Ramen lappen: wat is de beste manier om dit te doen?

Elk huishouden is anders en iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid en specifieke voorkeuren. Daarom kiest iedereen ook voor zijn eigen decoratie en stijl. In sommige huizen zie je glazen wanden, glazen tegels of grote ramen die vrij lastig schoon te houden zijn.
Ramen lappen: wat is de beste manier om dit te doen?

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je hebt waarschijnlijk zelf al opgemerkt, dat er vaak een laagje bacteriën of schimmels op deze oppervlakken ontstaat. Je huis schoon houden, en dus ook regelmatig je ramen lappen, is erg belangrijk. Er moet dan ook voor elk hoekje en kiertje gezorgd worden.

Als je je vaak afvraagt hoe andere mensen hun ramen lappen, omdat ze er bij hen vaak veel schoner uitzien dan bij jezelf, dan hoef je hier vanaf nu geen seconde meer over na te denken.

Met de tips in dit artikel wordt ramen lappen namelijk een eitje en kun je met gemak je hele  huis sprankelend schoon houden.

Hoe kun je het beste je ramen lappen?

Om ervoor te zorgen dat je perfect schone ramen hebt, moet je methodisch te werk gaan en verschillende technieken uitproberen om te kijken welke het beste bij jou past.

Voordat je begint, kun je een eigen bak maken met spulletjes die je nodig hebt om de ramen te lappen. Denk hierbij aan:

Zodra je de bovenstaande benodigdheden bij elkaar hebt gezocht, kun je aan de slag gaan.

De ramen lappen is belangrijk

Schone glazen wanden

Misschien heb je glazen wanden of doorschijnende glazen tegels om wat meer licht in huis te krijgen. Dit zijn zeer elegante oplossingen en geven een unieke uitstraling aan de binnen- en buitenkant van je huis.

Dit soort oppervlakten trekken vaak echter ook veel stof en vuil aan. Het is dus belangrijk dat je ze regelmatig schoonmaakt. Daarom hebben ze dezelfde behandeling nodig als gewone ramen.

Volg deze tips om je glazen wanden in huis perfect schoon te houden:

 • Reinig elk oppervlak afzonderlijk.
 • Gebruik een doek die een beetje vochtig is gemaakt met water en wat ammoniak.
 • Dankzij de ammoniak kun je vettigheid en viezigheid binnen één veeg verwijderen. Bovendien zorgt het ervoor dat het glas gaat glanzen.
 • Als je versiering op je wanden hebt en het hierdoor lastiger is om ze schoon te maken, kun je bijvoorbeeld een tandenborstel gebruiken om de hoeken schoon te maken. Maak de tandenborstel eerst nat met water en ammoniak om ervoor te zorgen dat de wanden ook gaan glanzen.
 • Om de voegen tussen de glazen tegels schoon te maken en ervoor te zorgen dat ze wit blijven, kun je ze schrobben met een tandenborstel met wat zeep erop.
 • Als de voegen al donkerder zijn geworden, breng dan een beetje bleekmiddel aan op de plaatsen die het nodig hebben.
 • Voor een betere afwerking kun je het beste eerst de voegen schoonmaken en daarna pas de glazen oppervlakken. Dit neemt minder tijd in beslag en ziet er perfect uit.

Tips voor het reinigen van glazen oppervlakken

Er zijn veel schoonmaakproducten die beloven dat ze je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je huis er perfect uitziet. Veel mensen hebben echter allergieën voor de chemicaliën die ze bevatten en sommige ervan kunnen zelfs je huid beschadigen.

Om die reden is het een goed idee om je eigen schoonmaakmiddel te maken van water, citroensap, azijn, afwasmiddel of ammoniak. We geven je echter ook een paar handige schoonmaaktips:

 • Gebruik geen schoonmaakpoeder om glazen oppervlakken te reinigen, dit kan zeer schurend zijn.
 • Reinig glas zorgvuldig, want het is kwetsbaar en er kunnen gemakkelijk krasjes in komen.
 • Droog het oppervlak af nadat je het hebt schoongemaakt met een schone, pluisvrije doek.
 • Maak een mengsel van water, azijn en citroensap om de tegels in je badkamer te reinigen. De vochtige plekken in je huis zijn meer vatbaar voor schimmel en bacteriën.
 • Het is het beste om cirkelvormige bewegingen te maken tijdens het schoonmaken. Dit zorgt er namelijk voor dat je het hele oppervlak schoon maakt.
De doekjes waarme we onze ramen lappen moeten ook regelmatig worden gewassen

Laatste aanbevelingen

Nadat je de glazen oppervlakken in je huis hebt schoongemaakt, is het natuurlijk ook belangrijk dat je de doekjes die je hebt gebruikt goed wast.

Veel mensen gooien ze gewoon in de wasmachine met hun gewone was. Dit kan echter een grote vergissing zijn. Het is beter om eventuele poetslappen gescheiden van je kleding te wassen.

Gebruik ook geen wasverzachter. Waterontharder kan ervoor zorgen dat ze de volgende keer dat je ze gebruikt niet meer goed drogen.

Was ze in de wasmachine met een neutraal wasmiddel en zonder wasverzachter. Je kunt ze echter ook op de hand wassen met wat warm water en azijn.

Zoals je hebt gezien, gelden er voor elk aspect van je huis bepaalde trucjes en tips als het op het schoonmaken ervan aankomt.

Nu weet je in ieder geval hoe wij onze ramen lappen om ervoor te zorgen dat ze er weer perfect en gloednieuw uitzien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.