Symptomen van longontsteking die je niet mag negeren

De gezondheid van onze longen kan gemakkelijk worden beïnvloed, vooral in het geval van mensen met een zwak immuunsysteem. Doordat onze longen zo gevoelig zijn, moeten we er goed voor zorgen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.
Symptomen van longontsteking die je niet mag negeren
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Longontsteking is een infectieziekte die de longen rechtstreeks aanvalt. Toch weten heel veel mensen niet wat de symptomen van longontsteking zijn.

Deze ziekte treft meestal mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen of kinderen.

De progressie van een longontsteking kan tot verschillende gezondheidsproblemen leiden en daarom is het zo belangrijk om het zo vroeg mogelijk te detecteren.

Als je meer wilt weten over de oorzaken en symptomen van longontsteking, dan kun je alle antwoorden vinden in dit artikel. Dit is namelijk erg belangrijk!

Wat is longontsteking eigenlijk?

De longen voeren een van de belangrijkste processen van het menselijk lichaam uit, namelijk de ademhaling. Ze verspreiden zuurstof door het lichaam en verdrijven koolstofdioxide uit ons lichaam.

We spreken van longontsteking als één of beide longen geïnfecteerd zijn geraakt.

Door de infectie raken de longen vol met vloeistof en pus. Daardoor wordt het natuurlijk een stuk moeilijker om normaal te ademen. In sommige gevallen kan longontsteking zelfs levensbedreigend zijn vanwege:

  • De afname van zuurstof.
  • De ophoping van koolstofdioxide in het lichaam.

Misschien ook interessant: 10 tekenen dat je longen het op gaan geven

Wat zijn de oorzaken van longontsteking?

Een van de symptomen van longontsteking is hoest

Gewoonlijk wordt longontsteking veroorzaakt door microben, bacteriën, virussen en schimmels. Deze kunnen op verschillende manieren worden opgelopen, zoals:

  • Bacteriën en virussen afkomstig uit de neus, mond of neusbijholten kunnen zich naar de longen verplaatsen.
  • Inademing van microben.
  • Inademing van bepaalde voedingsmiddelen, vloeistoffen of afscheidingen, naast andere dingen.
  • Infectie door pneumokokkenziekte.
  • Griepcomplicaties.
  • Schimmelinfecties.

Wat zijn de symptomen van longontsteking?

De symptomen van longontsteking kunnen variëren afhankelijk van elk geval en de manier waarop de ziekte zich bij de patiënt vordert. De meest voorkomende symptomen van longontsteking zijn echter:

1. Rillingen

Rillingen zijn een van de symptomen van longontsteking

Normaal gesproken ervaren mensen met een longontsteking meerdere keren per dag rillingen. Deze rillingen duren ergens tussen de dertig en zestig minuten.

2. Koorts en hoest

Koorts en hoest zijn vaak de tweede symptomen die worden gezien bij patiënten met longontsteking. Ze kunnen consistente koorts vertonen die oploopt tot 40ºC, algemeen gevoel van onwel zijn en hoesten.

  • Er kan ook slijm bij het hoesten omhoog komen. Dit slijm kan roodbruin of geelgroen van kleur zijn. In sommige gevallen kan er zelfs bloed bij aanwezig zijn.
  • Daarnaast kunnen de koorts en hoest worden voorafgegaan door een keelontsteking.

3. Moeite met ademen

Moeite met ademen is ook een van de symptomen van longontsteking

Ademhalingsproblemen treden op als gevolg van het weinige zuurstof dat het lichaam ontvangt als het lijdt aan een ziekte zoals longontsteking. Dit gebrek wordt echter duidelijker bij het uitvoeren van activiteiten die fysieke inspanningen vereisen zoals:

  • Traplopen
  • Snel lopen
  • Het tillen van zware voorwerpen

Niet alleen kan longontsteking de ademhaling belemmeren, maar het kan ook leiden tot een snelle, oppervlakkige ademhaling.

4. Pijn bij het inademen

Mensen die lijden aan longontsteking ervaren meestal ook pijn bij het inademen. Deze pijn wordt doorgaans veroorzaakt door een ontstoken longvlies, beter bekend als pleuritis.

5. Gevoelloosheid en kleurveranderingen in de ledematen

Gevoelloosheid kan een van de symptomen van longontsteking zijn

Het gebrek aan zuurstof in het lichaam kan ook een koud gevoel, ontsteking en gevoelloosheid veroorzaken in de volgende lichaamsdelen:

  • Lippen
  • Tong
  • Ledematen
  • Vingers
  • Neus

Dientengevolge kunnen deze lichaamsdelen ook een blauwe of paarse kleur krijgen.

6. Gewrichtspijn

In sommige gevallen kan ook constante gewrichtspijn een van de symptomen van longontsteking zijn. Deze pijn wordt dan veroorzaakt door de verminderde hoeveelheid zuurstof die door het lichaam stroomt.

7. Verwarring

Verwarring kan een van de symptomen van longontsteking zijn

In sommige gevallen kan longontsteking leiden tot tijdelijke mentale veranderingen zoals verwarring of desoriëntatie bij ouderen.

8. Witte nagels

Dit symptoom staat ook wel bekend als leukonychia en kan het gevolg zijn van factoren zoals chemische vergiftiging, hartaandoeningen, longontsteking of hypoalbuminemie.

Naast de bovengenoemde symptomen, kan longontsteking ook de volgende symptomen veroorzaken:

  • Overmatig zweten en een klamme huid.
  • Weinig energie en vermoeidheid.

Als je meerdere van deze symptomen ervaart, dan raden we je aan om je huisarts te raadplegen, zodat je de juiste tests kunt ondergaan. Hierdoor kun je namelijk zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Faraaz Ali Shah, et al.Bidirectional Relationship between Cognitive Function and Pneumonia. Am J Respir Crit Care Med. 2013 Sep 1; 188(5): 586–592.
  • Prina E, et al. New aspects in the management of pneumonia. Critical Care 2016 20:267.
  • Stupka J, et al. Community-acquired pneumonia in elderly patient.Aging health.2009; 5(6): 763–774.
  • Tate J, et al. Infection hospitalization increases risk of dementia in the elderly.Crit Care Med. 2014 May;42(5):1037-46.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.