10 tips om thuis beter voor het milieu te zorgen

Maak jij je zorgen over het redden van onze planeet? Je kunt je gewoonten veranderen om thuis beter voor het milieu te zorgen. Blijf lezen voor meer informatie.
10 tips om thuis beter voor het milieu te zorgen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is niet moeilijk om thuis goed voor het milieu te zorgen. Je hoeft alleen maar je gewoontes aan te passen om de planeet te beschermen, en meer hergebruiken en recyclen.

Sinds kort is ‘going green’ een zeer populaire trend geworden, aangezien steeds meer mensen zich (terecht) zorgen maken over het milieu. Milieubewegingen bestaan al jaren en met goede redenen! Als wij niet met elkaar voor onze planeet zorgen, wie dan wel?

In dit artikel zullen we enkele eenvoudige tips met je delen om thuis beter voor het milieu te zorgen. Je zult zien dat het heel eenvoudig is. Je moet je gewoon bewuster zijn van de keuzes die je maakt.

Hoe je thuis beter voor het milieu kunt zorgen

1. Verspil geen water

Een douchekop met stromend water

Schoon water is een schaars goed en daar moeten we dus voor zorgen! In feite is de beste manier om dit te doen, het gebruik ervan te verminderen. Hiervoor kun je diverse eenvoudige maatregelen nemen zoals onder andere:

 • Douche maximaal 10 minuten in plaats van een bad te nemen en douche eens met koud water om energie te sparen.
 • Recycle regenwater. Je kunt bijvoorbeeld water in een regenton opvangen en daarmee je tuin besproeien.
 • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en het afwassen.
 • Wat nog beter is: verwijder de etensresten van de borden en maak ze dan schoon met een vochtige spons en een druppeltje afwasmiddel. Leg ze dan in de gootsteen. Zo verspil je minder water.
 • Een andere optie is om een afwasteil of de gootsteen met water te vullen en ze daar direct in te wassen. Je verbruikt hoe dan ook minder water dan met een lopende kraan.
 • Verhelp lekkende kranen en toiletten zo snel mogelijk.
 • Koop een vaatwasser en andere apparaten van klasse A+++.

2. Doe de lampen uit in ruimtes waar je niet bent om beter voor het milieu te zorgen

Het is belangrijk om je bewust te worden van de kosten van energie. We hebben het niet alleen over geld, maar ook over de vervuiling die het veroorzaakt. Daarom raden we aan om de verlichting uit te doen als je een kamer verlaat.

Een andere goede optie is om alle lampen in je huis te vervangen door LED-lampen. Op termijn bespaart dit je geld en je zorgt direct beter voor het milieu!

3. Kies regionale en seizoensgebonden gerechten

Verse groenten en fruit in een mand

Het kopen van seizoensgebonden voedsel uit je eigen regio helpt je om daadwerkelijk voor het milieu te zorgen. Hoe? Dat is eigenlijk heel simpel. Als je eten uit de omgeving koopt, hoeven de producten niet ver in grote vrachtwagens die het milieu vervuilen vervoerd te worden.

Bovendien zal het kiezen van lokale groenten en fruit je helpen gezonder en goedkoper te eten. Daarnaast help je de lokale bedrijven in jouw omgeving.

4. Scheid het afval

Recycling is een van de beste manieren om goed voor het milieu te zorgen. Eerlijk gezegd kost het niet te veel tijd of werk. Het is het beste om als gezin te recyclen. Zo kun je het aan je kinderen leren, zodat zij ook kunnen helpen.

Je kunt speciale afvalbakken kopen of het afval in zakken of dozen scheiden. Het belangrijkste is dat je zaken zoals glas en papier op de goede manier recyclet zodat de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt!

