Hoe kun je je dagelijkse plasticgebruik verminderen?

Plastic is vaak een ingrediënt in producten waarbij je dat niet kon vermoeden. Daarom is het een ernstig probleem voor de planeet. je kunt je gebruik echter verminderen met het advies in dit artikel!
Hoe kun je je dagelijkse plasticgebruik verminderen?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Plastic is een materiaal dat je overal terugvindt en dat je bijna elke minuut gebruikt. Het wordt in allerlei voorwerpen aangetroffen, vooral in verpakkingen, bouwmaterialen, accessoires en zelfs in kleding en sommige cosmetica. Het is echter mogelijk om je dagelijkse plasticgebruik te verminderen, en we gaan vandaag bekijken hoe.

Waarom is het belangrijk om je plasticgebruik te verminderen? In dit artikel zullen we daarover meer vertellen en we zullen ook enkele praktische maatregelen voorstellen die je elke dag in de praktijk kunt gaan brengen.

Plastic en vervuiling

Verschillende soorten plastic die mensen gebruiken

Volgens de bekende ecologische organisatie Greenpeace worden de oceanen en zeeën elk jaar overspoeld met het equivalent van 1200 keer het gewicht van de Eiffeltoren in plastic. Deze hoeveelheid is niet het enige probleem, het is er maar een deel van.

In feite is het meest verontrustende aspect van plastic dat het, als het eenmaal is weggegooid, zeer lang duurt om te ontbinden. Het kan bijvoorbeeld wel 500 jaar duren voordat een plastic fles is afgebroken.

Gezien het feit dat de wereldwijde productie van plastic nog steeds groeit tot miljoenen tonnen per jaar en we doorgaan met het kopen van allerlei producten en de verpakkingen overal weggooien, zal de hoeveelheid afval niet stoppen met groeien.

De overgrote meerderheid van het plastic komt uiteindelijk terecht in zeeën en oceanen over de hele wereld, wat deze ecosystemen ernstig schaadt. De impact is dramatisch.

Hoewel het recyclen van plastic producten een goede stap is om minder plastic afval te produceren, zou het in werkelijkheid beter zijn om je dagelijkse plasticgebruik te verminderen.

Hoe kun je je dagelijkse plasticgebruik verminderen?

De maatregelen die we gaan doornemen zijn erg praktisch en eenvoudig om toe te passen. Ze helpen je om zonder veel moeite en zonder het gevoel te hebben dat je iets mist, minder gebruik te maken van producten die van plastic zijn gemaakt zoals:

  • bakjes
  • keukengerei
  • tassen
  • enzovoorts

Gebruik stoffen zakken in plaats van plastic zakken in de supermarkt

Veelkleurige stoffen tassen vol boodschappen

In de afgelopen jaren hebben steeds meer landen deze zeer belangrijke maatregel verplicht gesteld. Winkels mogen klanten geen gratis plastic tassen meer geven. Als een klant erom vraagt, moet hij ervoor betalen. Het idee is om bewustwording van het probleem te creëren om zo het plasticverbruik te helpen verminderen.

Daarnaast helpt deze maatregel mensen eraan te wennen om hun eigen tassen (gemaakt van stof of andere materialen) mee te nemen. Deze tassen zijn vaker te gebruiken, in plaats van ze direct weg te gooien nadat ze een keer zijn gebruikt zoals vroeger.

Plastic is niet de beste optie voor draagtassen. Er zijn veel manieren om het gebruik ervan te vermijden. Een daarvan is om je eigen stoffen tassen mee te nemen als je gaat winkelen.

Stoffen draagtassen zijn erg populair geworden en daardoor kun je er tassen vinden met allerlei ontwerpen. Monochroom, gestempeld, glad, enzovoorts. Er zijn ontwerpen voor elke stijl!

Er wordt echter nog meer gedaan om het plasticprobleem te verminderen. In steeds meer landen is ook een verbod aangekondigd voor lichte en zeer lichte, niet-biologisch afbreekbare plastic tassen.

