Magnetron gebruiken schadelijk voor de gezondheid

Wil je een magnetron kopen en wil je eerst graag weten of het schadelijk voor je gezondheid kan zijn? Vind hier de antwoorden die je zoekt.
Magnetron gebruiken schadelijk voor de gezondheid

Laatste update: 19 februari, 2019

Er is over de hele wereld, voornamelijk in grote steden, veel onderzoek gedaan naar het gebruik van magnetrons. Uit deze onderzoeken is gebleken dat het regelmatig gebruiken van een magnetron ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. In dit artikel kun je er echter achter komen wat deze gevolgen zijn.

Hoe werkt een magnetron?

De magnetron is zonder twijfel één van de meest moderne uitvindingen. Een uitvinding die in slechts enkele minuten ons eten kan verwarmen of zelfs kan koken.

De voordelen van magnetrons:

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Besparen tijd en energie
 • Verbruiken minder elektriciteit dan traditionele ovens

Magnetrons maken gebruik van een vorm van elektromagnetische energie. Deze gaat gepaard met licht en een lange golfstraling, zoals we ook zien bij radiogolven.

De oorsprong van zijn naam

De magnetron dankt zijn naam aan één van zijn onderdelen die ook magnetron genoemd wordt. Dit onderdeel is een buisje, waarin de straling bij ongeveer 2450 MHz inwerkt op de moleculen in voedsel.

 • Elke golf van energie die de magnetron produceert, verandert elke keer dat er wordt gedraaid de polariteit van positief naar negatief. Dit is zo een miljoen keer per seconde.
 • Deze moleculaire wrijving produceert warmte, maar brengt ook schade toe aan de aminozuren die in voedsel zitten, wat resulteert in stoffen die giftig zijn voor het menselijk lichaam.
magnetron2

Het verwarmen van eten in de magnetron kan zorgen voor:

 • Moleculaire verandering die kankerverwekkende stoffen kan voortbrengen.
 • Vermindering van de biologische verenigbaarheid van voedingsstoffen (vitamines en mineralen).
 • Verlies van 60 tot 90% van de calorische energie.
 • Verlaging in het proteïnegehalte en de aanmaak van vrije radicalen.

3 negatieve gevolgen van magnetrongebruik

 1. Een verschijnsel dat specifiek is voor dit apparaat is oververhit water. Wanneer we water verwarmen in de magnetron, dan kan dit water kooktemperaturen bereiken zonder daarbij de kenmerkende bubbels te vertonen, waardoor we niet altijd zeker kunnen zijn of het water kookt of niet. In sommige gevallen kan de kom of houder spontaan ontploffen wanneer we de magnetron openen, door een verandering in temperatuur.
  magnetron3
  Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken op de handen, het gezicht en in de nek. Wees dus altijd extra voorzichtig wanneer je de magnetron gebruikt om water of andere vloeistoffen te verwarmen.
 2. Een ander probleem is uitspoeling. Veel magnetrongebruikers zijn hier erg bezorgd over. Sommige bakjes van kunststof kunnen chemicaliën vrijlaten die in het eten kunnen trekken tijdens het verwarmen. Deze chemicaliën kunnen kankerverwekkend zijn wanneer je ze binnenkrijgt. Het is daarom erg belangrijk dat je geen bakjes gebruikt die niet gemaakt zijn voor magnetrongebruik. Als je geen andere keuze hebt dan het gebruiken van een magnetron om iets te bereiden, dan kun je het beste kiezen voor een glazen bord.
 3. Een derde probleem dat het gebruik van magnetrons met zich mee kan brengen is dat deze apparaten grote invloed kunnen hebben op de samenstelling van voedsel. Magnetrons kunnen het vitamine B12-gehalte verlagen, een vitamine die erg belangrijk is bij de aanmaak van rode bloedcellen en andere cellen in het lichaam. Daarnaast vernietigen magnetrons bijna alle flavanoïden, die ontstekingsremmend zijn en kanker helpen tegen te gaan, en kunnen daarnaast ook enzymen en antibiotische eigenschappen die in borstmelk zitten vernietigen.
magnetron4

