Alles over de donatie van moedermelk

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) redt moedermelk 800.000 levens per jaar. Het doneren ervan is een genereuze daad met veel voordelen. Leer er in dit artikel meer over!
Alles over de donatie van moedermelk

Laatste update: 09 augustus, 2022

In dit artikel gaan we de donatie van moedermelk bespreken. Borstvoeding is niet altijd voor alle vrouwen mogelijk. Tegenwoordig zijn er echter veel haalbare alternatieven om je baby te voeden, zoals donatiebanken voor moedermelk.

Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die baby’s tot 6 maanden nodig hebben, dus artsen raden het gedurende deze periode aan om als enige voedsel te gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk infecties en allergieën voorkomt en aan alle voedingsbehoeften voldoet om de ontwikkeling en groei van pasgeborenen te bevorderen.

Als je meer over de donatie van moedermelk wilt weten, lees dan dit artikel. Alle informatie die we in dit artikel bespreken wordt door verschillende experts en studies ondersteund.

Waarom is de donatie van moedermelk belangrijk?

De donatie van moedermelk is belangrijk, omdat het levens redt. Zoals we eerder vermeldden, zijn er verschillende situaties waarin vrouwen niet in staat zijn om in deze behoefte van baby’s te voorzien.

Momenteel wordt 19 mei als World Breast Milk Donation Day erkend. Deze aanduiding is in het leven geroepen om het bewustzijn van het belang hiervan te vergroten, omdat het elke dag helpt om het leven van premature baby’s te redden en het doel van de opvang van kinderen wereldwijd te verbeteren.

Volgens de Pan American Health Organization en de World Health Organization (PAHO en WHO) wordt het consumeren ervan voor de groei en ontwikkeling van baby’s als essentieel beschouwd (Spaanse link).

Het goede nieuws is dat er wereldwijd in 37 landen meer dan 500 melkbanken zijn. Moedermelk doneren is een genereuze actie. Het proces is eenvoudig en de trend blijft om meer banken te in het leven te roepen om deze praktijk uit te breiden.

Wat zijn melkbanken en hoe werken ze?

Moeder geeft borstvoeding

Borstvoeding is voor de groei van kinderen en bevolkingsgroepen een essentiële handeling. Wanneer een moeder geen borstvoeding kan geven, dan kan ze zich tot een moedermelkbank wenden.

De Spanish Association of Human Milk Banks (AEBLH) definieert dit soort organisaties als gespecialiseerde centra die verantwoordelijk zijn voor de bevordering van borstvoeding, waar moedermelk die door geselecteerde moeders is gedoneerd, wordt ontvangen, verwerkt, geanalyseerd, opgeslagen en gedistribueerd (Spaanse link).

Na een onderbreking in de oprichting en het gebruik van moedermelkbanken in de jaren tachtig, zijn ze opnieuw in opkomst. Ze redden van veel pasgeborenen het leven. Geloof het of niet, deze gevallen komen vrij vaak voor.

Hoe werken moedermelkbanken?

  • Selectie: De bank selecteert moedermelkdonoren en zij moeten met de verantwoordelijken binnen de organisatie een interview afleggen. Het is belangrijk om te communiceren en te benadrukken of ze aan een overdraagbare ziekte lijden of ze bepaalde medicijnen gebruiken of ongezonde gewoonten hebben.
  • Verzamelapparatuur: In veel gevallen krijgen geselecteerde donoren verzamelapparatuur, bakken en identificatielabels, evenals training over het verzamelen van de melk.
  • Verwerking: In dezelfde stap vindt ook opslag plaats. Dit is een steriele omgeving waarin microbiologische tests worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er geen gevaarlijke ziektekiemen zijn. Ze worden tot de aangegeven bezorgtijd in de vriezer bewaard.
  • Verstrekking: Het is belangrijk om te vermelden dat de enige manier waarop moedermelk kan worden verstrekt, op medisch voorschrift is.

Waar moet ik aan denken voordat ik moedermelk ga doneren?

Een van de meest gestelde vragen voordat je moedermelk gaat doneren, is of je eigen baby zonder moedermelk komt te zitten. Je moet begrijpen dat dit echt niet zal gebeuren.

Je kunt er zeker van zijn dat je kleintje de hoeveelheid blijft krijgen dat hij voor een optimale ontwikkeling nodig heeft. Het goede nieuws is zelfs dat het geven van melk je productie zal verhogen en dat je in staat zult zijn om aan de normale behoefte van de eerste 6 maanden te voldoen.

Bloedonderzoek

Naast het interview met een specifieke melkbankmedewerker, kun je niet doneren als je aan ziekten of infecties lijdt die via deze route worden overgedragen, zoals hiv, syfilis, hepatitis C of hepatitis B. Artsen zullen daarom uiteindelijk een bloedtest uitvoeren om een van deze gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Altruïstisch werk

Een ander interessant feit is dat er geen financiële beloning is voor het zijn van een moedermelkdonor. De grootste voldoening is echter het kunnen helpen van kinderen in nood. Elke gezonde moeder met een goede levensstijl kan het!

