De 10 voordelen van een koude douche

Je hebt vast wel eens gehoord dat het nemen van een koude douche gezond is. Maar waarom is dat eigenlijk?
De 10 voordelen van een koude douche

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Water is een bron van leven die erg belangrijk is voor ons lichaam, zowel intern als extern. Zo is het drinken van water belangrijk, maar ook het nemen van een koude douche.

Wanneer je water drinkt, zorg je ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft. Je huid is gezonder en veel functies van het lichaam worden makkelijker uitgevoerd. Water heeft echter niet alleen interne voordelen. Het is belangrijk te weten dat extern contact met water ook heel veel gezondheidsvoordelen heeft.

Douchen is een hygiënische en gezonde gewoonte, die je elke dag zou moeten doen. Over het algemeen douchen we allemaal liever met warm of heet water, omdat dat meer ontspannend is. Dit is echter niet de beste manier, want het is bewezen dat koud water meer voordelen voor je huid en bepaalde functies van je lichaam heeft.

Leer meer over de verrassende gezondheidsvoordelen van een koude douche in dit artikel.

De 10 voordelen van een koude douche

Het stimuleert je immuunsysteem

Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam direct reageert en het stimuleert je immuunsysteem, waardoor het sterker wordt. Als je regelmatig een koude douche neemt, dan zal je lichaam beter reageren om virussen en infecties te bestrijden.

Je huid ziet er gezonder uit

Druppel water op de huid

Wanneer je een douche neemt met koud water, blijft je huid sterk en elastisch. Een douche met heet water maakt je huid juist slap, waardoor hij uit kan drogen en vroegtijdige rimpels kunnen ontstaan.

Het bevordert de circulatie

Koud water is een effectieve therapie voor mensen met circulatieproblemen, omdat het zorgt voor een goede bloedsomloop en het helpt om zuurstof en voedingsstoffen beter door het lichaam te verspreiden.

Het voorkomt spataders

Door het bevorderen van de circulatie en het verkleinen van de bloedvaten, helpt koud water om spataders te voorkomen en verminderen.

Lees ook het volgende artikel: Spataders verminderen met deze natuurlijke tips

Het ontlast interne organen

Doordat het de vaten verkleint, is een koude douche geweldig voor het ontlasten van de interne organen. Dit zorgt er namelijk voor dat giftige stoffen en onzuiverheden naar de poriën stromen en op die manier het lichaam kunnen verlaten.

Het vermindert stress

Vrouw masseert zijkanten van haar hoofd

Een koude douche nemen kan helpen om angst en stress te verminderen. Je moet echter oppassen, aangezien het ook een tegenovergesteld effect kan hebben.

Het maakt je lichaam wakker

Koud water stimuleert je lichaam, activeert het en maakt het alerter. We raden aan om aan het begin van de dag een bad met koud water te nemen om je van vermoeidheid te ontdoen. Doe dit ook na een workout ‘s ochtends.

Diuretisch effect

Koud water bevordert de zuiverende vaardigheden van je lichaam, doordat de lage temperatuur een diuretisch effect op je lichaam heeft. Daardoor wordt de vorming van vetophopingen voorkomen.

Het helpt om depressie te bestrijden

Verdrietige vrouw zit met handen in het haar

Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Virginia heeft laten zien, dat een koude douche nemen het deel van je hersenen stimuleert, dat verantwoordelijk is om je gelukkig en vrij van depressies te laten voelen.

Het houd je haar gezond

Koud water is erg goed voor je haar, omdat het uitdroging voorkomt. Hoge temperaturen verwijderen het vocht dat in je haar zit, waardoor het er slecht en ongezond uitziet. Koud water is uitstekend voor het voorkomen van roos en haaruitval.

Tips voor een koude douche

Als je het niet gewend bent om een koude douche te nemen, dan kan het moeilijk zijn om met deze gezonde gewoonte te beginnen. Om van de vele voordelen te genieten, kan je echter toch besluiten om te kiezen voor koud water als je onder de douche stapt.

  • De eerste tip is dat je je douche begint met warm water en stukje bij beetje de temperatuur verlaagt, zodat het niet meteen een drastische verandering is.
  • Na een tijdje kan je overstappen van warm naar kouder water en beginnen met deze goede gewoonte.

We raden ook aan om een koude douche in de winter te nemen. Het is misschien nog moeilijker, maar het is erg goed om door te gaan met deze gewoonte. Je moet echter niet gaan rillen of je extreem koud voelen. Als dat wel het geval is, dan kan je beter voor warm water kiezen tijdens de winter. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.