De voor- en nadelen van wasbare luiers

Moet een baby wegwerpluiers of wasbare luiers dragen? De besparingen en de verbazingwekkende impact op het milieu wanneer je voor wasbare luiers kiest, kunnen je de indruk geven dat ze de beste optie zijn. Er zijn echter een paar kleine nadelen waar je ook rekening mee moet houden.
De voor- en nadelen van wasbare luiers

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De laatste jaren hebben veel moeders besloten om wasbare luiers te gebruiken. Het is tenslotte een veel goedkopere en milieuvriendelijkere oplossing dan wegwerpluiers. Die oplossing biedt tal van voordelen.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van wasbare luiers waar je rekening mee moet houden bij het selecteren van de luiers die je voor je baby gaat gebruiken.

Vóór het verschijnen van wegwerp-cellulose-luiers waren katoenen luiers de norm. Nu, jaren later, proberen veel vrouwen ze om drie belangrijke redenen weer terug in gebruik te nemen:

  • Je kunt ze wassen en hergebruiken.
  • Ze verminderen de hoeveelheid afval.
  • Ze zijn veel goedkoper.

Inderdaad, hoewel je in het begin aanzienlijke kosten moet maken om ze aan te schaffen, betekent het feit dat ze wasbaar en herbruikbaar zijn, dat je op de lange termijn juist zult besparen.

Bovendien zijn wasbare luiers verstelbaar en hypoallergeen. Ze zijn meestal gemaakt met stoffen van natuurlijke vezels (denk dus niet dat we het hebben over de luiers die onze oma vroeger gebruikte!). De nieuwe varianten zijn relatief gemakkelijk te wassen en vormen geen grote hygiëneproblemen.

Zoals met alles zijn er, naast hun vele voordelen, ook enkele nadelen aan wasbare luiers verbonden. Hier zullen we enkele voor- en nadelen van beide soorten luiers bekijken om je te helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

De voordelen van wasbare luiers

Moeder is een luier aan het verschonen

Ze zijn beter voor de huid van je baby

Het eerste voordeel van dit soort luiers is dat ze goed zijn voor de huid je baby. Ze zijn zelfs gemaakt van 100% natuurlijke producten zoals katoen en bamboe, dus het risico op huidirritatie is minimaal.

Bovendien bevatten wasbare luiers geen chemicaliën die tot een allergische reactie kunnen leiden. Op dezelfde manier hebben baby’s die ze dragen een lager percentage problemen zoals dermatitis.

Ze zijn comfortabel

Aangezien dit natuurlijke en ademende stoffen zijn, zorgt het gebruik ervan in tijden van hitte ervoor dat de huid transpireert en houdt het geen zweet en extreme hitte vast. Op dezelfde manier kunnen de aanraking van de stof en de zachtheid ervan niet met die van wegwerpluiers worden vergeleken.

Ze zijn beter voor het milieu

Het gebruik van wasbare luiers is milieuvriendelijk. Velen van ons weten inderdaad heel goed dat er elk jaar ongeveer 20 miljard wegwerpluiers op stortplaatsen worden gedumpt, goed voor meer dan 3,5 miljoen ton afval.

Wegwerpluiers hebben ongeveer 500 jaar nodig om te ontbinden en laten daarbij methaan in de lucht vrijkomen. Hoge concentraties van dit gas kunnen explosief en ontvlambaar zijn. Methaan is ook gevaarlijk om in te ademen, omdat het zuurstof vervangt. Door herbruikbare wasbare luiers te gebruiken, help je het milieu te beschermen.

Ze zijn op de lange termijn goedkoper

Zoals we hierboven vermeldden, kun je op de lange termijn veel geld besparen als je wasbare luiers gebruikt. Dit komt omdat de eerste kosten misschien hoger zullen zijn dan het kopen van een wegwerppakket, maar je ze kunt hergebruiken. Je hoeft dus niet elke week weer enorme kosten te maken om ze te vervangen. Reken maar uit.