Goede gewoonten

Zorg ervoor dat je je aan het feit houdt dat je een gezonde levensstijl hebt, correct eet, niet aan ziekten lijdt die kunnen worden overgedragen en dat je de wens hebt om samen te werken, want er zijn ongetwijfeld veel baby’s die moedermelk nodig hebben om te overleven. Voor overige vragen kun je contact opnemen met de dichtstbijzijnde moedermelkbank.

Het is niet pijnlijk

Tenzij je tepels pijnlijk zijn, is het proces van het pompen van moedermelk niet pijnlijk. Zo zijn er elektrische borstkolven waarbij je de snelheid kunt aanpassen tot je een snelheid bereikt waar jij je prettig bij voelt.

In verschillende zwangerschapsblogs zeggen vrouwen dat het een goede optie is om een speciale olie of smeermiddel voor de zone te gebruiken, zodat je geen gevoelige huid krijgt.

Wat is de procedure om donor te worden?

Moedermelkdonor worden is een relatief eenvoudig proces. Het interview met de managers van de melkbank kan zelfs telefonisch. Deze professionals zullen je vragen over je medische geschiedenis stellen en andere vragen om erachter te komen of je wel of niet medicijnen gebruikt. Over het algemeen moet een huisarts testen aanvragen en een positief rapport uitbrengen.

Als je al een moedermelkbank bij je in de buurt kent, dan kun je telefonisch contact met hen opnemen en een afspraak voor een gesprek maken. Het pompproces komt daarna, de bank stuurt je zelf de bakken en alle benodigdheden zodat je het thuis kunt doen. Deze producten worden met gedetailleerde instructies geleverd.

De stappen

Nadat je de melk hebt verkregen, moet je deze in bakken doen die met labels met je unieke donornummer gemarkeerd zijn. Deze blijven 2 maanden in de vriezer, maar de tijd kan variëren, afhankelijk van wat de bank het beste vindt.

Het transport is vervolgens een handeling die ofwel de bank ofwel de moeder afhandelt. Als de containers ontdooien, moet je er wat ijs in doen om ze bevroren te houden en ervoor te zorgen dat ze veilig op het hoofdkwartier aankomen.

Zoals je kunt zien, is donor worden een eenvoudig proces dat je vanuit huis uit kunt voeren. Maak je geen zorgen, want er zijn tal van plaatsen waar je informatie vandaan kunt halen!

Bij de minste twijfel kun je contact opnemen met de medewerkers van de melkbank, die je tijdens dit proces altijd willen helpen. Het beste van dit alles? Je helpt het leven van veel baby’s te redden!

Wie krijgt de melk van deze banken?

Een premature baby

De melk van de banken gaat naar baby’s met een laag geboortegewicht, vooral bij baby’s die minder dan 1.500 gram wegen (Engelse link). Baby’s met een risico op spijsverterings- en infectieziekten hebben het ook nodig. In de meeste van deze gevallen is het doel om de kans op neonatale sterfte te verkleinen.

Je moet weten dat om melk van deze organisaties te krijgen, de baby een medisch voorschrift moet hebben. Dit kan zijn omdat de moeder de baby niet kan voeden of andere belangrijke redenen. In een aantal gevallen is deze melk ook bedoeld om baby’s te voeden die een operatie aan het spijsverteringsstelsel hebben ondergaan.

De donatie van moedermelk verandert de wereld

Moedermelk is ook een medicijn. Ondanks het gebrek aan financiële vergoedingen, voelen veel moeders de voldoening om levens te helpen redden. In een aantal gevallen betekent pompen zelfs pijnverlichting voor vrouwen die een grote melkproductie hebben.

Onthoud dat je baby nooit zonder melk zal komen te zitten. Je blijft aan de vraag voldoen. Tegelijkertijd help je andere kleintjes binnen of buiten een ziekenhuis aan een betere kwaliteit van leven. Als je vragen hebt, dan kun je het personeel van de dichtstbijzijnde melkbank om advies vragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Lactancia Materna [Internet]. OPS Organización Panamericana de la Salud. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&view=list&slug=lactancia-materna-1331&Itemid=270&lang=es
    • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
    • Importancia de los bancos de leche [Internet]. Vygon, Value Life. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://campusvygon.com/dia-mundial-de-la-donacion-de-leche-materna/
    • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
    • Heiman, Howard, and Richard J. Schanler. “Benefits of maternal and donor human milk for premature infants.” Early human development 82.12 (2006): 781-787.
    • Williams, Thomas, et al. “Use of donor human milk and maternal breastfeeding rates: a systematic review.” Journal of Human Lactation 32.2 (2016): 212-220.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.