Situaties waarin je borstvoeding geven moet vermijden

Weet je wanneer je borstvoeding geven moet vermijden? Lees hier welke ziekten en situaties betekenen dat je beter geen borstvoeding kunt geven.
Situaties waarin je borstvoeding geven moet vermijden

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 05 november, 2022

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om zuigelingen uitsluitend moedermelk te laten drinken tot ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Er zijn echter situaties waarin je het geven van borstvoeding moet vermijden. Hier zullen we je enkele van deze redenen toelichten.

7 situaties waarin je borstvoeding geven moet vermijden

Over het algemeen kunnen moeders hun baby borstvoeding geven, zelfs als ze ziek zijn. Dat geldt echter niet als het om een van de ziekten of situaties gaat die we hierna zullen beschrijven. Ze mogen ook geen borstvoeding geven als dit levensbedreigend is of als ze medicijnen gebruiken die doorgegeven kunnen worden via de moedermelk.

Het Marina Alta-ziekenhuis in Denia, Spanje, heeft zelfs een website in het leven geroepen met de compatibiliteit van verschillende gangbare geneesmiddelen voor bepaalde ziekten met het geven van borstvoeding (Engelse link). Denk hierbij onder andere aan aandoeningen zoals:

Wat gebeurt er echter als een moeder opgenomen moet worden in het ziekenhuis of een ernstige infectie heeft? Hier zullen hieronder we de situaties ontdekken waarin je borstvoeding geven moet vermijden.

1. Menselijke T-cel-leukemie

Situaties waarin je borstvoeding geven moet vermijden

Menselijke T-cel-leukemie wordt veroorzaakt door een retrovirus. Als zo’n virus eenmaal een cel heeft geïnfecteerd, gebruikt het een enzym om zijn RNA in DNA om te zetten. Hier vermengt het zich met het DNA van de gastheercel en begint het zich te vermenigvuldigen. Dit virus kan via de borstvoeding van de moeder op de baby worden overgedragen.

Ontdek ook dit artikel:
De vele voordelen van borstvoeding

2. HIV-virus

Het is bewezen dat het hiv-virus in de moedermelk terechtkomt (Engelse link). Daarom kun je borstvoeding geven beter vermijden als je dit virus hebt. Onderzoekers bestuderen echter verschillende manieren waarop hiv-positieve moeders toch veilig borstvoeding kunnen geven. Naar deze opties moet nog verder onderzoek worden gedaan.

3. Galactosemie

Deze ziekte wordt gekenmerkt door het onvermogen van het kindje om galactose te verteren, een van de suikers waaruit de lactose bestaat die in de moedermelk zit. Het is een zeldzame erfelijke ziekte die de lever en het centrale zenuwstelsel van het kind ernstig kan beschadigen.

Er zijn verschillende varianten van galactosemie, maar ze zijn erg moeilijk te diagnosticeren. Hoewel mensen met perifere of intermediaire galactosemie bepaalde hoeveelheden galactose kunnen consumeren, zullen veel artsen aanbevelen om het geven van borstvoeding te vermijden. Dit komt omdat het niet mogelijk is om de exacte variant van de ziekte te bepalen.

4. Borstvoeding geven vermijden tijdens een risicovolle zwangerschap

Een zwangere vrouw die ligt te rusten

Een andere situatie waarin je het geven van borstvoeding moet vermijden, is als je zwangerschap een hoog risico heeft. Als je zwangerschap niet riskant is, zijn artsen het er over het algemeen over eens dat je borstvoeding mag geven. Als er echter sprake van een bloeding of mogelijke vroegtijdige bevalling is, zeggen artsen meestal dat je geen borstvoeding meer mag geven.

5. Cytomegalovirus

De gegevens over de vraag of je borstvoeding geven moet vermijden als je drager bent van het cytomegalovirus, zijn controversieel. Sommige onderzoeken tonen aan dat het doorgeven van dit virus via de moedermelk ernstige schade kan veroorzaken bij te vroeg geboren baby’s. Hierover is echter geen sluitende informatie.

Onderzoek toont ook aan dat het invriezen van moedermelk kan helpen het virus te deactiveren en baby’s in staat te stellen veilig te voeden. Overleg erover met je arts als je drager bent van dit virus als je borstvoeding wilt geven.

6. Inname van bepaalde medicijnen

Als je bepaalde medicijnen regelmatig gebruikt, betekent dit meestal dat je het geven van borstvoeding moet vermijden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die medicatie gebruiken zoals:

  • anxiolytica
  • antiretrovirale middelen
  • medicatie tegen migraine
  • slaappillen

Hetzelfde geldt ook voor chemotherapie. Overleg altijd eerst met je arts om een weloverwogen oordeel te krijgen over jouw persoonlijke situatie en de (on)mogelijkheden.

7. Verslavingen

Het hebben van een alcohol- of drugsverslaving zijn twee situaties waarin je het geven van borstvoeding moet vermijden. Het wordt zelfs aangeraden om helemaal te stoppen met alcohol- en drugsgebruik voordat je probeert zwanger te worden.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Hoe epilepsie en borstvoeding onder controle te houden

Ziekten die niet betekenen dat je borstvoeding geven moet vermijden

Een baby die borstvoeding krijgt

Andere ziekten dan de hierboven genoemde ziekten zouden het geven van borstvoeding niet hoeven te verhinderen, tenzij er sprake van een medische contra-indicatie is . Raadpleeg altijd je arts als je lijdt aan een van de volgende ziekten:

  • Hepatitis: zowel hepatitis B als C kunnen niet worden doorgegeven via de moedermelk. Wanneer de moeder drager is van hepatitis B krijgt de pasgeborene gewoonlijk het vaccin tegen de ziekte en het specifieke immunoglobuline om besmetting te voorkomen.
  • Ziekte van Chagas: de gegevens hierover zijn niet doorslaggevend. De laatste WHO-onderzoeken tonen echter aan dat moeders met deze ziekte niet hoeven te stoppen met het geven van borstvoeding. Overleg met je arts over de laatste inzichten!
  • Mastitis: een ontsteking van de borstklier komt veel voor bij moeders die borstvoeding geven. Je hoeft het geven van borstvoeding hierbij niet te stoppen. In feite helpt het zuigen van de baby om het probleem op te lossen.
  • Tuberculose: volgens gegevens van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde is borstvoeding geven geen probleem bij deze aandoening.
  • Waterpokken: artsen raden meestal aan om borstvoeding te blijven geven en de pasgeborene onder controle te houden. Het is zelfs mogelijk om de baby het waterpokkenvaccin te geven.
  • Borstoperatie: Als je een borstoperatie hebt ondergaan om deze te vergroten of te verkleinen kun je over het algemeen zonder problemen borstvoeding geven. De melkproductie varieert natuurlijk van vrouw tot vrouw.

Astma, allergieën, de hik en hyperthyreoïdie zijn ook geen ziekten die betekenen dat je borstvoeding geven moet vermijden. Zoals we je altijd vertellen, moet je je arts raadplegen over jouw specifieke situatie. Niemand kan je beter adviseren dan je eigen arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.