Op dezelfde manier kun je er wat van je vrienden krijgen of ze aan andere nieuwe moeders doorgeven wanneer je ze niet langer nodig hebt. Op deze manier hoeven sommige moeders niet eens een eerste investering te doen.

Je kunt wasbare luiers versieren en aanpassen

Deze luiers zijn niet voor eenmalig gebruik en ze zijn ook van stof gemaakt. Je kunt ze personaliseren door er iets op te borduren of op een andere manier versieren. Degenen die in de winkels worden verkocht, hebben soms al mooie, originele en zelfs grappige ontwerpen. Je kunt ze zelfs matchen met de outfits van je baby!

We raden je aan om ook te lezen:
De beste verzorgingstips voor je pasgeboren baby

De nadelen van het gebruik van wasbare luiers

Baby slaapt op zijn buik

Ondanks de voordelen kunnen wasbare luiers in bepaalde situaties ongemakkelijk zijn. Vooral als je niet thuis bent en dan een vieze luier moet gaan verschonen zonder die direct te kunnen wassen.

Ze hebben meer onderhoud nodig

Aangezien ze herbruikbaar zijn, moet je ze wassen, laten drogen en opvouwen voordat je ze opnieuw gebruikt. Dit gaat natuurlijk niet zo snel en gemakkelijk als ze na gebruik weggooien. Je moet ook vaak wassen, afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt, om ervoor te zorgen dat je luiervoorraad niet op raakt.

Je moet ook extra opletten bij het wassen, omdat als je het niet goed doet, de luiers geuren kunnen behouden. Dit zou problemen kunnen veroorzaken. Gebruik neutrale schoonmaakmiddelen en vermijd ook het gebruik van bleekmiddel en andere soorten ontsmettingsmiddelen, omdat deze de babyhuid kunnen irriteren.

Ze blijven liggen totdat je klaar bent om ze te wassen

Wanneer je wegwerpluiers gebruikt, dan gooi je ze meestal gewoon in de prullenbak. Met wasbare luiers doe je dit niet. Dit is echter onhandig wanneer je niet thuis bent en ze moet verschonen, omdat je ze dan in een tas moet bewaren totdat je thuiskomt en ze kunt wassen.

Als je korte tijd weg bent, dan is dit waarschijnlijk geen probleem. Als je echter een paar uur weg bent of wilt reizen, dan kunnen de geuren behoorlijk onaangenaam worden.

Sommige kinderdagverblijven accepteren ze niet

De meeste kinderdagverblijven zijn niet geïnteresseerd in het gebruik van wasbare luiers. Het is begrijpelijk, omdat ze ze niet willen bewaren totdat je ze meeneemt. De meeste van hen zullen dus als voorwaarde voor het toelaten van je kind vereisen dat je wegwerpluiers meeneemt.

Zoals je kunt zien, zijn er veel voordelen aan het gebruik van wasbare luiers. Er zijn echter ook enkele nadelen, dus houd hier rekening mee. Bedenk ook dat je hoe dan ook geen purist hoeft te zijn en dat je altijd het gebruik van wasbare en wegwerpluiers kunt afwisselen.

Als het gaat om het milieu, de huid van je baby en je portemonnee, raden we wasbare luiers aan. Het is echter veel gemakkelijker om voor wegwerpluiers te kiezen wanneer je niet thuis bent!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Shanon A, Feldman W, James W, Dulberg C. Diapers: what do parents choose and why?. Can Fam Physician. 1990;36:1705–1708.
  • Shanmugasundaram, O. L., & Gowda, R. V. M. (2011). Study of Bamboo and Cotton Blended Baby Diapers. Research Journal of Textile and Apparel. https://doi.org/10.1108/RJTA-15-04-2011-B005
  • Zimmerer, R. E., Lawson, K. D., & Calvert, C. J. (1986). The Effects of Wearing Diapers on Skin. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.1986.tb00497.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.