Het is daarbij belangrijk om te weten dat juist deze tassen het meest giftig zijn. Deze maatregel wordt niet alleen in Spanje ingevoerd, maar ook in landen als Italië en Frankrijk. Het uiteindelijke doel is om het verbod in de hele Europese Unie te implementeren.

Je kunt er het beste voor kiezen om elke keer dat je naar de supermarkt gaat een stoffen tas te gebruiken. Op die manier vermindert je je impact op het milieu. Dit is zowel vanuit het oogpunt om geld te besparen door niet te hoeven betalen voor plastic tassen als vanuit milieubewustzijn de beste keuze.

Koop losse artikelen en vermijd overtollige verpakkingen

Voorverpakte producten bevatten veel plastic (trays, wikkels, etc.) dat uiteindelijk op de vuilnisbelt of in de oceanen terechtkomt. Als je er goed over nadenkt, is het ook nog goedkoper om losse producten te kopen dan te kiezen voor voorverpakte producten. Je kunt zo precies het aantal dat je nodig hebt kopen en je kunt de beste producten kiezen.

Wanneer je je fruit weegt, doe het dan niet in een plastic zak. Plak in plaats daarvan de sticker met de prijs van de weegschaal rechtstreeks op de schil. Daarna kun je het in je draagtas doen om het mee naar huis te nemen.

Vermijd schoonmaakproducten in plastic flessen

Je kunt het beste natuurlijke zelfgemaakte opties gebruiken om schoon te maken. Zo voorkom je dat je de plastic fles weg moet gooien als het product op is.

Mensen hebben bijvoorbeeld altijd bepaalde ingrediënten gebruikt om voorwerpen te wassen en schoon te maken zoals zeep, azijn en zuiveringszout gebruikt.

Dit zijn milieuvriendelijkere producten dan de meeste commerciële schoonmaakmiddelen. Zo vermijd je het weggooien van te veel plastic en maak je je huis even goed schoon.

Controleer de ingrediënten in je cosmetica

Voor het geval je het nog niet wist, veel crèmes en andere schoonheidsproducten bevatten plastic microbeads. Deze zijn gemaakt van nylon, polyethyleen en polypropyleen en worden vaak gebruikt in crèmes en exfolianten.

Microbeads zijn erg schadelijk voor het milieu, omdat ze gemakkelijk door dieren kunnen worden aangezien voor voedsel. Als ze teveel plastic eten kunnen ze uiteindelijk hieraan sterven.

Om deze reden is het beter om natuurlijke cosmetische producten te kiezen die geen plastic ingrediënten bevatten. Een ander goed idee is om je eigen zelfgemaakte crèmes te maken.

Recycle om je dagelijkse plasticgebruik te verminderen

Je dagelijkse plasticgebruik verminderen

Afval scheiden is heel eenvoudig. In de ene bak kun je alles van papier en karton kwijt, in een ander plastic en aluminium en in een ander glas. Er zijn landen (zoals Zwitserland) waar ze iets specifieker zijn en plastic scheiden in 3 groepen:

  • PET-flessen
  • aluminium
  • andere soorten plastic

Volgens informatie van Eurostat uit Spanje wordt slechts 29,7% van het afval in dat land gerecycled. Dit betekent dat we ver verwijderd zijn van een algemeen besef van de voordelen van recycling.

Conclusie

Door je plasticgebruik te verminderen, minimaliseer je jouw negatieve impact op het milieu van onze planeet aanzienlijk. Hoewel je de resultaten misschien niet direct ziet, zijn je acties zeker de moeite waard, en je moet er elke dag mee doorgaan.

Op die manier verminder je de hoeveelheid afgedankt plastic en worden de oceanen in de toekomst schoner. Daarnaast voorkom je ook dat de plasticproductie steeds meer CO2-uitstoot veroorzaakt.

Als je slechts een paar gewoontes verandert, kun je je plasticgebruik efficiënt en effectief verminderen. Je hoeft alleen maar slimme manieren te bedenken om de objecten die je al hebt opnieuw te gebruiken. Er staan al heel veel tips op internet!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.