5. Maak je eigen compost om thuis voor het milieu te zorgen

Composteren om thuis voor het milieu te zorgen

Hebt je planten in huis of op je balkon? Hoe zou je het vinden om je eigen compost te maken om de planten te bemesten? Composteren is niet ingewikkeld. In feite is alles wat je nodig hebt wat geduld en een plek om het te maken. Hier zullen we kort uitleggen hoe je compost in een kleine ruimte kunt maken.

Materialen

 • Een grote pot half gevuld met aarde
 • Extra grond
 • 1 stuk karton ter grootte van de bovenkant van de pot
 • Voedselresten

Hoe te composteren

 • Zet de pot op het balkon of in de tuin.
 • Voeg het overgebleven voedsel toe. je kunt bijvoorbeeld groente- en fruitschillen, een restje overgebleven salade,
 • klokhuizen en dergelijke toevoegen. Doe er echter geen vlees en zuivelproducten bij.
 • Bedek de restjes met een beetje aarde en het stuk karton.
 • Roer het geheel vervolgens om de 3 of 4 dagen met een tuinschop of schepje.
 • Voeg een paar keer per week wat water toe zonder het mengsel te nat te maken.
 • Wacht en kijk hoe je afval verandert in compost van goede kwaliteit. Je kunt het dan gebruiken om je planten ermee te bemesten!

6. Maak een stadstuin

Zelfvoorziening is goed voor de planeet en een goede manier om voor het milieu te zorgen. Heb je er ooit aan gedacht om thuis je eigen planten te kweken ? Je bespaart niet alleen geld, maar je hoeft ook geen voedsel te kopen dat per vrachtwagen vanuit de andere kant van het land (of per vliegtuig vanaf een ander continent) is vervoerd.

Het lijkt misschien niet veel, maar als iedereen een kleine moestuin had, zouden we samen een grote impact hebben op het milieu. Ook smaken groenten en fruit vers van de plant veel beter!

7. Regel de temperatuur in je huis

Iemand die thuis airconditioning gebruikt

Verwarm je huis niet te veel in de winter en gebruik in de zomer geen airco maar een plafondventilator. Wees voorzichtig met hoeveel energie je verbruikt, zoals we eerder al zeiden. Zowel de planeet als je portemonnee zullen je dankbaar zijn.

8. Kies herbruikbare producten

Koop geen artikelen voor eenmalig gebruik. Waarom papieren servetten gebruiken als er stoffen servetten zijn die je kunt wassen en hergebruiken? Houd er rekening mee dat elk papieren servet dat je gebruikt, afkomstig is van een boom die is gekapt.

Hetzelfde geldt voor plastic wegwerpborden en -bekers, maar ook met andere wegwerpartikelen die we gewoonlijk kopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan papieren en plastic producten om de verjaardag van een kind te vieren. Het gebruik van zoveel wegwerpartikelen is niet goed voor het milieu.

9. Hergebruik en recycle

Recycling is een gemakkelijke manier om thuis voor het milieu te zorgen

Heb je thuis glazen potjes en weet je niet wat je ermee moet? Je kunt er bijvoorbeeld kleine lampen maken. Heb je veel blikken verzameld? Je kunt ze gebruiken om met je kinderen te knutselen en ze gebruiken als pennenhouders.

Er zijn eindeloze mogelijkheden om oude materialen te hergebruiken en nieuw leven in te blazen. Doe wat onderzoek en laat je creativiteit de vrije loop!

10. Wees een bewuste consument om beter voor het milieu te zorgen

Kies waar mogelijk voor biologische en milieuvriendelijke producten. Wist je bijvoorbeeld dat er milieuvriendelijke schoonmaakproducten zijn ?

Kies voor wat azijn en andere biologisch afbreekbare artikelen in plaats van giftige chemicaliën te gebruiken. Je kunt zelfs thuis je eigen schoonmaakproducten maken met natuurlijke ingrediënten.

Voor het milieu zorgen is een taak voor iedereen . Er zijn geen excuses om onze verantwoordelijkheid te ontlopen. Verander je gewoontes, maak goede keuzes en ga voor groen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.