Overhemden snel en goed opvouwen

26 juni 2019
Om je kleren in recordtijd op te vouwen en ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor het volgende gebruik, is het belangrijk om ze eerst te strijken. Anders is het resultaat mogelijk niet zoals verwacht.

Overhemden snel en goed opvouwen is handig zodat je ze gemakkelijk en snel op kunt ruimen. Overhemden zijn een geweldig kledingstuk dat geschikt is voor uiteenlopende gelegenheden. Daarom hebben we vaak een grote collectie overhemden.

Maar zoals alles in het leven hebben ze ook een andere kant naast hun gemak: overhemden snel en goed opvouwen is niet zo makkelijk. Om je hiermee te helpen, zullen we je vandaag leren hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Zoals gezegd is het enige negatieve aspect van het hebben van veel overhemden dat het veel tijd kost om ze goed op te vouwen. Er zijn mensen die met de gave geboren worden om overhemden snel op te vouwen en ze netjes in de kast te leggen, klaar om gedragen te worden. Als jij die gave echter niet hebt, dan raden we je aan om verder te lezen.

Vandaag introduceren we je namelijk drie eenvoudige maar effectieve technieken om je overhemden snel en goed op te vouwen zonder dat het je de hele dag kost.

Hoe kun je overhemden snel en goed opvouwen?

Met deze eenvoudige trucjes en procedures hoe je geen ‘vouwwonder’ te zijn om je overhemden netjes in de kast te krijgen. Je zult zien dat wanneer je ze eruit haalt, ze klaar zijn om te gebruiken, net zoals toen ze je erin legde.

Methode 1

Overhemden strijken

De eerste techniek is vooral handig voor overhemden met korte mouwen.

 • Houd je overhemd met één hand vast in het midden tussen schouders en nek. Ga met de andere hand in een rechte lijn naar het midden van het overhemd en houd hem daar vast.
 • Breng vervolgens de hand die het bovenste deel van het overhemd vasthoudt – zonder één van beide handen los te laten – en breng deze naar de onderkant van het overhemd. Nogmaals, de beweging moet in een rechte lijn zijn.
 • Dan komt de moeilijkste stap: maak een kruis met je handen. Eerst, met de hand die je net hebt gebruikt, pak je de punt van de bovenste rand die je eerst vastpakte, en de onderste rand die je als laatste vastpakte.
 • Als je ze eenmaal hebt, kruist je over de andere hand en strijk je het overhemd glad. Terwijl je de laatste beweging doet steek je de hand uit die het midden van het overhemd vast heeft.
 • Daarna vouw je het overhemd nogmaals en dan is het zover, je opgevouwen overhemd!

Dit artikel is ook interessant:
Orde brengen in je kledingkast met deze 10 eenvoudige tips

Methode 2

 • Leg het overhemd om te beginnen op een vlakke ondergrond.
 • Vouw vervolgens één van de mouwen ter hoogte van de hals om en bedek daarmee de andere mouw bijna helemaal. Een derde van het overhemd moet in een rechte lijn meegevouwen worden.
 • Maak daarna een rechte lijn tussen de punt van de schouder waar de vouw begint en de oksel van de gevouwen mouw.
 • Breng van dit deel de manchet van de mouw naar de onderkant van het overhemd. Herhaal vervolgens deze stap met de andere mouw.
 • De laatste twee stappen bestaan uit het maken van een kleine vouw aan de onderkant van het overhemd.
 • Afwerken door het gevouwen overhemd dubbel te vouwen.

Methode 3

Overhemd ophangen

Leer dit ook:
Orde brengen in je kledingkast met deze 10 eenvoudige tips

Als je op vakantie gaat, is het een hele opgave om je overhemden goed in je koffer te krijgen. Rustig maar, we geven je niet alleen ideeën om je overhemden snel en goed op te vouwen, maar we laten je ook zien hoe je ze klaar kunt maken om in te pakken.

De derde methode  is vergelijkbaar met de vorige manier:

 • De eerste stap is om het overhemd dubbel te vouwen. Om dit te doen, pak je de onderkant en vouw je het dubbel. Daarna leg je een mouw er overheen naar de andere kant.
 • Breng daarna de mouw naar beneden, zoals beschreven in methode 2.
 • Herhaal de vorige stap ook met de andere mouw. Nadat je de voorgaande twee stappen gedaan hebt, moet het overhemd eruit zien als een lange smalle rechthoek.
 • Vanaf dit punt vouw je het overhemd op, in de breedte van de mouw als maat, vanaf de onderkant.
 • Als je klaar bent, moet het overhemd half opgerold zijn. Zonder enige twijfel is dit een methode waarmee je veel ruimte kunt besparen!

Ten slotte willen we nog verduidelijken dat al deze tips om je overhemden snel en goed op te vouwen beginnen met een dichtgeknoopt overhemd. Zorg er bovendien voor dat de overhemd goed gestreken zijn voordat je ze opvouwt. Anders is het resultaat mogelijk niet zo goed.