijk is, moeten zuigelingen flesvoeding (melk of melkvervangers) krijgen.

Baby’s moeten gevoed worden als ze erom vragen, en voedingen hangen vooral af van wanneer de baby honger voelt. Het is nodig om zowel de tekenen van verzadiging als die van honger te leren interpreteren. Het lijkt in het begin ingewikkeld, maar binnen een paar dagen hebben alle ouders en verzorgers het door.

Hoewel elke baby uniek is, zijn er tekenen om honger bij baby’s te signaleren die in het algemeen ook voor alle andere kinderen gelden.

1. Wroeten

Borstvoeding
Exclusieve borstvoeding wordt aanbevolen voor de eerste 6 maanden, tenzij verhinderd door een medische aandoening.

Als de baby, terwijl je hem vasthoudt, zijn hoofdje naar je borst of tepel draait, betekent dit dat hij honger heeft en de borst zoekt. De baby kan ook beginnen zijn hoofd van links naar rechts te bewegen als hij voedsel zoekt.

2. Verhoogde activiteit

De baby lijkt wakkerder en oplettender op wat er om hem heen gebeurt, en beweegt voortdurend. Dit gedrag wijst op honger, waardoor de baby wat opgewondener wordt.

3. Poging tot zuigen

Een kind dat klaar is om te eten maakt zuigbewegingen met zijn mond, zelfs zonder fopspeen of bijtring. Vaak zullen ze hun handjes dicht bij hun mond brengen om er met kracht aan te zuigen.

4. Het uitsteken van hun tong

Mondgeklik en tongbewegingen kunnen ook een teken zijn dat de baby honger heeft en moet eten; deze geluiden zijn echter soms heel zacht, bijna niet waarneembaar.

5. Huilen en van streek raken

Het huilen van een baby betekent bijna altijd dat er iets mis is, en soms is het probleem honger. Huilen laat echter zien dat de baby al een tijdje honger heeft.

Als dat het geval is, kun je de baby het beste kalmeren voor je hem probeert te voeden, anders is hij te onrustig om goed te kunnen voeden. Een opgewonden baby kan ook meer lucht inslikken dan gewoonlijk en later last krijgen van gasophoping en ongemak.

Ontdek meer in dit artikel:
Hoe kalmeer je een baby die blijft huilen?

Hoe je kunt zien of de baby nog honger heeft na het voeden

Herkennen wanneer de baby klaar is om te eten is een van de belangrijkste overwegingen, maar het is niet de enige. Een andere steeds terugkerende zorg is te weten of de baby nog honger heeft of genoeg gehad heeft. Ook hier zijn er bepaalde tekenen die je kunt leren herkennen en interpreteren.

  • Ontspannen spieren. Dit is het meestvoorkomende teken (Engelse link) tijdens de eerste zes levensmaanden, samen met verminderde activiteit. Ontspanning betekent dat de baby vol zit.
  • Verlies van belangstelling voor de borst of tepel. De baby zal zijn mond van de borst of de fles wegtrekken als hij geen honger meer heeft. Als je opnieuw melk aanbiedt en ze blijven geen belangstelling tonen, is dat omdat ze genoeg gehad hebben.
  • Richt zich op andere dingen. Als hun honger gestild is, hebben baby’s meestal zin om iets anders te doen. Ze kunnen hun hoofd weg blijven draaien of naar een speeltje staren. Voeden is niet langer de eerste prioriteit.
  • Ze zijn tevreden. Als de voeding goed verlopen is en de baby geen honger meer heeft, zullen ze blij kijken, lachen en zelfs spelen. Als ze moe zijn, zijn er tekenen dat ze klaar zijn om te gaan slapen.

Eten ze te veel?

Het is even belangrijk de tekenen dat je baby vol zit te herkennen en te respecteren als te reageren op de tekenen van honger. Baby’s begrijpen intuïtief wanneer ze moeten stoppen met voeden en zullen zelden te veel eten.

