11 tips om bananenschil te gebruiken - gooi ze niet langer weg!

Wist je dat ook het gebruik van bananenschil goed kan zijn voor je gezondheid? Je kunt bananenschil niet enkel lokaal aanbrengen, maar ook gebruiken om een infusie te bereiden.
11 tips om bananenschil te gebruiken - gooi ze niet langer weg!

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat de meeste mensen niet weten, is dat het deel van de banaan dat we meestal weggooien, de bananenschil, zeer veel belangrijke stoffen bevat die heel wat voordelen voor de gezondheid opleveren. Het kan dus een goed idee zijn om toch een bananenschil te gebruiken in allerlei toepassingen.

Het verbaast je vast niet dat de banaan het hele jaar door het meest gegeten stuk fruit is. Niet alleen omdat ze altijd verkrijgbaar zijn, maar ook omdat ze heerlijk zijn en rijk aan waardevolle voedingsstoffen. Deze zitten niet enkel in de vrucht zelf, maar ook in de bananenschil. 

In bananen vind je hoge doses vitaminen, mineralen en antioxidanten. Hierdoor behoren ze tot de meest waardevolle stukjes fruit die je aan je dieet kunt toevoegen.

De bananenschil bevat zelfs heel wat meer vezels dan het vruchtvlees van de banaan en levert belangrijke aminozuren die onmisbaar zijn voor het lichaam. Weet je dat ze zelfs even lekker zijn als de banaan zelf?

Lees snel verder en ontdek hoe je door bananenschil te gebruiken kunt genieten van de verschillende voordelen die dit schijnbaar afvalproduct kan bieden.

Leer een bananenschil te gebruiken op 11 verrassende manieren

1. Bananenschil tegen hoofdpijn

Hoofdpijn

De hoge dosis kalium in de bananenschil kan een remedie vormen tegen die veel voorkomende maar vervelende kwaal: hoofdpijn.

Het is mogelijk om een bananenschil te gebruiken om een infusie te bereiden of om de schil als kompres op het voorhoofd aan te brengen. Ook achteraan ter hoogte van de nek is een geschikte plaats om een helend kompres tegen hoofdpijn aan te brengen.

2. Een natuurlijk middel om wratten aan te pakken

Het binnenste gedeelte van de schil dat wit gekleurd is, kan perfect gebruikt worden om wratten op een natuurlijke manier te behandelen.

Deze lelijk uitziende aantasting van de huid kan overal op het lichaam ontstaan maar kun je gelukkig laten verdwijnen met natuurlijke middeltjes.

Je hebt er eventjes geduld voor nodig, maar als je de schil aanbrengt met zelfklevende tape, dan is het misschien mogelijk om na enkele dagen van die vervelende wratten af te komen.

3. Verstopping

Een belangrijk aandachtspunt bij verstopping of constipatie is om de hoeveelheid vezels die je dagelijks inneemt te verhogen. Vezels stimuleren de voortstuwende beweging van de darmen en zorgen ervoor dat de spijsvertering vlot verloopt.

Het is echter niet algemeen bekend dat bananenschil meer vezels bevat dan het vruchtvlees zelf.

Met de schil kan je gerust een infusie maken die je kan helpen verstopping aan te pakken, maar verwerk de schil ook gerust in je smoothies als je het idee van bananenschilthee maar niks vindt.

4. Acne bestrijden met bananenschil

Bananenschil tegen Acne

Net zoals hierboven beschreven is het witte gedeelte van de schil een uitstekend middeltje tegen acne, mee-eters en puistjes.

 • Wrijf de oneffenheden twee keer per dag in door de binnenkant van de bananenschil te gebruiken.

Puistjes kunnen uitdrogen, de ontsteking kan verminderen en je zou kunnen merken dat de poriën gezuiverd worden. Zo kan je er met een heel eenvoudig, natuurlijk middel voor zorgen dat je huid vrij blijft van opgestapelde afvalstoffen.

5. Een natuurlijke manier om je tanden wit te maken

Verwacht niet dezelfde resultaten die je krijgt met het professioneel bleken van je tanden, maar je zult vast en zeker zien dat je de gele verkleuring van je tanden beperkt kunt aanpakken met een eenvoudig stukje fruit.

Gebruik elke dag de binnenkant van de bananenschil om oneffenheden op het tandglazuur te verwijderen.

Tandplak zou zich minder snel vasthechten en je zult misschien in de spiegel zien dat je tanden er na enkele weken een tintje lichter uitzien.

Je gebit krijgt in sommige gevallen een gezonde glans en je hoeft er geen dure en schadelijke producten voor gebruiken.

