Gebruikte theebuiltjes recyclen

Mensen die thee of infusies drinken, gooien vaak iets weg wat eigenlijk nog heel goed van pas kan komen: de gebruikte theebuiltjes kan je voor heel wat zaken in het huishouden gebruiken.

We bekijken gebruikte theebuiltjes maar al te vaak als afval dat geen enkel nut meer heeft, maar laat je in dit artikel verrassen met weetjes over het gebruik ervan in een milieubewust huishouden. Je kan ze gebruiken als meststof voor je planten, natuurlijke behandeling tegen wallen onder de ogen, bestrijder van geurtjes in de ijskast en insectenbestrijder om van die vervelende muggen af te raken.

Denk groen en wees milieubewust

Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat het belangrijk is de enorme afvalberg te verminderen en zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen en recyclingmethodes in en rondom het huis. Je kent vast wel de gezondheidsvoordelen van je dagelijkse kopje kruidenthee, maar dit artikel laat je ook graag kennismaken met de praktische toepassingen van gebruikte theezakjes en de kunst van het recyclen in je eigen keuken en tuin.

Theezakje

Natuurlijk meststof voor je planten

Reeds velen onder ons die een tuin of boomgaard hebben, maken al gebruik van een composthoop. Het is een plekje in de tuin waar je dagelijks je afval uit de keuken of restjes van de tafel kwijt kan. Die worden vervolgens door een natuurlijk proces na enkele weken omgezet in een prima meststof die je kan gebruiken in de sier- of groententuin. Je zorgt dus zowel voor minder afval als voor een stukje grond dat vruchtbaarder is en meer groenten of mooiere planten zal opleveren.

Waarom hetzelfde principe niet gebruiken binnenshuis en de gebruikte theebuiltjes op kleine schaal als meststof toevoegen aan de aarde van je kamerplanten? Je kan de theezakjes opsparen tot je een stapeltje theebladeren hebt of gewoon telkens het gebruikte theezakje aan de potaarde toevoegen. Drink je dagelijkse kopje thee en vermeng nadien de vochtige blaadjes met de aarde van je kamerplanten.

Zijn de zakjes zelf van organisch materiaal en hebben ze geen metalen sluiting, dan kunnen de zakjes ook best door de potgrond gemixt worden.

Kamerplanten

Natuurlijke remedie die ontsteking afremt

Zoals je weet zijn thee en kruideninfusies goed voor onze lichamelijke conditie, maar wist je ook dat ze heel wat goede eigenschappen bevatten om huidaandoeningen met succes te behandelen? Groene en zwarte thee hebben ontstekingswerende eigenschappen, waardoor ze prima kunnen gebruikt worden om zwelling onder de oogleden en de gevolgen van insectenbeten aan te pakken.

Leg de gebruikte theezakjes eventjes in de ijskast of het vriesvak en wallen onder de ogen zullen nog sneller verdwijnen. Denk eraan daarom steeds een voorraadje gebruikte theezakjes in het vriesvak te bewaren. Na een vermoeiende dag op het werk of avondje uit heb je onmiddellijk een goedkope en natuurlijke remedie bij de hand.

Vieze geurtjes absorberen

Waarschijnlijk een van de minder bekende toepassingen van gebruikte theebuiltjes. Wist je namelijk dat de gedroogde theezakjes na gebruik dezelfde geurabsorberende werking hebben als baking soda? Experimenteer met de gebruikte zakjes van kruideninfusies en leg ze in de ijskast of ladenkasten waar je linnen en kleding bewaart.

Voor grotere ruimtes of kasten is een enkel theezakje natuurlijk niet voldoende. Neem daarom een kartonnen doos waar je een aantal gaatjes in maakt en bewaar in deze doos een groter aantal gedroogde theezakjes. Je kan de doos leuk versieren, waardoor deze recyclingmethode bovendien nog mooi oogt ook.

Gebruik de blaadjes eveneens om het tapijt en de honden- of kattenmand aan te pakken. Strooi de gedroogde blaadjes uit over het tapijt en in de mand, laat dit een half uurtje liggen en reinig nadien het tapijt en de mand met de stofzuiger. Zo pak je tegelijkertijd stof en slechte geurtjes aan met gebruikte theeblaadjes.

Aroma van theeblaadjes tegen muggen

Liefhebbers van wierook en lekkere geurtjes weten misschien al dat gedroogde blaadjes van thee en kruideninfusies kunnen gebruikt worden als heerlijk geurende wierook om de lucht in de kamer reinigt en tegelijkertijd muggen verdrijft. Gebruik voor deze natuurlijke wierook zwarte thee, lavendel, citroen, rozemarijn of eucalyptus.

Hergebruiken van hetzelfde theezakje

Bedenken we graag zo veel mogelijk tips om zuinig en milieubewust te zijn, waarom dan niet eenzelfde theebuiltje twee maal gebruiken? Vaak blijft er na één mok thee nog voldoende aroma over om een tweede kopje thee klaar te maken. Of leg twee gebruikte theebuiltjes even opzij voor je volgende kopje thee als je de infusie toch ietsje sterker wil.

Tenslotte kan je gebruikte theezakjes bewaren en nadien alles samen koken om het geurende water te gebruiken als ontspannend voetbadje of om aan het badwater toe te voegen. Hierdoor kan je ook van de ontstekingswerende en geurverdrijvende eigenschappen van theeblaadjes genieten.

Afbeeldingen met dank aan A girl with tea, rabi w y Anders Adermark.