8 herbruikbare spullen die je vast hebt liggen

Je hoeft ze niet weg te gooien! Deze 8 herbruikbare spullen die gewoonlijk in je huis rondslingeren, kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt. Het recyclen ervan is een ideale manier om deze producten een tweede leven te geven.
8 herbruikbare spullen die je vast hebt liggen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

We hebben allemaal wel dingen in huis die we niet meer kunnen gebruiken. Ze worden meestal ergens in een hoek bewaard terwijl we beslissen wat we ermee gaan doen. Deze acht herbruikbare spullen die zich normaal gesproken in je huis ophopen, zullen je echter helpen bij het nemen van de eerste stappen op het gebied van hergebruik en recycling.

8 herbruikbare spullen die bijna iedereen in huis heeft

Wanneer je besluit de gebruiksduur van dingen waarvan je dacht dat ze nutteloos waren te verlengen, draag je niet alleen bij aan de gezondheid van de planeet, maar bespaar je ook geld dat je voor andere dingen kunt gebruiken. Nuttige dingen maken van huishoudelijke artikelen is namelijk een stuk goedkoper. Laten we eens kijken naar enkele ideeën.

Koffie

Herbruikbare spullen zoals koffieprut

Overgebleven koffieprut (of koffiedik) heeft talloze toepassingen. Van persoonlijke hygiëne tot tuinieren, we zullen in dit artikel verschillende toepassingen presenteren om je koffiedik een tweede leven te geven.

 • Koffiedik is een uitstekende luchtverfrisser om nare geurtjes te verwijderen.
 • Als je je handen ermee schrobt, verwijder je dode huidcellen.
 • Plus, als je het gebruikt om de koelkast en oppervlakken mee schoon te maken, zal alles gaan glanzen.
 • Je kunt het ook gebruiken voor het ontvetten van pannen.
 • Vermengd met heet water, helpt het je gootsteen ontstopt te houden.

Probeer deze toepassingen eens uit!

Herbruikbare spullen: de tandenborstel

Wie heeft er niet zijn oude tandenborstel weggegooid zodra deze niet meer goed is om je tanden te poetsen? Dit gebruiksvoorwerp is nog steeds nuttig om mee te reinigen, lang nadat je bent gestopt je tanden er mee te poetsen.

Je kunt bijvoorbeeld je tandenborstel gebruiken om die moeilijk schoon te maken delen van de badkamer schoon te maken. Bovendien is het ook geweldig om je schoenen ermee te poetsen.

Blikken voor verschillende doeleinden

Blikjes hergebruiken

Na het genieten van een heerlijke frisdrank of een lekker tussendoortje gooien we normaal gesproken de blikjes weg. Zo verliezen we echter een waardevolle bron die we kunnen gebruiken om veel functionele objecten voor het huis te maken.

Hoe kun je deze blikjes gebruiken? Vazen, potloodhouders of decoratieve plantenbakjes zijn allemaal leuke ideeën om dingen te maken met die stapels blikjes die je hebt. De lipjes om de blikjes open te maken zijn erg handig voor het maken van sieraden. Als je ze verbindt met lint, draad of nietjes, kun je decoratieve armbanden of polsbandjes maken.

Herbruikbare spullen: Lege toiletrollen

Het weggooien van lege toiletrollen is meer een verlies dan een voordeel. Deze lege rollen kunnen veel toepassingen hebben in je huis zodra ze hun oorspronkelijke doel hebben voltooid. Van grappige poppen tot containers om kleine voorwerpen in op te bergen, je kunt van alles maken met dit herbruikbare materiaal.

Tijdschriften, kranten en flyers

Oude tijdschriften zijn ook herbruikbare spullen

Ze liggen normaal in een hoek, op een tafel of ergens in een kast. Tijdschriften, kranten en folders hopen alleen stof op terwijl ze ook tot last zijn. Je kunt ze echter gebruiken om met je kleintjes te knutselen.

Kerstversieringen, bloemen, inpakpapier, confetti of slingers kunnen allemaal worden gemaakt met deze herbruikbare materialen die zich vaak opstapelen door je hele huis heen.

Kranten zijn ook geweldig voor het inpakken van kwetsbare voorwerpen, het rijpen van groenten en fruit en zelfs voor het drogen en wijder maken van je schoenen. Het is een interessant materiaal met een grote verscheidenheid aan toepassingen.

Oud brood

Onder de vele toepassingen van oud brood is het belangrijk om de bruikbaarheid ervan bij het maken van heerlijke maaltijden te benadrukken. Zolang het niet vochtig is, kan oudbakken brood worden hergebruikt voor verschillende maaltijden, zoals soepen, salades of als basis voor heerlijke hapjes.

Het is ook handig om er vieze geuren mee uit je koelkast te verwijderen. Na het goed schoonmaken van de koelkast, als er nog steeds een vieze geur hangt, doe er dan een stuk oud brood in om de geuren te absorberen.

Theezakjes: esthetisch, medicinaal en desinfecterend gebruik

Er zijn veel dingen waar je theezakjes voor kunt gebruiken nadat je een heerlijke pot thee hebt gezet.

 • Je kunt bijvoorbeeld hun ontstekingsremmende eigenschappen gebruiken om ze topisch toe te passen op huiduitslag of puistjes of om een oogontsteking te verminderen.
 • Een ander gebruik is om de grijze haren ermee te verven of plantaardige kleurstoffen te versterken.
 • In de koelkast zijn het echte geurvreters.
 • Zonder het theezakje kunnen de theebladeren planten bemesten.

Recycling: een uitstekende optie voor je herbruikbare spullen

Recycling helpt het milieu

In de praktijk, als je alle herbruikbare materialen die zich in je huis ophopen wilt verwijderen, kun je er ook voor kiezen om ze te recyclen. Zodra je je lokale recyclingfaciliteit hebt gevonden, hoef je ze alleen maar in de juiste containers te doen.

 • De blauwe containers worden gebruikt voor papier en karton, zolang ze geen voedselresten of anders stoffen bevatten.
 • In de groene containers kun je glazen voorwerpen plaatsen.
 • Voedselresten gaan in de bruine containers.
 • Gele containers zijn voor plastic en blikjes.
 • Biologisch afbreekbaar materiaal gaat in de grijze container.

Opmerking: deze kleuren en instructies kunnen per land of regio verschillen, raadpleeg dus je plaatselijke recycle-regelgeving en volg de geldende regels op.

Over het algemeen kunnen deze acht herbruikbare materialen die zich normaal gesproken in je huis verzamelen besparingen voor je opleveren. Met creativiteit en geduld kun je nuttige objecten maken zonder grote investeringen te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.