6. Beten van insecten behandelen  met de schil van een banaan

Insectenbeet

Insectenbeten zorgen voor heel wat ongemak als ze gaan jeuken of ontsteken. Eet een lekkere banaan en gebruik de schil om de jeuk te verminderen.

Wist je dat bananenschil de oudst gebruikte natuurlijke remedie is tegen insectenbeten?

7. Kneuzingen op een natuurlijke manier behandelen

Maakte je een lelijke val of zit je gauw onder de blauwe plekken zodra je ergens tegen stoot?

De herstellende werking van de bananenschil is een wonderbaarlijk voorbeeld van hoe je met natuurlijke middeltjes kneuzingen en blauwe plekken kunt proberen te behandelen.

 • Maak een infusie van de schil, die je kan helpen de bloedsomloop te verbeteren.
 • Je kunt de binnenkant van de schil ook lokaal op de huid aanbrengen voor verzachting van een pijnlijke plek op de huid.

8. Bananenschil laat je meubels glanzen

Hiervoor gebruik je de buitenzijde van de banaan. Het is een verrassend goedkoop en onschadelijk middel om je lederen meubels en kasten opnieuw te laten glanzen.

Zelfs kookgerei en andere kleine accessoires kun je makkelijk schoonmaken met de buitenkant van de schil.

 • Wrijf het oppervlak gedurende enkele minuten in met de schil en gebruik nadien onmiddellijk een doek om alles extra glans te geven.

9. Bananenschil om je humeur te verbeteren

Goed Humeur

In de schil van de banaan vind je hoge doses tryptofaan, een van de essentiële aminozuren die nauw in relatie staan met het niveau van serotonine in de hersenen.

Voldoende serotonine wordt in verband gebracht met:

 • een goed humeur
 • zich in het algemeen goed voelen
 • het ervaren van enthousiasme en positiviteit

Een kopje infusie van bananenschil is dus een uitstekende manier om dagelijkse stress of een depressieve dip tegen te gaan.

10. Schoenen laten blinken

Net zoals meubels kun je ook je schoenen laten blinken met de schil van deze tropische vrucht. Je doet het op exact dezelfde manier.

 • Wrijf de schoenen gedurende enkele minuten in en poets ze vervolgens op met een stoffen doekje.

11. Gezond voor hart en bloedvaten

Bloeddruk

De schil van de banaan is zoals je wellicht al weet rijk aan kalium, maar ook het gehalte fosfor maakt de schil interessant om problemen met een hoge bloeddruk en te hoog cholesterol tegen te gaan.

Deze twee belangrijke mineralen kunnen helpen:

 • de gezondheid van de bloedvaten in het lichaam beschermen
 • de circulatie te bevorderen
 • dat hoge cholesterolwaarden door oxidatie in de aderen geen kans krijgen

Natuurlijk zijn bananen geen vervangmiddel voor reguliere medicijnen. Je kunt ze mits goedkeuring van je arts wel gebruiken als gezonde aanvulling.

Maar onthoud!

 • Voor de beste resultaten gebruik je bij voorkeur verse bananenschillen. Als je ze bewaart in de koelkast, dan verliezen ze heel wat van hun helende en actieve eigenschappen.
 • Wil je de schillen een dag of twee bewaren, dan doe je dit het beste op een koel en donker plekje in huis. Bewaar ze zeker niet dichtbij een warmtebron of in de volle zon.
 • Verwijder eerst al het stof en vuil afkomstig vanuit de opslagplaatsen en transportmiddelen voordat je begint om een bananenschil te gebruiken voor één van deze toepassingen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • ShinichiSomeya et al. “Antioxidant compounds from bananas (Musa Cavendish)”, Food Chemistry, Volume 79, Issue 3, November 2002, Pages 351-354
  • Kanazawa K, Sakakibara H., “High content of dopamine, a strong antioxidant, in Cavendish banana”, J Agric Food Chem. 2000 Mar;48(3):844-8.
  • Fox C, Ramsoomair D, Carter C., “Magnesium: its proven and potential clinical significance”, South Med J. 2001 Dec;94(12):1195-201.
  • Pereira A, Maraschin M., “Banana (Musa spp) from peel to pulp: ethnopharmacology, source of bioactive compounds and its relevance for human health”, J Ethnopharmacol. 2015 Feb 3;160:149-63.
  • PingyiZhang, Roy L., Whistler James,  N.BeMiller, Bruce R.Hamaker, “Banana starch: production, physicochemical properties, and digestibility—a review”, Carbohydrate Polymers, Volume 59, Issue 4, 15 March 2005, Pages 443-458

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.