9 verrassende voedingsmiddelen die je kan invriezen

Helaas wordt er geschat dat 30 tot 40% van de voedingsmiddelen bestemd voor mensen weggegooid wordt. Help te voorkomen dat er zo veel wordt weggegooid en leer hier over 9 voedingsmiddelen die je kan invriezen.
9 verrassende voedingsmiddelen die je kan invriezen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 20 november, 2022

Voedselverspilling is een serieus probleem over de hele wereld. Helaas wordt er geschat dat 30 tot 40% van het voedsel bestemd voor mensen wordt weggegooid. Dit kunnen we verminderen door het invriezen van voedsel.

Een groot deel gaat verloren in het veld en terwijl het wordt verwerkt en vervoerd. De grootste verspilling vindt echter plaats in je koelkast en keukenkastjes, waar het voorkomen kan worden.

Het probleem is dat veel mensen zich hierover zorgen maken, maar een belangrijk ding vergeten: je kan bederfelijke levensmiddelen langer bewaren door deze in te vriezen

Wellicht verandert de textuur of smaak iets, maar het is een uitstekende manier om je voedingsmiddelen langer te kunnen bewaren. Het bespaart daarnaast nog geld ook.

Lees deze tips en probeer ze eens uit in de praktijk!

1. Bananen

Een bakje met bananen

Je kan overrijpe bananen (degene die al bruin zijn geworden) zonder schil invriezen. Vervolgens kan je deze gebruiken in allerlei verschillende recepten.

Omdat kamertemperatuur het proces van bederven versnelt, is het beter om ze in te vriezen en te voorkomen dat je ze moet weggooien. Wanneer je ze nodig hebt, kan je ze ontdooien in de magnetron en toevoegen aan recepten voor cake’s, muffins of bananenbrood.

Wil je hier meer over leren? 11 manieren om bananenschil te gebruiken: gooi deze niet weg! 

2. Avocado’s

De meeste mensen weten dat wanneer je een avocado opensnijdt, deze bruin en zacht wordt. Je kan ze in deze staat gebruiken als gezichtsmasker of een andere natuurlijke cosmetische behandeling.

Echter kan je ze ook bewaren in de koelkast of vriezer om ze goed te houden. Doe de avocado in een luchtdicht bakje en doe er een klein beetje citroensap overheen. Op deze manier blijven ze een week lang goed in de koelkast.

3. Koffie

Bevroren koffie

Heb je koffie over? In plaats van dit weg te gooien, kan je dit in een ijsblokjevorm gieten en kan je de ijsblokjes gebruiken in cocktails of andere recepten. 

Omdat ze zijn bevroren, kan je ze ook gebruiken als behandeling tegen rimpels, cellulite of andere huidproblemen. 

4. Verse kruiden

Koriander, peterselie en andere verse kruiden krijgen een donkere kleur wanneer ze bederven. Het is een onvermijdelijke situatie.

Echter, als je deze kruiden niet wilt verspillen, kan je ze fijnsnijden. Doe de gesneden kruiden in een ijsblokjesvorm en giet er olijfolie overheen.

Je kan ze zo invriezen voor zolang als je wilt. Op deze manier heb je altijd verse kruiden bij de hand voor soep, stoofpotjes en vele andere recepten die een beetje extra smaak nodig hebben.

5. Sla

Een krop bevroren sla

Het beste is om sla vers te eten, zodat je alle voedingsstoffen ervan binnen krijgt. Echter kan je deze groente ook invriezen als je het niet gaat gebruiken, voordat het begint te bederven. 

Het enige wat je moet doen, is een puree maken van de bladeren en een klein beetje water. Deze kan je in een ijsblokjesvorm bewaren in de vriezer. Je kan de sla-ijsblokjes gebruiken in smoothies en soep om wat extra smaak en voedingsstoffen binnen te krijgen.

 6. Druiven

Druiven zijn een van de meeste delicate en makkelijk te beschadigen fruitsoorten die er zijn. Gelukkig kan je deze bewaren in de vriezer en kan je ervan genieten in sapjes, desserts en zelfs cocktails.

7. Tomaten

Tomaten kan je ook invriezen

Je hebt wellicht gehoord dat je tomaten beter niet in de koelkast kunt bewaren, zodat ze hun voedingsstoffen niet verliezen.

Wanneer ze echter te rijp en bijna aan het bederven zijn, kan je ze invriezen en later gebruiken voor tomatensaus of stoofpotjes. 

8. Kaas

Ondanks dat het niet aanbevolen is om voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, room en water in te vriezen, kan je een groot aantal kazen langer vers houden door deze in te vriezen. Het probleem is om de juiste kaas uit te kiezen.

Ricotta en huttenkäse zijn hiervoor niet geschikt, maar oude kaas kan temperatuurverschillen beter aan. Je kan deze ingevroren langdurig bewaren. Je kan deze het beste invriezen als een groot blok. Op deze manier behouden ze hun textuur en smaak.

Lees ook dit artikel: Hoe maak je een bosbessenkwarktaart

9. Zelfs margarine en boter kan je invriezen

Margarine en boter kan je invriezen

Zowel margarine als boter kan je invriezen, zolang je de juiste handleiding voor voedingsmiddelen gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat sommige voedingsmiddelen vatbaar zijn voor bepaalde pathogenen. Daarom moeten deze worden bewaard in luchtdichte bakjes en apart van andere voedingsmiddelen.

Zoals je kan zien, is invriezen een manier om langer gebruik te kunnen maken van je voedingsmiddelen. Gebruik deze methode wanneer jij denkt dat je het nodig hebt. Het is het beste om matige hoeveelheden producten te kopen in de supermarkt, zodat je de meeste dingen vers kan eten


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.