Inrichten met gerecycled vintage meubilair

Ontdek in dit artikel wat inrichten met gerecycled vintage meubilair inhoudt. Dingen die je rond het huis kan vinden, maar misschien niet meer gebruikt, kun je hierbij goed gebruiken.
Inrichten met gerecycled vintage meubilair

Geschreven door Andrea Caillet Bois

Laatste update: 24 augustus, 2022

Inrichten met gerecycled vintage meubilair is op dit moment erg in de mode. Mensen gebruiken hierbij oude voorwerpen en recyclen ze.

Op deze manier kun je deze ongebruikte materialen ombouwen tot iets nieuws waardoor het weer een nieuwe functie krijgt. Leer hoe je moet inrichten met gerecycled vintage meubilair in dit artikel!

Wat is recycling?

Recycling is het opnieuw gebruiken van materialen en het biedt diverse voordelen:

 • Het verlengt de bruikbare levensduur van het object.
 • Je gebruikt minder grondstoffen.
 • Het reduceert de hoeveelheid afval.
 • Het vermijdt het uitputten van de natuurlijke hulpbronnen van de planeet.

Wat is vintage?

Het woord ‘vintage’ komt van het Franse woord vingt (twintig) en het Engelse woord age (leeftijd). Deze term werd vooral gebruikt om te verwijzen naar objecten uit de jaren 20. Tegenwoordig wordt het woord vooral gebruikt om te verwijzen naar nostalgische objecten.

Het recyclen van oude objecten kan een ​​bepaald gevoel geven aan een meubelstuk. Hierdoor wordt een mooie retro-sfeer in een ruimte gecreëerd.

In dit artikel geven we je enkele ideeën om prachtige nieuwe objecten te maken. Met gerecycled vintage meubilair kun je een ruimte een nieuwe inrichting geven.

Tips voor het inrichten met gerecycled vintage meubilair

1. Oude koffers

een stapel oude koffers

Van een aantal oude koffers kun je een spectaculair nachtkastje maken. Omdat ze normaal best stijf en vaak van leer zijn, kun je ze oppoetsen en op elkaar stapelen. Het is zelfs beter als ze verschillende afmetingen en kleuren hebben. Zet er een lamp op met enkele foto’s en je hebt een perfect nieuw nachtkastje.

2. Kasten

Oude meubels zijn meestal van goede kwaliteit. Ze zijn vaak gemaakt van hout en daardoor behoorlijk stevig. Metalen objecten hebben ook de eigenschap dat ze vaak van hoge kwaliteit zijn en hebben over het algemeen indrukwekkende ontwerpen.

Hoewel ze misschien uit de mode zijn geraakt,  hebben oude meubels  goede eigenschappen om te recyclen, namelijk:

 • uniek
 • robuust
 • duurzaam

Er zijn verschillende methodes voor het recyclen van kasten. Over het algemeen schilderen mensen houten voorwerpen met een oud effect in kleuren die anders zijn dan het origineel. Als het hout bijvoorbeeld oorspronkelijk bruin is, en je wilt het een modernere uitstraling te geven, breng dan een fineer aan in een andere kleur zoals:

 • mosterd
 • aqua marine
 • oranje

Pastelkleuren en lichte kleuren zijn zeer aantrekkelijke keuzes voor vintage meubels. Lichte kleuren zorgen er ook voor dat meubels de ruimte er groter laten uitzien.

3. Naaimachines

naaimachine

Oude naaimachines hebben vaak smeedijzeren pootjes en zien er erg mooi uit. Je kunt ze een okergele of gouden kleur geven, of een gekleurd product aanbrengen om roest te voorkomen.

 • Ze kunnen ook een houten gedeelte hebben met een doos waarin zich het naai-apparaat bevindt. Dit is een ander deel dat je kunt schilderen of met vernis bewerken.
 • Je zou het platte gedeelte bovenop kunnen gebruiken om boeken, foto’s of ornamenten op te zetten. Aan elke kant heb je vaak kleine vakken om dingen in op te bergen.

4. Oude stoelen

Heb je een oude stoel die je nooit meer gebruikt, verander deze dan in een leesstoel. Omdat ze vaak groter zijn dan de stoelen die we tegenwoordig in de winkel zien, zijn ze vaak ook veel comfortabeler om in te zitten.

