Hoe moet je moedermelk bewaren?

Het afkolven en bewaren van moedermelk is soms nodig. Om het goed te doen en de eigenschappen te behouden, moet je bepaalde aanbevelingen opvolgen.
Hoe moet je moedermelk bewaren?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als moeders werken of studeren, betekent dat niet dat ze moeten stoppen met borstvoeding geven. Als je weet hoe je moedermelk op de juiste manier moet bewaren, hebt je meerdere opties als het gaat om de voeding voor je baby.

Laten we, om dit te begrijpen, een korte blik werpen op enkele van de problemen. De American Academy of Pediatrics stelt dat moedermelk de enige echt adequate voeding is tijdens de eerste 6 maanden van het leven van een kind. Het is bewezen dat het meerdere voordelen biedt voor de gezondheid van de baby.

Om deze reden zijn experts van mening dat het goed is dat de baby borstvoeding krijgt tot de leeftijd van 12 maanden. Die periode mag ook langer zijn als de moeder of het kind dat wenst.

Artsen raden aan dat de moeder leert hoe ze haar moedermelk op de juiste manier kan bewaren, zodat de moeder tijdens het geven van borstvoeding door kan gaan met haar dagelijkse bezigheden. Op die manier kan ze het voeden van haar baby met moedermelk gemakkelijker combineren met haar dagelijkse leven.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
De Kassing-methode: fles- en borstvoeding combineren

Algemene aanbevelingen over het bewaren van moedermelk

Baby krijgt de borst

Melk die wordt afgekolfd uit de borst van de moeder en op de juiste manier wordt bewaard, behoudt de meeste eigenschappen probleemloos. Het is op elke manier denkbaar beter dan welke flesvoeding dan ook.

  • In ieder geval is het belangrijkste het handhaven van een goede hygiëne, zowel bij het afkolven als bij het bewaren van moedermelk. Het is bijvoorbeeld essentieel om eerst je handen goed te wassen voordat je de melk afkolft en vastpakt.
  • Zorg er ook voor dat je de flesjes goed steriliseert, met zeep of kokend water.
  • Het is bovendien erg belangrijk om de flessen te voorzien van de datum waarop de moedermelk is afgekolfd.
  • Om de veiligheid te garanderen, moet je er daarnaast voor zorgen dat je alle instructies voor extractie en opslag volgt, zoals die worden uitgelegd in werk dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Ricardo Palma University (Spaanse link).
  • Het handigste is om de moedermelk in kleine flesjes te bewaren, omdat dit makkelijk in te vriezen is en verspilling na het ontdooien voorkomt.

Hoe kun je moedermelk bewaren en hoelang?

Er zijn meerdere opties om moedermelk op de juiste manier te bewaren. Voor alle opties is het belangrijk dat de verpakking schoon is en goed luchtdicht kan worden afgesloten.

  • De eerste mogelijkheid is in een zuigelingenfles.
  • Een andere optie is een glazen of plastic bakje.
  • De laatste mogelijkheid is een steriele zak die geschikt is voor de vriezer.

Welke optie je ook gebruikt: je moet per verpakking de hoeveelheid opslaan die de baby per maaltijd binnenkrijgt. Als de baby bijvoorbeeld gewend is om 120 ml te eten, wordt aanbevolen om deze hoeveelheid moedermelk af te kolven en te bewaren.

Nogmaals, zorg er altijd voor dat je de datum waarop je de moedermelk afkolft op de verpakking noteert. De bewaartijd is afhankelijk van de temperatuur waarop je de melk bewaart.

  • Volgens advies van het Amerikaanse CDC blijft moedermelk bij kamertemperatuur tot 4 uur goed.
  • Indien je het op de goede manier afkolft en in de koelkast zet kan je de moedermelk ongeveer 4 dagen bewaren.
  • Als je de moedermelk langer wilt bewaren, doe het dan in een geschikte verpakking in de vriezer. Op die manier kun je het tot 12 maanden bewaren.
  • We adviseren je echter om het binnen 6 maanden te gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen kwaliteitsverlies optreedt en de moedermelk alle goede eigenschap behoudt.

Ontdek ook dit artikel:
De vele voordelen van borstvoeding

Methoden voor het bewaren van moedermelk

Moedermelk bewaren

Als je moedermelk snel na het afkolven gaat gebruiken, hoef je het niet in de koelkast te bewaren. Bewaar het in plaats daarvan in een schone fles die de melk beschermt. Als je het dagen of weken later wilt bewaren, moet je het in de koelkast of de diepvries bewaren.

Om moedermelk op een goede manier te bewaren, moet je met de volgende adviezen rekening houden:

  • Laat de moedermelk eerst afkoelen voordat je deze in de koelkast zet.
  • Als je het de komende dagen gaat gebruiken, kun je de moedermelk het beste achter in de koelkast bewaren.
  • Als je het binnen een paar weken gaat gebruiken, kun je de moedermelk het beste invriezen. je dient dit zo snel mogelijk na het afkolven te doen.
  • Doe de verpakking niet meer dan driekwart vol aangezien moedermelk uitzet als deze bevroren is.
  • De verpakkingen moeten bij voorkeur aan de achterkant van de vriezer worden geplaatst, omdat de temperatuur daar constanter is.

Andere zaken om rekening mee te houden

Bij het bewaren heeft moedermelk de neiging om in lagen te scheiden. Voordat je het aan de baby geeft, moet je de fles voorzichtig schudden. Als je te lang en te hard schudt kunnen bepaalde eigenschappen van de melk veranderen.

  • Ontdooide melk blijft twee uur goed op kamertemperatuur, of 24 uur in de koelkast.
  • Na het ontdooien kan het niet opnieuw worden ingevroren.
  • De beste manier om de melk te ontdooien is door het de fles of verpakking in een bak met warm water te plaatsen.
  • Ontdooi moedermelk echter nooit in de magnetron of in kokend water. Dit alles wordt verklaard door deze publicatie (Spaanse link) van de Spaanse vereniging voor de promotie en ondersteuning van borstvoeding.

Het is heel normaal dat melk van kleur verandert en een beetje vreemd ruikt na het koelen of invriezen. Als je alle instructies voor het bewaren van moedermelk hebt opgevolgd hoeft je je hierover geen zorgen te maken. Als de geur erg intens is, is de melk waarschijnlijk niet geschikt voor consumptie. Dan kun je de melk het beste weggooien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.