Het is nooit een goed idee om kleintjes te dwingen te eten of te zogen. De honger van jonge kinderen is erg grillig en onvoorspelbaar. De hoeveelheid geconsumeerd voedsel kan sterk variëren van de ene dag op de andere, of zelfs tussen voedingen in.

Een huilende baby is niet altijd een hongerige baby. Als ze echt willen eten, zal de baby beginnen te zogen zodra hij in contact komt met de borst. Aan de andere kant heeft de baby soms gewoon behoefte om dicht bij je te zijn. Bij je zijn geeft ze een vredig en veilig gevoel.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Richtlijnen voor de invoering van aanvullende voeding voor baby’s

Teken dat mijn baby goed gevoed is

Huilende baby
Hoewel huilen op honger kan wijzen, is het belangrijk de baby te kalmeren voor je hem voedt.

De beste aanwijzing dat een baby het voedsel krijgt dat hij nodig heeft is de groei (Engelse link). Als de baby in gewicht toeneemt en gestaag de ontwikkelingsmijlpalen haalt, betekent dit dat hij al zijn voedingsstoffen binnenkrijgt en geen honger lijdt.

Het is belangrijk dat je je aan de vervolgafspraken en alle pediatrische controles houdt. Deze bezoeken helpen je eventuele problemen met de voeding van je baby op te lossen en tegelijk zijn algemene gezondheid in de gaten te houden.

Het is essentieel om op de stoelgang en urine van je baby te letten. Een baby die voldoende eet zal verschillende keren per dag poepen, en de ontlasting zal vloeibaar en geel zijn. Ze zullen ook veel plassen, en de urine zal helder zijn.

Als je daarentegen een van de volgende tekenen opmerkt, kan dat betekenen dat het voeden niet goed gaat:

  • De baby lijkt slaperig, moe en lusteloos, zelfs tijdens het voeden.
  • Het duurt lang (meer dan 45 minuten) voor hij klaar is met borstvoeding of het drinken van een flesje.
  • De poep kan groen zijn, of er kan heel weinig van zijn, en er is ook niet veel plas.
  • De baby komt niet genoeg aan, of heeft ondergewicht voor zijn leeftijd.

Als je de signalen van je baby leert, kun je hun honger onder controle houden. Pasgeborenen moeten vaak gevoed worden. Als een algemene regel (Engelse link), om de twee of drie uur, of in sommige gevallen nog vaker.

Conclusie

Een van de grootste zorgen van moeders die borstvoeding geven is of ze wel genoeg melk aanmaken. De hoeveelheid en samenstelling van de moedermelk passen zich aan de veranderende behoeften van de baby aan, zelfs tussen voedingen op dezelfde dag.

Baby’s maken in hun ontwikkeling groeispurten door. Het is normaal dat baby’s in deze perioden hongeriger zijn en vaker willen eten. Dit betekent niet dat melk niet meer voldoende voor hen is.

Hetzelfde geldt voor baby’s die met flessenmelk gevoed worden. De op het etiket vermelde portiegroottes zijn richtlijnen voor het mengen van de fles, maar ouders moeten de werkelijke honger van de baby begrijpen en respecteren.

Baby’s hebben hun eigen individuele signalen om je te vertellen wanneer ze honger hebben of vol zitten, en na verloop van tijd leren alle ouders die te begrijpen. De groei van je baby in de gaten houden met de kinderarts en hun urine- en ontlastingpatronen in de gaten houden zijn de beste manieren om er zeker van te zijn dat ze de voeding krijgen die ze nodig hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agostini C, et al. Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Julio 2009. 49(1):112-125.
  • Basulto J. Se me hace bola. Debolsillo. 2013.
  • Dietitians of Canada. “Is my child growing well?” Questions and answers for parents. Paediatric Child Health. Marzo 2004.9(3):177-190.
  • Healthy child Manitoba. Feeding your baby. From 6 months to 1 year. Winnipeg Regional Health Authority. 2017.
  • Hodges EA, et al. Development of Feeding Cues During Infancy and Toddlerhood. MCN American Journal of Maternal Child Nurse. Agosto 2016. 41(4):244-251.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.