Tips voor een ecologisch en duurzaam huis

Een duurzaam huis kan veel geld kosten, maar er zijn ook kleine dingen die je kunt aanpassen om op je energierekening te besparen en het milieu te helpen.
Tips voor een ecologisch en duurzaam huis

Laatste update: 30 december, 2018

We willen allemaal een prachtige planeet voor onze kinderen en kleinkinderen achterlaten, een wereld vol met diversiteit, een nalatenschap voor de toekomst. Daar kan een ecologisch en duurzaam huis bij helpen.

Een plek zonder vervuiling, zodat de groene longen van de aarde gegarandeerd in harmonie blijven bestaan.

Je weet dat we dit alleen maar kunnen bereiken en zo een ecologische catastrofe kunnen voorkomen als er veel dingen veranderen, zodat de wereldmachten gereguleerd worden en verantwoordelijk worden gesteld voor de uitstoot van koolstofdioxide en chemische afval bijvoorbeeld.

Er zijn echter ook een aantal kleine dingen die wij persoonlijk kunnen doen. Door een aantal kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven kun je een duurzaam huis creëren en zo helpen zorg dragen voor onze planeet.

Waarom begin je niet meteen met het invoeren van deze veranderingen voor een duurzaam huis?

Tips voor een ecologisch en duurzaam huis

Het gebruik van airconditioning en verwarming

Als je centrale verwarming of airconditioning in je huis hebt, is het belangrijk om deze slim te gebruiken. Op die manier zorg je niet alleen voor de gezondheid van de hele planeet – je zult het resultaat ook terugzien op je energierekening.

  • In de winter zet je de temperatuur op ongeveer 21° C.
  • In de zomer zet je de airconditioner op ongeveer 23° C.
  • En welke temperatuur gebruik je voor het hete water? Rond de 38° C is voldoende.
  • Met iedere graad die je aanpast, hoger of lager, zul je het verschil op je energierekening terugzien en je draagt ook bij aan het milieu.

Waarom niet een beetje meer natuurlijke ventilatie en zonlicht?

Frisse Lucht

Het is niet altijd mogelijk voor ieder huishouden om veel geld uit te geven aan het aanpassen van hun huis en meer hernieuwbare grondstoffen te gebruiken. We kunnen het ons niet allemaal veroorloven om onze ramen te vervangen of zonnepanelen te installeren.

Het is zeker waar dat op de lange termijn je veel geld kunt besparen, maar de kosten die je van tevoren moet betalen zijn erg hoog. Als je deze investering niet kunt maken, zijn hier een aantal simpele tips:

  • Maak gebruik van het natuurlijke zonlicht.
  • Schilder je muren in een kleur die het licht reflecteert.
  • Geniet van de natuurlijke ventilatie door je ramen te openen. Het is ook beter voor je gezondheid!

Een aantal kleine veranderingen in de keuken

Groen Huis

Sommige van de makkelijkste veranderingen die je kunt aanbrengen om geld te besparen en een duurzaam huis te creëren vinden plaats in de keuken.

Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Gebruik een snelkookpan waar dat mogelijk is. Dat zal je tijd, energie en geld besparen.
  • Als je de oven moet gebruiken, probeer dan om de deur zoveel mogelijk dicht te laten. Iedere keer dat je de deur opent, daalt de temperatuur met 10 graden.
  • Als je iets moet ontdooien, gebruik dan de magnetron. Als het om vis gaat, kun je het ook gewoon in een schaal water leggen. Haal alleen datgene wat je moet ontdooien uit de vriezer een paar uur voordat je het nodig hebt. Het loont zich om vooruit te denken! Het is het waard.

Laat je apparaten niet op standby staan

Hoe vaak maak je je hier niet schuldig aan? De TV op standby laten staan met het rode lampje aan, of je computer of stereo… En al die nachten dat je je telefoon ‘s nachts op laat laden of de wifi aan laat staan als je niet thuis bent?

Je hebt het vast al heel vaak gedaan en al deze kleine dingetjes worden wel in rekening gebracht. Het is ook schadelijk voor de planeet als miljoenen mensen dezelfde fouten maken.

Vergeet tot slot niet dat dit ook schadelijk kan zijn voor de apparaten.

Zeg ‘ja’ tegen spaarlampen

Spaarlampen en LED-verlichting kosten wat meer, maar ze gaan acht keer langer mee en gebruiken 80% minder energie dan traditionele gloeilampen. Dus… waarom vervang je ze niet?

Kies voor energiebesparende apparaten

Schone Oven

Zoals je al weet zijn er de laatste jaren apparaten op de markt gekomen in de energieklassen A++ en A+++. Weet je wat dit betekent? Het betekent dat deze apparaten tot wel 70% minder energie verbruiken dan apparaten in de A-klasse.

Het is een goed idee om je apparaten te vervangen door een zuinigere versie wanneer ze aan vervanging toe zijn. Het is een kleine verandering, maar als iedereen het zou doen, zou dat heel goed zijn voor de planeet en ook bijdragen aan een duurzaam huis.

Doe alleen de wasmachine en vaatwasser aan als ze vol zijn

Sommige mensen doen de was als ze één vuile handdoek en een pyjama hebben. Je kunt drie keer per dag de wasmachine aanzetten als hij nog niet vol zit, maar je kunt alles beter combineren tot één volle lading. Gebruik de voorwasstand niet en kies voor koud water waar dat mogelijk is. Je bespaart op je rekening!

Dezelfde richtlijnen gelden ook voor de vaatwasser. Het is goed om te wachten tot hij helemaal vol zit voordat je dit dure apparaat aanzet.

Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is

Plak de ramen af en houd de kou buiten door het gebruik van tochtstrips en kit. Als je dubbel glas hebt, maak dan ook goed gebruik van luifels, jaloezieën of alles wat maar kan zorgen dat je de verwarming of airconditioning niet hoeft aan te zetten.

Soms kan het implementeren van kleine veranderingen tot grote besparingen leiden op je maandelijkse lasten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.