Het gebruik van metalen rietjes: een goed alternatief

Metalen rietjes zijn een interessante optie geworden om van drankjes te genieten zonder milieuvervuiling te veroorzaken. Waarom zou je ze gebruiken? In dit artikel leggen we uit waarom!
Het gebruik van metalen rietjes: een goed alternatief

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Rietjes zijn een gebruiksvoorwerp dat mensen vaak gebruiken om vloeistoffen van glazen naar hun mond te leiden. Helaas vormen ze momenteel meer dan 0,02% van de negen miljoen ton plastic die jaarlijks in zee terechtkomt. Ken je echter het gebruik van metalen rietjes?

De meeste rietjes die mensen wereldwijd gebruiken, zijn van plastic of polyethyleen gemaakt. Vanwege de milieuschade die ze veroorzaken, proberen mensen nu echter steeds vaker ze met biologisch afbreekbare of herbruikbare materialen te maken.

In dit artikel hebben we besloten om ons op metalen rietjes te concentreren, omdat deze steeds populairder worden bij mensen die op zoek zijn naar milieuvriendelijke alternatieven. Wat zijn hun voordelen? Hoe maak je ze schoon? We beantwoorden deze vragen hieronder!

De voordelen van het gebruik van metalen rietjes

Drankjes met plastic rietjes

Het belangrijkste doel van rietjes is om vloeistoffen uit glazen te kunnen drinken zonder er direct mee in contact te komen. Het gebruik van rietjes gaat verder dan het comfortabeler consumeren van dranken. In veel gevallen zijn ze echter niet nodig.

Aanvankelijk werden ze als alternatief vervaardigd om het risico op ziektes door contact met slecht gewassen houders, zoals flessen, glazen of bekers te verminderen.

Het nadeel is dat ze van plastic zijn gemaakt, omdat het een gemakkelijk te gebruiken en goedkoop materiaal is. Ze werden bovendien, vanaf dat ze voor het eerst werden vervaardigd, over de hele wereld populair.

Natuurlijk begonnen de gevolgen van het gebruik van plastic pas jaren later merkbaar te worden, nadat experts ontdekten dat ze ook aan milieuvervuiling bijdragen.

Gelukkig, dankzij campagnes om het gebruik ervan te verminderen, zijn velen ermee gestopt, tenzij ze absoluut noodzakelijk zijn. Zoals verwacht gingen mensen ook naar andere opties op zoek om hun plastic voetafdruk door andere materialen te vervangen om ze te vervaardigen.

In sociale netwerken, vooral op Instagram, is het gebruik van metalen rietjes een trend geworden om smoothies, shakes of andere dranken te drinken. De reden? Ze zijn 100% herbruikbaar en dragen bij aan de bescherming van het milieu. In feite hebben ze ook verschillende andere voordelen.

Ze zijn sterker en duurzamer

Een metalen rietje tussen plastic rietjes

Metalen rietjes zijn van roestvrij staal gemaakt, daarom zijn ze duurzamer en resistenter dan plastic rietjes. In feite blijft het materiaal in optimale omstandigheden, ongeacht de temperatuur of textuur van de vloeistoffen.

Ze zijn herbruikbaar

In tegenstelling tot die van plastic en andere soorten materialen, zijn metalen rietjes 100% herbruikbaar en kunnen ze als je er goed voor zorgt vele jaren meegaan. Wat betekent dit? Nou, je verkleint je plastic voetafdruk en bespaart op zijn beurt geld (Engelse link).

Je kunt ze overal mee naartoe nemen

Als je op alle plaatsen die je bezoekt het verschil wilt maken, dan kun je dit gebruiksvoorwerp meenemen. Gelukkig kun je het gemakkelijk in elke tas of rugzak vervoeren, want het neemt niet veel ruimte in beslag en er is geen risico dat hij breekt.

Metalen rietjes buigen niet

Plastic rietjes zijn meestal zacht en breken heel gemakkelijk. Die van roestvrij staal zijn echter van hoge kwaliteit en hebben geen last van dit soort problemen. Ze behouden hun oorspronkelijke vorm, wat betekent dat ze altijd klaar voor gebruik zijn.

Ze helpen het milieu te beschermen

Kleurrijke plastic rietjes

Plastic rietjes zijn voor een deel van de plasticvervuiling in zeeën en oceanen verantwoordelijk. Plastic is een van de elementen die de natuur het meest beschadigen.

Om deze reden, ook al lijkt het misschien een klein gebaar, is het vermijden van plastic rietjes zeer nuttig om het milieu te helpen beschermen. Er zijn dus genoeg redenen om metalen rietjes te gebruiken.

Hoe metalen rietjes te reinigen

Om voor de hand liggende redenen om metalen rietjes veilig te gebruiken, is het belangrijk dat je weet hoe je ze moet desinfecteren. Je kunt niet voorbijgaan aan het feit dat drankresten zich in rietjes ophopen, wat een ideale omgeving voor bacteriën kan creëren (Engelse link). Zorg ervoor dat je een van de volgende methoden gebruikt:

  • Was ze met antibacteriële zeep en water en gebruik een borstel die speciaal voor dit keukengerei is ontworpen.
  • Steriliseer ze in kokend water.
  • Reinig ze met witte azijn, water en baking soda. Gebruik natuurlijk de borstel om eventueel binnenin achtergebleven afval te verwijderen.

Waar kun je metalen rietjes krijgen?

Vanwege hun populariteit in het laatste jaar, zijn metalen rietjes in veel winkels voor kookgerei verkrijgbaar. Je kunt ze echter samen met de juiste schoonmaakmiddelen ook online kopen. Je kunt ze zelfs in verschillende kleuren en dessins vinden. Waar wacht je dus nog op? Begin je steentje bij te dragen om het milieu te helpen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.