De 9 meestvoorkomende allergieën bij kinderen

Allergieën zijn een reactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen. De meeste allergieën ontwikkelen zich in de kindertijd. Veel mensen overwinnen ze, maar anderen niet. Vandaag bespreken we de 9 meestvoorkomende allergieën bij kinderen.
De 9 meestvoorkomende allergieën bij kinderen

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Allergieën treden op wanneer het immuunsysteem het lichaam overdreven verdedigt. Meestal vallen ze iets aan dat niet schadelijk is. Allergieën komen veel voor in de kindertijd. Er is dan ook een lijst met de 9 meestvoorkomende allergieën bij kinderen wereldwijd opgesteld.

Een moderne aandoening

De elementen of stoffen die allergische reacties veroorzaken worden allergenen genoemd. Normaal gesproken is er geen reden voor het immuunsysteem om op die manier te reageren. Nadat die overgevoeligheidsreactie eenmaal is opgetreden, zal dat elke keer dat de persoon in contact komt met het allergeen opnieuw gebeuren.

Allergieën ontwikkelen zich meestal in de kindertijd. Kinderen met ouders of broers en zussen die allergieën hebben, zullen hoogstwaarschijnlijk zelf ook allergieën ontwikkelen. Ze reageren echter mogelijk niet op dezelfde manier. Bovendien reageren ze mogelijk niet op dezelfde allergenen.

Interessant genoeg waren onze ouders en grootouders veel minder allergisch dan onze kinderen. In feite zijn de meestvoorkomende allergieën het resultaat van het moderne leven. Door levensstijl, ongezond voedsel en toenemende vervuiling hebben steeds meer mensen last van allergieën.

Meisje snuit haar neus op de bank

Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) is het percentage kinderen met voedselallergieën alleen al in de afgelopen 20 jaar met 50% gestegen. 

Waarom is dit het geval? Geloof het of niet, de redenen zijn duidelijk. Door het gebruik van chemicaliën thuis voor persoonlijke hygiëne is de prevalentie van allergieën toegenomen. Bovendien komen kinderen minder in aanraking met vuil. Hierdoor leert het immuunsysteem niet goed wat wel en niet schadelijk is voor het lichaam.

Daarnaast aten de vorige generaties meer vers voedsel. Tegenwoordig worden onze voedingsmiddelen vaak geproduceerd en bewerkt met chemische bestanddelen. De huidige generaties eten dus meer voedsel dat is behandeld met pesticiden en meststoffen.

Ook ademhalingsallergieën zijn erger geworden door milieuvervuiling. Klimaatverandering heeft de bloeicyclus van pollen van planten veranderd, waardoor meer kinderen last hebben van hooikoorts.

De meest voorkomende allergieën bij kinderen

De lijst van meestvoorkomende allergieën bij kinderen wereldwijd is gebaseerd op het allergeen dat de reactie veroorzaakt. Of het nu kinderen of volwassenen zijn, degenen die aan allergieën lijden, komen in contact met allergenen via voedsel, ademhaling of huid.

1. Huismijt

Huismijt is een van de meestvoorkomende allergenen. In feite leven deze microscopisch kleine insecten overal om ons heen. Ze hopen zich op in matrassen, kussens, tapijten en knuffelbeesten. Ze voeden zich met dode huidcellen.

 • Het regelmatig en grondig reinigen van deze voorwerpen is essentieel om te voorkomen dat ze zich verspreiden.
 • Ventileer de omgeving ook regelmatig om stofophoping te verminderen en mijten te verminderen.

2. Stuifmeel of pollen

Stuifmeel is een van de meestvoorkomende allergieën bij kinderen

Stuifmeel is een ander belangrijk allergeen. Deze allergieën zijn seizoensgebonden, omdat elke boom, struik en zelfs gras stuifmeeldeeltjes afgeeft die door de lucht vliegen om voor bevruchting en verspreiding van de soort te zorgen.

Je kunt allergisch zijn voor verschillende soorten stuifmeel, hoewel graspollen een van de meestvoorkomende en irriterende allergenen zijn. Planten die tot de grassoorten behoren zijn veel geteelde gewassen zoals tarwe, haver en gerst.

Doordat het zeer sterke planten zijn kunnen ze in allerlei omgevingen groeien. Ze komen echter vaker voor in meer landelijke gebieden. Doordat ze zich in de lucht verplaatsen kunnen pollen echter overal voorkomen, ook in huis.

Tegenwoordig kun je de hoeveelheid stuifmeel in de lucht van verschillende planten via verschillende bronnen opzoeken. Je kunt ze vinden op de webpagina’s van je stad of op weersites.

3. Schimmel

Schimmel is een ander veelvoorkomend allergeen in en rond de plekken waar kinderen zich voornamelijk bevinden. Het is een soort zwam die groeit in warme en vochtige omgevingen.

Deze schimmel geeft een karakteristieke geur af. De sporen die deze zwammen produceren geven ook reacties van het immuunsysteem van iemand die allergisch is.

4. Huisdieren

Onze geliefde huisdieren zijn helaas bekende triggers van veel allergieën. Vacht, huiddeeltjes, roos, speeksel en zelfs urine van dieren kunnen bij kinderen allergische reacties veroorzaken.

