Wat is circulaire mode en waarom is het een trend?

Ben jij een van die mensen die elk seizoen kleding kopen? We vertellen je wat de implicaties zijn van deelname aan dit snelle modecircuit en hoe je in circulaire mode kunt komen, een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.
Wat is circulaire mode en waarom is het een trend?

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 07 november, 2022

Om erachter te komen wat circulaire mode is, gaan we eerst eens kijken hoe de mode-industrie altijd heeft gewerkt. De productie van de meeste kleding die we in onze kasten bewaren, is verre van milieuvriendelijk.

Hun productie omvat de winning en het dumpen van niet-hernieuwbare bronnen in productiecircuits (Engelse link), wat in een kledingstuk zal resulteren dat een seizoen meegaat en vervolgens weggegooid wordt.

Dit is wat we fast fashion noemen (Spaanse link), een model van overmatig gebruik van kleding die niet altijd nodig is. Dit zijn kledingstukken die slechts korte tijd van belang zijn op de catwalks en die lang voordat hun levensduur voorbij is, in onbruik zullen raken.

Volgens een aantal onderzoeken worden alleen al in Spanje 80 miljoen kledingstukken per jaar verkocht, terwijl een enkele Spanjaard in dezelfde periode meer dan 15 kilo kleding weggooit. Gezien deze cijfers, die nog zorgwekkender zijn als we alle landen in de wereld in beschouwing nemen, is de zogenaamde circulaire mode ontstaan.

Dit is een duurzaam voorstel dat tot doel heeft om het heden en de toekomst van mode en de hele textielindustrie te heroverwegen. Waar bestaat het uit? Wat zijn de voordelen? In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten.

Wat is circulaire mode en waar kenmerkt het zich door?

Circulaire mode maakt deel uit van een veel ambitieuzer en ingrijpender project dat we als de ‘circulaire economie’ kennen. De Ellen Macarthur Foundation (Engelse link) is een stichting die dit alternatieve duurzame economische model ondersteunt, dat steeds meer volgers krijgt.

Het is zoals hun website uitlegt gebaseerd op sociale gelijkheid, het uitbannen van afval en vervuiling, het langdurig gebruik van producten om ze niet weg te gooien, en de “regeneratie van natuurlijke systemen.” 

Het uitgangspunt is om producten zo lang mogelijk in omloop te houden door het 3R-concept ‘verminderen (reduce), hergebruiken (reuse), recyclen (recycle)’ te implementeren.

In het geval van circulaire mode hebben we het over het actief houden van kleding zolang ze een nuttige levensduur hebben. Op die manier kunnen we ze, als we ze niet meer kunnen gebruiken, naar het milieu terugbrengen zonder het te vervuilen.

Tegelijkertijd stimuleert het het gebruik van duurzame materialen zonder schade aan de verschillende ecosystemen toe te brengen. Om dit te doen zijn er vijf belangrijke factoren:

  • Materialen die herbruikbaar zijn
  • Duurzame energie
  • Koolstofbeheer
  • Management van waterbronnen
  • Sociale rechtvaardigheid

Tot slot moedigt het recycling aan en het verkrijgen van grondstoffen uit kledingstukken die we niet meer kunnen gebruiken. Hiermee bereiken we de fabricage van andere producten. Het afval dat we produceren, veroorzaakt dan geen schade aan het milieu.

Misschien ook interessant om te lezen:
Het gebruik van metalen rietjes: een goed alternatief

Wat zijn de voordelen van circulaire mode?

Vrouw recycled kleding

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Circulaire mode heeft tot doel deze negatieve impact door middel van recycling en hergebruik te verminderen.

We willen enkele voordelen van het betreden van de wereld van circulaire mode benadrukken. Of ze nu economisch, sociaal of persoonlijk zijn, ze leveren allemaal een positieve bijdrage aan de gezondheid van ecosystemen.

We kopen kleding van betere kwaliteit

Om een kledingstuk deel uit te laten maken van circulaire mode, moet het zijn ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd om veel langer mee te gaan dan conventionele kledingstukken.

We moeten daarbij vooral rekening houden met de grondstoffen en productiecycli die gebruikt worden. Met andere woorden, het zijn kledingstukken van uitzonderlijke kwaliteit.