Als de stoel houten poten heeft,  breng dan vernis aan bedek de rest vervolgens met een oker- of pastelkleurige stof. Om het af te maken, zou je er een wit kussen op kunnen leggen.

5. Fotolijsten

fotolijsten

Vroeger werden foto’s graag in grote decoratieve en indrukwekkende lijsten geplaatst en aan de muur gehangen. Je zou deze kunnen hergebruiken en ze hiermee een compleet nieuw gevoel mee kunnen geven.

 • Dit doe je door de fotolijst eerst licht te schuren (uiteraard verwijder je eerst de foto’s).
 • Als je het zaagsel daarna hebt verwijderd kun je wat gekleurde verf naar smaak aanbrengen.

Een ander idee voor het inrichten met gerecycled vintage meubilair is om deze fotolijsten voor spiegels te gebruiken in plaats van foto’s. Of je gebruikt ze voor moderne schilderijen of posters. Het hangt allemaal af van je individuele smaak en de ruimte waarin het wordt gebruikt.

6. Oude kisten

Oude kisten zijn vaak erg gewild als het gaat om gerecycled vintage meubilair. De reden daarvoor is dat ze heel gemakkelijk aan te passen en opnieuw te gebruiken zijn.

Je kunt ze in deze staat al gebruiken, maar het is ook een goed idee om ze schoon te maken en te polijsten met een goede houtpolish zodat ze er zo goed als nieuw weer uit gaan zien.

Een andere optie is om ze op een mooi, fel gekleurd tapijt te zetten zodat het hout contrasteert met het tapijt en het er vrolijker uitziet.

7. Kabelhaspels

inrichten met gerecycled vintage meubilair zoals kabelhaspels

Vroeger werden kabels rond grote houten haspels opgerold. Als je er een kunt bemachtigen, kun je er een mooie, originele tuintafel van maken.

 • Eerst moet je het goed schuren zodat je geen splinters krijgt.
 • Dan zou je het hout bijvoorbeeld kunnen beschilderen met een groene basisverf.
 • Op het bovenste oppervlak kun je bijvoorbeeld bloemen in verschillende kleuren schilderen.

In het midden is er een gat, dat vaak niet te groot is. Hier zou je een lei in kunnen leggen om het te bedekken. Of je zou zelfs een minituin in het gat kunnen maken.

8. Een deur

Soms vervangen mensen de huisdeur en weten ze niet wat ze met de oude moeten doen. Je hoeft deze zeker niet weg te gooien. Vaak kun je het opnieuw gebruiken en er een kleine tafel of eettafel van maken.

 • Het enige wat je hoeft te doen is de metalen onderdelen verwijderen, op maat snijden, schuren en polijsten.
 • Kies dan een ongebruikelijke kleur verf en maak er weer iets moois van.

Deuren zijn groot en solide, en daardoor perfect om er duurzaam en stevig meubilair van te maken. Vergeet niet dat gerecycled vintage meubilair je in staat stelt om nieuwe alternatieven en technieken te verkennen.

Onze conclusie is dan ook dat het inrichten met gerecycled vintage meubilair ontzettend leuk en niet moeilijk is. Het hoeft helemaal niet perfect te zijn. Vaak ziet iets dat er minder dan perfect uitziet er juist erg modern en fris uit.

Probeer het ook eens uit, deze methodes voor het inrichten met gerecycled vintage meubilair!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Eeckhout, P. (2003). Diseño arquitectónico, patrones de ocupación y formas de poder en Pachacamac, Costa central del Perú. Revista Española de Antropología Americana. https://doi.org/-.

 • Barlach, L., & Santos, L. P. dos. (2015). A INOVAÇÃO CONFRONTADA COM AS TENDÊNCIAS VINTAGE E RETRÔ: UM ESTUDO DE CASO NA INDÚSTRIA DA LINHA BRANCA. Review of Administration and Innovation – RAI. https://doi.org/10.11606/rai.v12i2.100341.

 • Nutsch, W. (1996). Tecnología de la madera y del mueble.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.