Alles dat je moet weten over allergieprikken

Allergieprikken dekken niet alle soorten allergenen. Over het algemeen vormen ze echter een veilige en effectieve behandeling om allergische reacties onder controle te houden. Ze mogen alleen worden toegediend in eem medisch centrum, omdat ze ongewenste reacties kunnen veroorzaken.
Alles dat je moet weten over allergieprikken

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Allergieprikken zijn een van de beschikbare behandelingen voor allergische reacties. Soms verlichten ze de symptomen. In andere gevallen kunnen ze deze zelfs verwijderen na langdurige behandeling.

Niet iedereen kan echter een allergieprik krijgen, omdat er geen vaccins beschikbaar zijn voor elke vorm allergie (link in het Engels). Immunotherapie is een vakgebied dat nog in ontwikkeling is.

Hoe dan ook, er zijn momenteel veel mythen rond deze en andere vaccins. Blijf lezen om de waarheid over allergieprikken te ontdekken, waarvoor ze worden gebruikt en wat de bijwerkingen zijn.

Wat zijn allergieën?

Een allergie is een bijwerking die optreedt na inname van bepaalde stoffen of als je met een bepaalde stof in aanraking komt. Het aantal stoffen dat allergische reacties kan veroorzaken is erg groot. Deze stoffen zijn allergenen die een overmatige bijwerking van het immuunsysteem activeren. Dit genereert op zijn beurt verschillende effecten.

Allergieën kunnen mild of ernstig zijn. Anafylaxie is de ernstigste allergische reactie. Het gebeurt snel en de symptomen zijn dodelijk.

Wat zijn allergieprikken?

Wat je moet weten over allergieprikken

Allergieprikken zijn een behandeling voor allergieën. Het doel van deze prikken is om de overgevoeligheid van een persoon voor bepaalde stoffen die een allergische reactie veroorzaken te verminderen of te elimineren wanneer het niet mogelijk is om deze te vermijden.

Ook helpen de allergieprikken het lichaam om immuniteit te ontwikkelen tegen de elementen die een allergische reactie veroorzaken. Artsen maken alleen gebruik van immunotherapie als andere behandelingen of maatregelen niet voldoende zijn om het probleem te behandelen.

Hoe werken allergieprikken?

Deze vaccins bevatten een kleine hoeveelheid van het allergeen dat een bijwerking bij iemand veroorzaakt. Dat allergeen is in gezuiverde vorm aanwezig in het vaccin. Wanneer men het injecteert, produceert het lichaam antilichamen die de allergische reactie voorkomen.

Geleidelijk verhogen artsen de dosis totdat, in het beste geval, het lichaam immuun wordt voor het allergeen. Normaal gesproken heeft iemand een periode van drie tot vijf jaar nodig om de symptomen zichtbaar te verminderen of te laten verdwijnen.

Hoe worden ze toegediend?

Meestal is de wijze van toediening van allergieprikken intraveneus. De behandeling bestaat uit twee fasen:

 • De eerste fase is de accumulatiefase. In deze fase krijg je één tot drie keer per week een vaccin gedurende een periode van drie tot zes maanden.
 • De tweede fase is de onderhoudsfase. Het duurt tussen de drie en vijf jaar. In deze fase krijg je één keer per maand of elke zes weken een injectie. De arts zal je symptomen evalueren om te bepalen wanneer de behandeling moet worden stopgezet.

Welke soorten allergieprikken zijn er?

Er zijn geen vaccins voor alle soorten allergenen. De toepassing is bijvoorbeeld niet geschikt voor voedselallergieën. Vaccins zijn effectief in het geval van  bijvoorbeeld:

 • Seizoensgebonden allergieën.
 • Allergenen binnenshuis (mijten, schimmels, kakkerlakken of huidschilfers van huisdieren bijvoorbeeld).
 • Allergieën veroorzaakt door insectenbeten.

Wanneer moet je een allergieprik krijgen?

Een allergieprik

Vaccins zijn goed voor mensen met een bewezen allergie door middel van sensibilisatietests. In de volgende gevallen zijn ze echter geen goed idee:

 • Kinderen onder de vijf jaar en zwangere vrouwen.
 • Patiënten met ernstige astma of een hartaandoening.
 • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, met name bètablokkers.
 • Mensen die bijwerkingen krijgen van het vaccin.

Vaccins zijn alleen een goed idee als de andere behandelingen niet werken. Vaak gebruiken artsen ze bij bijvoorbeeld een allergie voor insecten.

Hebben ze bijwerkingen? Zijn ze veilig?

Over het algemeen hebben de meeste mensen geen problemen wanneer ze een allergieprik krijgen. Sommige mensen hebben echter bijwerkingen. Er kan roodheid, irritatie en ontsteking ontstaan op de plek waar het vaccin is aangebracht. Dit verdwijnt echter meestal snel.

Er zijn ook gevallen waarbij systemische reacties optreden. Dit omvat een verstopte neus, niezen of netelroos. Soms is er sprake van een keelonsteking, piepende ademhaling en een beklemd gevoel op de borst. In de meest ernstige en zeldzame gevallen kan er ook anafylaxie optreden. Daarom moet je het vaccin altijd van een arts krijgen.

Verwachte resultaten

Over het algemeen is er een matige verbetering gedurende het eerste jaar van behandeling. In het tweede jaar zal deze verbetering duidelijker zijn. In de meeste gevallen zijn er in het derde jaar geen symptomen meer, ook niet als een patiënt geen injecties meer krijgt.

Sommige mensen hebben echter meer tijd nodig en andere blijven milde symptomen vertonen. Als het gaat om huidschilfers van dieren, moeten allergische mensen contact vermijden als dat mogelijk is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fernández-Caldas, E. (2001). Presente y futuro de la inmunoterapia. ALERGOLOGIA E INMUNOLOGIA CLINICA, 16, 6-12.
 • Porras, O. (2008). Vacunación: esquemas y recomendaciones generales. Acta Pediátrica Costarricense.
 • Posfay-Barbe, K. M., & Greenberg, D. P. (2007). Vacunación. In Atlas de Alergia e Inmunología Clínica. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50023-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.