Gevaren van magnetrongebruik

 • Het dagelijks eten van voedsel dat verwarmd of gekookt is in de magnetron kan door de verandering van de samenstelling van voedingsstoffen zorgen voor permanente schade op de lange termijn.
 • Het menselijk lichaam is niet in staat stoffen af te breken die het niet kent of die aangetast zijn door verwarming in de magnetron.
 • De lichamelijke hormoonproductie kan worden aangetast of zelfs gestopt bij zowel mannen als vrouwen.
 • Mineralen uit groenten kunnen door de magnetron worden omgezet in vrije radicalen, die in verband zijn gebracht met kanker.
magnetron5
 • Het eten van voedsel uit de magnetron kan ervoor zorgen dat tumoren in de maag of darm sneller kunnen gaan groeien (één van de redenen waarom er zoveel gevallen zijn van darmkanker).
 • Het regelmatig eten van voedsel uit de magnetron kan ervoor zorgen dat de productie van kankercellen in weefsel toeneemt.
 • Het immuunsysteem kan verzwakken door veranderingen in het bloedplasma en de lymfeklieren.
 • De cognitieve functie van de hersenen kan worden aangetast, wat kan leiden tot geheugenverlies, emotionele instabiliteit en een gebrek aan concentratie.
 • De hoeveelheid voedingsstoffen, mineralen en vitaminen in voedsel kan worden verminderd of aangetast door magnetrons.
 • Magnetrons kunnen tot wel 75% van de natuurlijke antioxidanten in voedsel vernietigen wanneer de chemische samenstelling van voedsel wordt vernietigt door wrijving van binnenuit, die veroorzaakt wordt door de vibratie van watermoleculen bij elektromagnetische golven.
magnetron-6
 • Het gebruik van magnetrons is in verband gebracht met verschillende ziektes, zoals verkoudheid en de griep.
 • Als je groenten die verwarmd zijn in de magnetron onder een microscoop plaatst, kun je zien dat de celwanden van deze groenten volledig zijn gescheurd.
 • Magnetrons genereren ook elektromagnetische straling.
 • Eten verwarmd of gekookt in de magnetron verliest daarnaast zijn energetische waarde.
magnetron7

Je zou nooit moedermelk moeten verwarmen in de magnetron

Er is laatste tijd veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het verwarmen van moedermelk voor zuigelingen. Kinderartsen geven daarom aan dat dit geen gezonde gewoonte is.

Moeders zouden moeten proberen om het gebruik van de magnetron bij het verwarmen van melk te vermijden.

Eerst en vooral om gezondheidsproblemen bij hun kinderen te voorkomen.

Gebruik liever het gasfornuis

Het verwarmen van melk op het gasfornuis leidt natuurlijk ook tot het verlies van sommige voedingsstoffen.

Toch blijft het erger om het te verwarmen in de magnetron, omdat, zoals eerder uitgelegd, de elektromagnetische golven die de magnetron uitstraalt de samenstelling van voedsel veranderen.

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor zuigelingen. Zo kunnen ze vaker ziek worden doordat hun afweersysteem niet sterk genoeg is of het kan bijvoorbeeld leiden tot het aanmaken van meer vrije radicalen etc.

Onthoud

Tegenwoordig is het gebruik van magnetrons erg normaal. Houd echter in gedachten dat de negatieve gevolgen die dit gebruik met zich meebrengt niet direct merkbaar zijn. Het af en toe gebruiken van de magnetron is niet schadelijk.

Pas op voor overmatig gebruik

Maar net als bij alles, kan het overmatig gebruik maken van magnetrons bij het bereiden van maaltijden wel negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Hierom raden wij het aan om geleidelijk minder gebruik te gaan maken van dit apparaat en het alleen te leren gebruiken wanneer het echt niet anders kan.

Hoe verwarm jij je eten liever op, boven het gasfornuis of in de magnetron?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.