Borstvoeding en het immuunsysteem van de pasgeborene

Borstvoeding is essentieel om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem van de pasgeborene goed functioneert en dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.
Borstvoeding en het immuunsysteem van de pasgeborene
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Borstvoeding is een van de gezondste manieren om je baby te voeden. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat moedermelk aan de voedingsbehoeften van baby’s tijdens de eerste levensfasen voldoet. We moeten ook opmerken dat borstvoeding nauw verband houdt met de goede werking van het immuunsysteem van de pasgeborene.

Moedermelk zorgt voor een goede ontwikkeling en groei. Het zou zelfs de afweermechanismen van het lichaam in latere perioden kunnen bepalen en is daarom een fundamenteel element om een goede gezondheidstoestand te garanderen.

De samenstelling van colostrum en moedermelk

Moedermelk bevat niet alleen macro- en micronutriënten, maar concentreert ook immunoglobulinen die op de baby worden overgedragen. Borstvoeding tijdens de eerste levensmaanden vermindert het risico op allergieën en auto-immuunproblemen aanzienlijk.

Dit komt gedeeltelijk door de aanwezigheid van deze immunoglobulinen. Een studie in de Annals of Nutrition & Metabolism onthult deze bevindingen (Engelse link).

Op dezelfde manier bevat de eerste melk die na de geboorte uit de borst komt, colostrum genaamd, een grote hoeveelheid van deze bioactieve stoffen met gunstige eigenschappen. En het bevat niet alleen geconcentreerde hoeveelheden van de elementen die we al noemden, maar het is ook mogelijk om hoogwaardige cytokines en meervoudig onverzadigde vetzuren te vinden.

Voordelen van borstvoeding voor het immuunsysteem van de pasgeborene

Moeder en haar baby

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt exclusief borstvoeding aan voor de eerste 6 maanden van een baby. Dit komt onder meer door de bewezen voordelen voor het immuunsysteem van de baby.

Borstvoeding kan het risico op auto-immuunziekten verminderen

Zoals we al hebben vermeld, kunnen colostrum en moedermelk de incidentie van auto-immuunproblemen, zoals allergieën, verminderen. Er zijn verschillende onderzoeken die dit ondersteunen.

Door ervoor te zorgen dat dit voedsel gedurende ten minste het eerste levensjaar van de baby wordt ingenomen, wordt de kans op het ontwikkelen van pathologieën die verband houden met een probleem van het afweersysteem in latere jaren kleiner.

Verminderde incidentie van infectieziekten door borstvoeding

Borstvoeding kan bovendien het risico op overlijden door longontsteking tijdens de eerste levensfasen verminderen. Dit blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Minerva Pediatrica (Engelse link).

Deze voedingsmethode verhoogt de overlevingskansen van de baby en beschermt tegen de ontwikkeling van verschillende chronische en complexe pathologieën op middellange termijn.

Optimale ontwikkeling van het immuunsysteem bij premature baby’s

Een van de grootste problemen van te vroeg geboren baby’s is dat ze zonder de optimale rijping van veel van hun systemen worden geboren. Als gevolg hiervan kan dit de werking van hun fysiologie in gevaar brengen, waardoor inefficiënties ontstaan die hun gezondheidstoestand beïnvloeden.

In deze gevallen wordt borstvoeding zelfs nog belangrijker. Volgens een artikel in Clinics in Perinatology (Engelse link) kan moedermelk de efficiëntie van het immuunsysteem bij premature baby’s verbeteren. Dit vermindert op zijn beurt het risico op het ontwikkelen van auto-immuunproblemen op korte termijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
De 9 meestvoorkomende allergieën bij kinderen

Tot welke leeftijd wordt borstvoeding aanbevolen?

Moeder en baby op bed

Dit is een onderwerp dat veel discussie oproept. Experts zeggen namelijk dat moeders borstvoeding gedurende ten minste het eerste levensjaar moeten volhouden om alle voordelen te ervaren.

Hoewel het waar is dat aanvullende voeding na een leeftijd van 6 maanden kan beginnen, is het het beste om de borstvoeding nog eens 6 maanden voort te zetten.

Andere specialisten pleiten er echter voor om borstvoeding nog verder uit te breiden. Dit is echter niet altijd mogelijk, voornamelijk vanwege het ongemak dat moeders kunnen ervaren, als ze te maken hebben met overgevoeligheid van de borsten of pijn.

Het is belangrijk om op te merken dat wanneer we moedermelk door een kunstmatige flesvoeding vervangen we speciale aandacht aan de etikettering moeten besteden.

Veel van de flesvoeding op de markt bevatten namelijk grote hoeveelheden enkelvoudige suikers in hun samenstelling, wat schadelijk is voor de baby. Het is daarnaast belangrijk om ervoor te zorgen dat je aanvoer van onverzadigde vetzuren voldoende is.

Borstvoeding bevordert de ontwikkeling van het immuunsysteem

Borstvoeding is de sleutel tot een goede rijping van het immuunsysteem van de pasgeborene. Het vermindert aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van allergieën en astma, naast andere pathologieën die met auto-immuunproblemen te maken hebben. Tegelijkertijd vergroot het de overlevingskansen en verkleint het het risico op ernstige longontsteking.

Tegelijkertijd is het ook belangrijk om op te merken dat moedermelk de meest complete voeding voor baby’s is. Het bevat namelijk eiwitten van de hoogste kwaliteit, onverzadigde vetzuren en alle vitamines die het menselijk lichaam voor efficiënte fysiologische processen nodig heeft.

Het is waar dat er onenigheid bestaat over wanneer de borstvoeding moet worden stopgezet. Bijna alle experts zijn het er echter over eens dat dit niet vóór de leeftijd van een jaar mag gebeuren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oddy WH. Breastfeeding, Childhood Asthma, and Allergic Disease. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 2:26-36. doi: 10.1159/000457920. Epub 2017 May 19. PMID: 28521318.
  • Gertosio C, Meazza C, Pagani S, Bozzola M. Breastfeeding and its gamut of benefits. Minerva Pediatr. 2016 Jun;68(3):201-12. Epub 2015 May 29. PMID: 26023793.
  • Lewis ED, Richard C, Larsen BM, Field CJ. The Importance of Human Milk for Immunity in Preterm Infants. Clin Perinatol. 2017 Mar;44(1):23-47. doi: 10.1016/j.clp.2016.11.008. Epub 2016 Dec 27. PMID: 28159208.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.