Minder afval door minder afval te produceren

Een ecologische voetafdruk is een manier om de impact van een mensenleven op het milieu te meten. Ontdek in dit artikel enkele eenvoudige dingen die je dagelijks kan doen om de hoeveelheid afval te verminderen.
Minder afval door minder afval te produceren

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Jouw ecologische voetafdruk of jouw impact op het milieu op onze aarde verkleinen is iets wat we allemaal kunnen doen. We kunnen voor minder afval zorgen door minder afval te produceren.

Eén van de voornaamste dingen die je kan doen, is de hoeveelheid afval verminderen die je thuis produceert. Dit is één van de sleutels om vervuiling te voorkomen en de planeet te beschermen.

Er zijn enkele heel eenvoudige dingen die je dagelijks kan doen. Ze helpen om van de wereld een schonere plek te maken en zo weinig mogelijk afval te produceren. Ontdek in dit artikel enkele mogelijkheden hoe je jouw hoeveelheid afval kan verminderen door minder afval te produceren.

Wat betekent het om de hoeveelheid afval te verminderen?

Wat betekent het om minder afval te maken

De hoeveelheid afval verminderen die je produceert, is een manier om recycleprocessen, hergebruik en vervuiling te voorkomen. Je hebt waarschijnlijk al gehoord over sleutelaspecten om het milieu te beschermen, de zogenaamde drie R’s:

  • reduce  (verminderen)
  • reuse (hergebruiken)
  • recycle (recyclen)

De eerste is echter wellicht de belangrijkste. Als je minder afval produceert, dan zullen de twee volgende stappen niet nodig zijn. Als je ophoudt met afval te produceren of het op zijn minst vermindert, dan zal je niet of minder hoeven te hergebruiken of te recyclen.

Neem dus goede gewoonten aan die ervoor zorgen dat je geen afval maakt. Dat is altijd beter dan stappen zetten om de schade te herstellen. Om deze redenen is de hoeveelheid afval verminderen eigenlijk de eerste stap om de planeet te beschermen.

Op een verantwoordelijke manier kopen

Wanneer we het over minder afval hebben, dan is het eerste waaraan we moeten denken het belang van verantwoordelijke aankopen doen. De goederen die momenteel op de markt zijn, worden steeds meer wegwerpartikelen. Tegenwoordig worden de meeste goederen immers kort gebruikt en vervolgens afgedankt.

Je moet dus een verantwoordelijke consument zijn. Dit betekent dat je alleen de dingen koopt die je nodig hebt. Je moet er bovendien voor zorgen dat ze van een goede kwaliteit zijn. Door een rationele en bewuste consument te worden zal de productie van afval vermijden.

Let op de verpakking en produceer minder afval

Let op de verpakking

Buitensporig gebruik van plastic verpakkingen heeft een enorme impact op het milieu. De reden is dat het een grote hoeveelheid afval laat ontstaan. Dit is dus ook iets wat je kan doen om je hoeveelheid afval te verminderen. Let op de verpakking van de producten die je van plan bent te kopen. Er zijn producten die meerdere malen verpakt zijn.

  • In het ideale geval moet je proberen producten zonder verpakking of met een minimum aan verpakking te kopen.
  • Uiteraard moet je ook altijd herbruikbare tassen meenemen zodat je plastic zakken kan vermijden.
  • Kies bij voorkeur ook producten die in karton of papier verpakt zijn en in glazen flessen.

Apparaten en elektronische toestellen

Wat betreft elektrische apparaten gooien mensen die vaak weg zodra ze stuk gaan. Dat doen ze in plaats van eerst te proberen om ze te repareren. Ideaal zou zijn dat je probeert om apparaten van een goede kwaliteit te kopen die een lang nuttig leven hebben. Als ze kapot gaan kan je iemand inhuren die kan checken of ze nog te herstellen zijn.

Kunnen ze niet meer hersteld worden, dan zijn er goede alternatieven:

  • Lever ze in bij de winkel waar je het product gekocht hebt. Vele winkels van elektrische apparaten nemen oude en kapotte modellen terug. Ze kunnen immers sommige onderdelen hergebruiken.
  • Als dit niet mogelijk is, dan heb je nog een andere keuze. Breng ze naar de milieustraat in jouw stad.

Ook dit is een interessant artikel:
Elf manieren om oude apparaten te hergebruiken

Een tweede kans

Een tweede kans

Vóór je je ontdoet van afval, moet je jezelf afvragen of je het kan hergebruiken. Er zijn vele dingen die je misschien niet meer gebruikt maar die nog in goede staat zijn.

  • Vóór je ze weggooit, is het belangrijk dat je in overweging neemt of ze voor iemand anders nuttig kunnen zijn. Je kan bijvoorbeeld kleding en andere voorwerpen met jouw vrienden en familie uitwisselen.
  • Er bestaan ook vele plaatsen die de mogelijkheid bevorderen om bepaalde voorwerpen een tweede kans te geven. Gespecialiseerde websites je de kans om dingen te verkopen.

Hoe kan je voedselafval verminderen?

Een goede manier om de hoeveelheid afval van voeding te verminderen is door verse en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen te eten. Meestal zijn deze producten verkrijgbaar zonder verpakking.

Wat betreft de verpakking is de beste aanpak altijd om te kiezen voor glazen flessen in plaats van plastic flessen. Bovendien is het ook beter om dranken en schoonmaakproducten in grote flessen te kopen.

Kraanwater drinken is ook een geweldige manier om te vermijden dat je plastic flesjes gebruikt waarop geen statiegeld zit. Deze worden gewoon met het huisvuil verbrand of belanden in de natuur. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.