4 dierenhuisjes van gerecycled materiaal

Wat is een beter cadeau voor je huisdier dan een nieuw huisje waar hij kan slapen of spelen? Met gerecycleerde voorwerpen kun je echte paleizen voor de koning van het huis maken.
4 dierenhuisjes van gerecycled materiaal

Laatste update: 28 januari, 2021

Recycling biedt steeds meer en betere mogelijkheden voor verschillende gedeelten van het huis. Ook katten en honden profiteren van deze innovatieve ideeën. In dit artikel zullen we kijken naar een aantal praktische manieren om dierenhuisjes te maken van gerecycled materiaal.

Vooral in tijden dat het erg koud of erg warm is, is het geweldig dat huisdieren kunnen rekenen op hun eigen ruimte om te slapen, of gewoon overdag een dutje te doen.

Behalve dat er zeer mooie of leuke ontwerpen zijn, vinden huisdieren het prettig om hun eigen kleine ruimte te hebben. Er zijn ook verschillende mogelijkheden voor honden en katten.

Je kunt zelfs gebruik maken van verschillende materialen die niet duur zijn of die je thuis hebt liggen om je eigen gerecyclede dierenhuisjes te creëren.

Vier manieren om dierenhuisjes van gerecycled materiaal

Een kat en een hond in een stoel

1. Dierenhuisjes van oude monitoren

Dankzij de huidige technologie zijn grote computermonitoren met de grote uitsteeksels erachter nu ouderwets. Gooi ze echter niet weg! Je kunt ze ombouwen tot uitstekende huisjes voor kleine huisdieren. Vooral katten zijn er dol op.

Je hoeft alleen maar alle onderdelen die binnenin zitten te verwijderen en een kussentje toe te voegen om de bewoner op te laten slapen. Natuurlijk kunt je ook een deken toevoegen en de buitenkant beschilderen.

2. Koffers en oude kisten

Kat ligt in een koffer

Dit idee is meer voor dieren die binnen leven en functioneert zeer goed. Het bestaat uit het recyclen van een oude koffer en er voorwerpen in plaatsen om er een bed van te maken.

Je kunt er poten aan toevoegen en er ook voor zorgen dat het deksel altijd open blijft staan. Ook kun je er decoraties opplakken met de naam van je huisdier, en foto’s of plaatjes.

De andere optie is het gebruiken van oude kisten. Deze kunnen leuk zijn voor honden en katten die buiten slapen.

Het enige wat je hoeft te doen, naast het schoonmaken en ervoor zorgen dat het interieur bewoonbaar is, is een deurtje aan een van de zijkanten te maken door een gat in het materiaal te maken. Op die manier heb je een huis voor je huisdier met een vintage touch en veel elegantie.

3. Dierenhuisjes van oude kastjes

We hebben vaak wel een kast die we niet graag in onze kelder of een hoek van het huis verborgen willen houden. Waarom zou je die dan niet ombouwen tot een woning voor je huisdier?

Net als bij het idee met de kist, hoef je alleen maar een opening in een van de zijkanten te maken, zodat je hond of kat erin kan komen. Het is het beste om de poten eraf te halen, als de kast die heeft. Op die manier wordt het voor je huisdier makkelijker om erin en eruit te komen.

In het geval van kasten met laden is een deel van het probleem al opgelost. Haal ze eruit en gebruik de opening die overblijft. Een van de belangrijkste voordelen van het maken van een dierenhuisje op deze manier, is dat het makkelijk is om te schilderen of mooier te maken, op elke gewenste manier.

4. Pallets

Een van de vele toepassingen die we voor pallets kunnen verzinnen, is ze te gebruiken voor het maken van huisjes voor je huisdieren.

Voor alle duidelijkheid: deze vorm van recycling is echter iets moeilijker dan de andere manieren. Je hebt wat gereedschap nodig en ook de hulp van een sterk persoon om het project te voltooien.

Dat  gezegd hebbende, het is nog steeds een prachtig alternatief.

  • Eerst moet je de pallet demonteren om de planken te halveren. Dit zijn de muren van het huis. Let op: verwijder alleen de planken van de stukken die je niet gaat gebruiken.
  • Gebruik de gehalveerde pallets om de twee muren om het vierkant te vormen.
  • De volgende stap is om de muren van de zijkant diagonaal af te zagen, zodat je hier het dak op kunt plaatsen. Natuurlijk zal de achterwand lager zijn dan de voorwand, waar je de deur op tekent en die vervolgens uitzaagt.
  • Leg een stuk hout op de bovenkant om het dak van het huisje te vormen. Gebruik een stuk hout dat aan de achterkant iets uitsteekt als steun, zodat het er niet afvalt.

Met deze vier tips zal je huisdier meer dan tevreden zijn! Welke tip spreekt jou het meeste aan? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • Botero, T. (2013). Tenencia responsable de mascotas. Foro de Discucion “Tenencia Responsable de Mascotas.”
  • Díaz Videla, M. (2017). ¿Qué es una mascota? Objetos y miembros de la familia. Revista Ajayu de Psicología.
  • Orrego. (2015). Manual de tenencia responsable de mascotas – Cuidado con el perro. Programa Regional Integral de Control y Prevención de La Población Caninca de La Region Metropolitana de Santiago de Chile.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.