Spataders verminderen met deze natuurlijke tips

Spataders kunnen allerlei verschillende problemen veroorzaken als ze onbehandeld blijven. Zo zijn ze niet alleen onaantrekkelijk, maar kunnen ze ook leiden tot krampen en blauwe plekken. 
Spataders verminderen met deze natuurlijke tips

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe vaak denk je na over de achterkant van je benen? Bij jezelf is het tenslotte moeilijk om hiernaar te kijken. Daarom komt het vaak voor dat mensen er plotseling achter komen dat ze last hebben van spataders. Maar hoe kun je deze spataders verminderen?

Het kan zelfs voorkomen dat je ineens allemaal spataders en teleangiëcastieën aan de voorkant van je benen ziet. Heb je onlangs nog een kijkje genomen?

De meesten van ons besteden niet te veel aandacht aan ons lichaam, vooral niet op drukke dagen. Als je echter merkt dat je spataders een probleem beginnen te vormen, maak dan gebruik van deze tips om ze te verminderen.

Wat zijn spataders?

Spataders verminderen op natuurlijke wijze

Voordat we het hebben over de beste natuurlijke manieren op spataders te verminderen, is het belangrijk om te weten dat spataders verwijde bloedvaten zijn die meestal rood of blauw van kleur zijn. Ze kunnen zowel in een klein gebied als in een groot gebied voorkomen.

Ze doen zich meestal voor langs de zijkanten van de benen en kuiten. Maar het kan ook zijn dat je een paar gesprongen haarvaten in je gezicht aantreft.

Normaal gesproken veroorzaken spataders geen symptomen en zijn ze dan ook niet schadelijk voor de gezondheid. Als ze echter zeer groot zijn of je er veel van hebt, dan kun je jeuk en een branderig gevoel ervaren.

Waardoor worden spataders veroorzaakt?

Of je last krijgt van spataders of niet, hangt in grote mate af van je genen. Toch zijn er enkele maatregelen die je kunt treffen om de kans op het ontstaan ervan te verkleinen. 

De factoren die je vooral in de gaten moet zien te houden zijn:

 • Overgewicht en een sedentaire levensstijl
 • Obesitas
 • Het innemen van orale anticonceptiemiddelen
 • Familiegeschiedenis van bloedklonters
 • Het dragen van te strakke kleding
 • Problemen met de bloedsomloop

Met deze risicofactoren in gedachten, is het misschien al wat makkelijker om te weten wat je moet doen om de kans op spataders te verkleinen. Toch hebben we even een lijstje gemaakt van onze aanbevelingen, zodat je er zeker van kunt zijn.

1. Spataders verminderen door oefeningen te doen die de bloedsomloop in je benen verbeteren

Spataders verminderen door veel aan cardio te doen

Het doen van oefeningen die de bloedsomloop in je benen verbeteren, is een van de eenvoudigste natuurlijke manieren om spataders en eventuele blauwe plekken te verminderen. Denk in dit geval aan oefeningen met een lage intensiteit.

Als je niet weet waar je moet beginnen, probeer dan het volgende:

 • Laat je hond zowel ‘s ochtends als ‘s middags uit.
 • Ga elke dag 25 minuten op de hometrainer.
 • Voer huishoudelijke klusjes uit waarvoor je veel moet lopen.
 • Probeer zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een paar keer de trap op en neer te lopen .

Deze oefeningen helpen niet alleen om spataders te verminderen en voorkomen, maar zorgen er ook voor dat je jarenlang gezond blijft. 

Misschien ook interessant: Natuurlijke behandelingen voor spataderen

2. Spataders verminderen door steunkousen te dragen

Spataders verminderen door het dragen van hoge hakken te vermijden

Onze tweede aanbeveling om voorgoed van spataders af te komen, is vooral geschikt wanneer de spataders al een zichtbaar probleem zijn geworden.

Steunkousen verbeteren je bloedsomloop omdat ze de natuurlijke vorm van de benen behouden en ondersteuning bieden. Voor goede steunkousen moet je in Nederland een afspraak maken in het ziekenhuis, zodat de omvang van je kuiten kan worden opgemeten. Vervolgens zal er worden bepaald hoeveel steun je nodig hebt.

 • Lage compressie. Steunkousen met een lage compressie zijn ideaal als je spataders klein zijn of als je er zeer weinig hebt. Dit soort steunkousen lijken erg op de normale kousen. Je kunt ze een paar uur of de hele dag dragen. Dit hangt af van hoe comfortabel je het vindt.
 • Gemiddelde compressie. Deze steunkousen zijn vooral geschikt als je spataders niet te groot maar wel vrij opvallend zijn. Probeer deze steunkousen minimaal zes uur te dragen. Vooral als je veel op je benen staat of niet te veel aan lichaamsbeweging doet.
 • Hoge compressie. Steunkousen met een hoge compressie zijn bedoeld voor mensen die zeer opvallende spataders hebben en in sommige gevallen zelfs blauwe plekken hebben. Als dit voor jou geldt, probeer de steunkousen dan de hele dag te dragen

Misschien voel je je de eerste dagen een beetje ongemakkelijk, vooral als je steunkousen met hoge compressie gebruikt. Als je wilt, kun je ze in het begin eerst een paar uur achter elkaar dragen. Vervolgens kun je ze week na week steeds iets langer dragen, naarmate je meer aan de druk gewend raakt.

Zoals we al zeiden, kun je steunkousen in Nederland helaas niet gewoon kopen bij de apotheek maar gaat dit via het ziekenhuis. Je kunt ze echter wel gewoon wassen in de wasmachine. Steunkousen zijn niet bepaald goedkoop, maar ze zijn wel bedoeld om langer mee te gaan, dus ze zijn het echt waard.

Als je er geen behoefte aan hebt om steunkousen te kopen, maar wel wilt profiteren van hetzelfde effect, probeer je benen dan in te wikkelen. Deze methode is niet zo praktisch of comfortabel, maar natuurlijk wel een stuk goedkoper.

3. Spataders verminderen door je benen af en toe in de lucht te gooien

Spataders verminderen door je benen in de lucht te houden

Nog een manier om de bloedsomloop in je benen te activeren, is door ze een paar minuten omhoog te houden. Dit kun je doen op de volgende manieren:

 • Ga op je bed liggen en houd je benen tegen de muur aan. Of leg twee of drie kussen onder je benen.
 • Leun achterover in een leunstoel en leg je benen op de armleuningen.
 • Ga op de grond zitten en leg je voeten op het zitgedeelte van een stoel.

Je moet je benen maximaal twintig minuten omhoog houden. Laat ze daarna langzaam zakken om jezelf geen pijn te doen. Je zou nooit de hele nacht in deze houding moeten slapen. Dit kan namelijk pijn veroorzaken wanneer je je benen de volgende ochtend laat zakken en er ineens weer allemaal bloed in komt.

Probeer deze oefening minstens één keer per dag te doen. In het ideale geval zou je het drie keer per dag moeten doen als je grote spataderen hebt.

En … wat vind je van onze natuurlijke tips? Spataders verminderen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Breng deze tips in de praktijk en zorg ervoor dat je benen er goed uitzien zonder enige complicaties. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.