We dragen bij aan een duurzame productie

Zelfs als de gebruikte materialen natuurlijk zijn, mag de verwerking ervan geen vervuiling veroorzaken. Ze moeten ook worden geretourneerd en gerecycled zonder schade aan het milieu toe te brengen.

Voorbeelden van deze processen en materialen zijn biologisch katoen, duurzame energie, enzovoort. Als we een kledingstuk met deze kenmerken kopen, dan investeren we in de toekomst van het milieu. We kunnen allemaal deel uitmaken van circulaire mode en onze bijdrage aan duurzame mode leveren.

We verminderen de vervuilingsniveaus

Niet alleen omdat we kleding die we niet meer dragen niet weggooien, maar ook omdat deze kledingstukken volgens milieuvriendelijke praktijken zijn gemaakt, zoals we hierboven al vermeldden.

Hoe kan ik een bijdrage leveren?

Iedereen kan in meer of mindere mate aan dit doel bijdragen. Hoewel het waar is dat velen de kosten van het kopen van een kledingstuk dat volgens de parameters van circulaire mode is gemaakt, niet zouden kunnen betalen, zijn er andere manieren om samen te werken. Bekijk bijvoorbeeld de volgende suggesties.

Upcycling of creatieve recycling

Dit is een voorstel waarbij we kleding recyclen door extra waarde toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld borduurmotieven, een applicatie, een print of kant die het uiterlijk volledig verandert.

We nemen in dit punt ook het modificeren van een kledingstuk op. Verander bijvoorbeeld een jurk in een tweedelig ensemble of een spijkerbroek in een rok. Verbeeldingskracht en creativiteit zijn in dit geval onbeperkt!

Misschien ook interessant om te lezen:
De voor- en nadelen van wasbare luiers

Als we de mogelijkheid hebben om een van deze kledingstukken te kopen, dan moeten we het als een investering op lange termijn beschouwen en niet als een eenmalige aankoop die we later zullen weggooien.

Doneer de kleding die je niet meer draagt

Vrouw gaat kleding doneren

Met de seizoenswisseling kun je ongebruikte kleding meenemen en deze aan liefdadigheidscentra doneren. Het moet natuurlijk in goede staat zijn, zodat andere mensen ze nog een tijdje kunnen dragen. Veel mensen zullen blij zijn met gebruikte kleding.

Doorverkopen op braderieën

Dit is een van de meest populaire manieren om aan het circulaire modecircuit deel te nemen. Het enige wat je hoeft te doen is tweedehands markten of tweedehands braderieën bezoeken en je kledingstukken daarheen brengen om ze door te verkopen of voor anderen met dezelfde kenmerken in te ruilen.

Je kunt ze ook online op platforms zoals Vinted verkopen. Het is leuk, gemakkelijk en een geweldige manier om kleding een nieuw leven te geven! In feite kan dit kopen en verkopen ook zeer winstgevend zijn.

Circulaire mode: een levensstijl

In 2014 is dit concept uit de hand van Anna Brismar ontstaan, een adviseur van de firma Green Strategy (Engelse link) tijdens het organiseren van een evenement over duurzame mode.

Sindsdien zijn ondernemers, maar ook producenten en consumenten, opgeroepen om aan mode met een meer welwillende houding ten opzichte van Moeder Aarde deel te nemen.

Circulaire mode moet niet alleen een trend zijn, maar ook een uitdaging en een levensfilosofie. Als we het allemaal beoefenen, dan helpen we de planeet. Doe je mee?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chae, Y., & Hinestroza, J. (2020). Building Circular Economy for Smart Textiles, Smart Clothing, and Future Wearables. Materials Circular Economy2(1), 1-4.
  • Cattermole, A. (2018). How the circular economy is changing fashion. AATCC Review18(2), 37-42.
  • Haverhals, L. M. (2021). Natural Recycled Super–Fibers: An Overview of a New Innovation to Recycle Cotton. Sustainable Textile and Fashion Value Chains, 23-34.
  • Gómez Fernández, R. (2019). Waste en moda: comprometidos con el medio ambiente.
  • Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
  • Pastor Inchauspe, I. (2018). La sostenibilidad de la cadena de suministro de la industria textil. Hacia una teoría de aproximación a la economía circular en el sector de la moda.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.