Richtlijnen voor de invoering van aanvullende voeding voor baby's

De richtlijnen voor de introductie van aanvullende voeding zijn gewijzigd om nieuwe ondersteuning en aanbevelingen op te nemen als gevolg van recente wetenschappelijke ontwikkelingen. Wat moet je weten?
Richtlijnen voor de invoering van aanvullende voeding voor baby's

Laatste update: 11 mei, 2022

Het voeden van een zuigeling is een daad van liefde. Het kan ook nodig zijn om er essentiële voedingsstoffen in te doen om de groei van de kleine te bevorderen. Hoewel er universele vragen zijn over wetenschappelijk bewijs en de veiligheid van de baby, moet elk gezin van het moment genieten. Maar het is ook belangrijk om op de aanbevelingen te letten. Dat terzijde, hoe kun je aanvullende voeding introduceren?

Richtlijnen voor het introduceren van aanvullende voeding

Een baby voeden

Dit is een platgetreden pad; aanvullende voeding is aan veelvuldige veranderingen onderhevig geweest wat betreft de meest geschikte tijden en geschikte momenten ervoor.

Specialisten hebben het advies over het voortijdig overzetten van de zuigeling op voedingsmiddelen die moedermelk aanvullen herzien, omdat kinderen daardoor mogelijk allergieën ontwikkelen, en het is van vitaal belang dat je zeker weet dat de baby er klaar voor is.

Het Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría benadrukt het volgende:

“Complementaire voeding (CF) wordt beschouwd als een proces waarbij de baby, naast moedermelk, vaste voeding of vloeistoffen krijgt aangeboden die anders zijn dan moedermelk of zuigelingenvoeding. Dit gebeurt als aanvulling, niet als vervanging. De laatste jaren zijn de richtlijnen voor het introduceren van aanvullende voeding vele malen veranderd. Er zijn veel merkbare verschillen met de adviezen van de vorige generatie.”

Daarnaast, en volgens dezelfde bron, moeten ouders blijf het kind moedermelk geven uitsluitend gedurende de eerste 6 maanden. Daarna kunnen ze andere voedingsmiddelen toevoegen. Uiteraard op voorwaarde dat ze hierbij de richtlijnen volgen. Ook moeten de ouders het kind moedermelk blijven geven zoals en wanneer moeder en kind dat willen.

Aanvullende aanbevelingen

Het is belangrijk te onthouden dat niet alle baby’s op hetzelfde moment klaar zullen zijn om met aanvullende voeding te beginnen. Het is ook van essentieel belang dat de ouders en de deskundigen zich bewust zijn van de zich ontwikkelende mogelijkheden van de baby.

De Sociedad Valenciana de Pediatría (SVP)  (Spaanse link) beveelt aan dat ouders niet langer dan 8 of 10 maanden wachten met het introduceren van vast voedsel, om problemen met eten in de toekomst te voorkomen.

Dit staat in een document met voedingsadviezen voor kinderen in de borstvoedingsfase of in de peutertijd. Dat werd gepresenteerd op de open dag voor de Academische Cursus van het Medisch College van Valencia 2018-2019.

Interessant voor jou zijn misschien ook het volgende artikel:
10 opties voor babyvoeding die je kunt invriezen

Enkele opmerkingen en aanvullende ondersteuning

A baby having complementary feeding.

Voedsel dat je aan je baby introduceert moet rijk zijn aan een aantal essentiële voedingsstoffen. Je moet zorgen voor voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten, onder andere.

Er is nieuwe informatie over aanvullende voeding in de voeding van baby’s:

“Het voedsel dat ouders hun kind geven moet rijk zijn aan voedingsstoffen, vitamines en micronutriënten. Het moet ook rijk zijn aan energie, ijzer, calcium, eiwitten, calorieën, en mineralen die de groei van de baby ondersteunen.”

Wat de hoeveelheid betreft merkt dezelfde bron op dat “hoewel de baby tijdens de borstvoedingsperiode om de drie tot vier uur zal eten, worden deze tijden verlengd als er ook aanvullende voeding bij komt.

Maar hoewel er geen vastgestelde hoeveelheid frequentie is voor de porties voedsel die de baby moet eten, er zijn voedingsmiddelen die specialisten afraden. Bovendien stellen ze voor dat eventuele nieuwe voedingsmiddelen op een natuurlijke en geleidelijke manier worden toegevoegd. Zo kan de baby bijvoorbeeld nieuwe texturen, temperaturen en smaken ontdekken.

Samenvattend

  • Het is van vitaal belang niet te overhaasten of te anticiperen bij het bedenken van het moment om aanvullende voeding te introduceren.
  • Reken op de steun van erkende vakmensen om je hierbij te begeleiden. Wijs echter de mening van naaste familieleden niet af – ze kunnen misschien helpen!
  • Wees op je hoede voor bepaalde trends die je misschien gezien hebt over aanvullende voeding – of andere aspecten van de ontwikkeling van je baby. De huidige Baby-Led Weaning (BLW) techniek, of baby-geleide aanvullende voeding, is hier een belangrijk voorbeeld van. Een van de belangrijkste zorgen hierbij is de kwestie van verstikking.
  • Met dat in gedachten zegt de American Academy of Pediatrics in een publicatie uit 2016 (Engelse link) dat “ze verder bestudeerd moeten worden om te garanderen dat de ouders of verzorgers weten hoe ze de baby veilig voedsel kunnen geven binnen een veilige voedingsomgeving.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Española de Pediatría
  • Sociedad Valenciana de Pediatria
  • Fangupo LJ, Heath AM, Williams SM, et al. A Baby-Led Approach to Eating Solids and Risk of Choking.
    Pediatrics. 2016;138(4):e20160772

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.