Is het goed voor kinderen om samen met hun moeder te slapen?

Samen slapen kan voor baby's veel voordelen bieden. Er zijn echter veel verschillende meningen als het om oudere kinderen gaat die samen met hun moeder slapen.
Is het goed voor kinderen om samen met hun moeder te slapen?

Laatste update: 03 januari, 2021

Vandaag gaan we kijken naar wat onderzoek zegt over kinderen die samen met hun moeder slapen. De geboorte van een kind roept evenveel twijfels en vragen op als er minuten per dag zijn.

Elk moment vraagt een beslissing en nieuwe ouders lopen constant tegen tegenstrijdige meningen aan over alles wat ze doen. Veel wetenschappelijke studies kunnen echter licht op deze situaties en meningen werpen.

In dit artikel zullen we de verschillende perspectieven onderzoeken over of het goed voor kinderen is om samen met hun moeder te slapen. Terwijl we dat doen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat er een grote verscheidenheid aan variabelen is zoals: 

 • de leeftijd van een kind.
 • culturele factoren.
 • sociaaleconomische factoren.

Is het goed voor kinderen om samen met hun moeder te slapen?

Laten we het eerst over baby’s hebben

Moeder geeft baby borstvoeding

In het geval van baby’s bevordert samen slapen ‘s nachts het geven van borstvoeding. Verschillende onderzoeken zijn het in grote mate eens over de beste houdingen voor baby’s als het om slapen gaat.

Ouders moeten zich van deze houdingen bewust zijn om de kans op wiegendood te verkleinen. Als het echter gaat om waar baby’s moeten slapen, dan beginnen de meningen uiteen te lopen (Engelse link).

In een aantal gevallen wijzen experts op de risico’s van baby’s die samen met hun moeder in hetzelfde bed slapen. Als een van de ouders bijvoorbeeld rookt, dan kan dit de baby schaden. Er bestaat bovendien het risico op verstikking. Om dit risico te verkleinen, kunnen baby’s in dezelfde kamer als hun ouders slapen, maar niet in hetzelfde bed.

Waar we op willen wijzen is het grote voordeel dat samen slapen aan moeders biedt als het om het geven van borstvoeding gaat. Dat wil zeggen, wanneer baby’s bij hun moeder slapen, dan draagt dit op een gunstige manier bij aan het voeden ‘s nachts.

Kinderen

Het meeste onderzoek op het gebied van samen slapen (Engelse link) is specifiek op de eerste maanden of jaren van het leven gericht. In latere stadia lijken slaapgewoonten veel met culturele en sociaal-economische factoren te maken te hebben.

Volgens dezelfde gegevens is er geen significant verband tussen de cognitieve capaciteiten en samen slapen. Op dezelfde manier zijn er geen aanwijzingen dat met hun moeder slapen invloed heeft op de manier waarop een kind zich gedraagt. De leeftijdsreferentie in dit onderzoek was 5 jaar.

Gezien deze factoren, bevestigen onderzoekers dat het één ding is voor kinderen om vanwege een beperkte ruimte bij hun moeder te slapen… Het is echter iets anders voor moeders om vrij te kiezen om samen met hun kinderen te slapen.

Dit verschil veroorzaakt dus een variatie in resultaten, evenals het geval van tijdelijk samen met hun moeder slapen vanwege bijvoorbeeld slaapproblemen van een kind.

Moeten kinderen dus bij hun moeder slapen?

Moeder kijkt naar haar slapende kind

Er zijn veel tegenstrijdige meningen over de vraag of samen slapen tussen kinderen en ouders gunstig of schadelijk is. Hieronder bespreken we de mogelijke voordelen en nadelen die deze gewoonte kan hebben.

Mogelijke positieve aspecten

 • Samen slapen kan een positieve band tussen moeder en kind bevorderen.
 • Gezinnen brengen meer tijd samen door dan ze overdag zouden kunnen.
 • Samen slapen kan helpen om de ademhaling van een kind te reguleren.
 • In een aantal specifieke gevallen kan samen slapen helpen bij het oplossen van de slaapproblemen van een kind.
 • Het kan ook bij het zelfrespect van een kind bevorderen evenals het vermogen om stress te verdragen.

Mogelijke negatieve aspecten

 • Samen slapen kan zelfs aan slaapproblemen bijdragen. Dit is vooral het geval als een van de ouders ‘s nachts aan slapeloosheid of slaaponderbreking lijdt.
 • Het kan de autonomie en het sociale vermogen van een kind negatief beïnvloeden.
 • In een aantal gevallen verhoogt het ouderlijke angst en stress.

In ieder geval suggereren studies dat kinderen ouder dan 5 of 6 jaar niet bij hun ouders zouden mogen slapen. Dit hangt echter ook van elke moeder en elk kind af en van elke specifieke situatie.

Dat gezegd hebbende, moet het proces van de overgang van een kind naar zijn of haar eigen bed in ieder geval geleidelijk verlopen. Ouders kunnen bijvoorbeeld beginnen door dagen af te wisselen of door een bed voor hun kind naast hun eigen bed neer te zetten.

Tips om kinderen beter te laten slapen

Allereerst waarschuwen experts voor ‘s avonds tv kijken, net voor het slapengaan. Deze gewoonte vermindert het aantal uren dat kinderen rusten. Kinderen moeten daarentegen andere activiteiten aangeboden krijgen, zoals een boek lezen of met familieleden praten.

Massage is een andere manier om overdreven opgewonden of angstige kinderen te helpen kalmeren voordat ze naar bed gaan. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen als avondeten uitgebalanceerde en volwaardige maaltijden eten.

We moeten vermijden om voedsel te geven dat onze kinderen kan veranderen of stimuleren, waardoor ze alleen maar moeilijk kunnen rusten. Je moet bijvoorbeeld rond etenstijd geen suikerrijke producten en chocolade geven.

Conclusie over kinderen die samen met hun moeder slapen

Ouders en kinderen in bed

Er zijn net zoveel opvoedingsgewoonten als er kinderen en gezinnen zijn. In dit artikel kunnen we zien dat het moeilijk is om in algemene termen over opvoedingsmethoden te spreken. Elke beslissing die ouders nemen brengt zowel voordelen als risico’s met zich mee.

Het is moeilijk om elk gezin en elke persoon te classificeren als het om opvoeding, genegenheid, geduld en dergelijke gaat. Elk kind heeft bovendien zijn of haar eigen uitdagingen, die ouders door hun eigen opvoedingservaring leren overwinnen.

Dus wat denk jij ervan? Is het goed voor kinderen om samen met hun moeder te slapen? De wetenschap heeft geen eenduidige bewijzen en er zijn dan ook oneindig veel meningen over het onderwerp.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.