5. Kakkerlakken

De aanwezigheid van kakkerlakken kan krachtige allergenen in de lucht brengen, vooral in steden. Blootstelling aan deze wezens in gebouwen waar veel kakkerlakken aanwezig zijn kan zelfs de bron van astma zijn.

Gewoonlijk gebruikt men chemische insecticiden om deze beesten te bestrijden. Deze middelen kunnen de allergische reactie echter verergeren en ze bereiken niet veel om de insecten te bestrijden.

6. Voedsel

Enkele van de belangrijkste voedingsmiddelen die genoemd moeten worden bij de meest voorkomende allergieën bij kinderen zijn:

 • Koemelk
 • Eieren
 • Vis, schaal- en schelpdieren
 • Noten, zoals pinda’s, hazelnoten, walnoten, amandelen en cashewnoten
 • Soja

Er is ook vaak verwarring over tarwe en gluten. Er zijn mensen die daadwerkelijk een tarweallergie hebben. Een veel grotere groep heeft coeliakie. Deze mensen zijn niet allergisch voor gluten in tarwe, maar intolerant. Hierbij ontstaat darmschade door problemen met het verteren van gluten uit onder meer tarwe, rogge en spelt.

Coeliakie is oorspronkelijk ingedeeld bij de voedselallergieën. Toen duidelijk werd dat het een intolerantie is, heeft men echter besloten coeliakie in de groep voedselallergieën te laten staan.

7. Insectenbeten

Een van de meestvoorkomende allergieën bij kinderen zijn insectenbeten

Insectenbeten veroorzaken bij veel kinderen zwelling, jeuk en roodheid. Deze symptomen kun je verminderen met natuurlijke middelen. Allergieën voor insectengif kunnen ernstige reacties veroorzaken. Indien er niet tijdig medisch ingegrepen wordt kunnen ze zelfs het leven van kinderen in gevaar brengen.

Kinderen (maar ook volwassenen) met een ernstige allergie voor bijvoorbeeld wespen moeten dan ook altijd een epi-pen bij zich hebben voor het geval dat ze gestoken worden.

8. Medicijnen

Zowel zelfzorggeneesmiddelen bij de drogist of apotheek vandaan als medicijnen op recept kunnen allergische reacties veroorzaken. Ook antibiotica maken deel uit van deze groep. Daarom is het belangrijk om geen medicatie te gebruiken zonder je arts te raadplegen.

Het is een goed idee om een soort identificatie bij je te hebben als je allergisch bent voor een bepaald medicijn. Er zijn armbanden en kettingen voor mensen die allergisch zijn voor penicilline, atropine of adrenaline, vooral vanwege het risico in noodsituaties.

9. Chemische producten

Chemische producten zijn ook een van de meestvoorkomende allergieën bij kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wasmiddelen, cosmetische producten en schoonmaakproducten die we thuis gebruiken.

De chemische componenten in deze producten kunnen allergeen zijn en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van klachten van de huid zoals eczeem en jeuk. Ze kunnen ook irriterend zijn voor de luchtwegen en zo benauwdheid veroorzaken.

In de meest extreme gevallen kan anafylaxie optreden. Dit is de snelle en intense verdediging van het lichaam wanneer het een allergeen detecteert. Net als bij een ernstige allergie voor insectenbeten kan deze reactie fataal zijn als er niet medisch wordt ingegrepen.

Mogelijk ben je geïnteresseerd in het volgende artikel:
Alles dat je moet weten over allergieprikken

Symptomen bij de meestvoorkomende allergieën bij kinderen

De symptomen zijn afhankelijk van hoe gevoelig een kind is voor een allergeen en met hoeveel allergenen hij of zij in aanraking is gekomen. Sommige allergieën zijn ernstiger dan andere.

Als je kind een van de onderstaande symptomen heeft, kun je het beste je huisarts raadplegen. Mogelijk moet je verschillende tests laten uitvoeren om te bepalen welke allergieën je kind heeft en in welke mate.

Symptomen van luchtwegallergieën

 • Niezen
 • Hoesten
 • Jeukende neus of keel
 • Verstopte neus of rhinitis
 • Roodheid en jeukende ogen
 • Astma, piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden

Symptomen van voedselallergieën en insectenbeten

 • Jeukende mond of keel bij het inslikken van voedsel
 • Urticaria (netelroos)
 • Een uitslag die lijkt op eczeem
 • Jeukende neus en keel
 • Kortademigheid
 • Zwelling rond het gezicht of de keel
 • In de meest ernstige gevallen kunnen kinderen in shock raken

Laatste overwegingen over de meestvoorkomende allergieën bij kinderen

Veel kinderen zullen hun allergieën vroegtijdig overwinnen. Anderen zullen echter de rest van hun leven deze allergie houden. Het is cruciaal dat ouders hun kinderen leren om de allergenen die hen beïnvloeden te identificeren en contact met deze allergenen zo veel mogelijk te voorkomen.

Het is zeer belangrijk om zelfmedicatie te vermijden. Vraag altijd je huisarts om advies. Wees daarnaast voorzichtig met het gebruik van chemicaliën in huis. De gezondheid van je kinderen zal er baat bij hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.