Hoe verwijder je een muffe geur uit je kleding?

Ruiken je kleren muf? Omdat dit probleem vrij vaak voorkomt, hebben we besloten om een aantal aanbevelingen te delen om de muffe geur van kleding te verwijderen. Lees verder!
Hoe verwijder je een muffe geur uit je kleding?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 september, 2022

Heb je je ooit afgevraagd hoe je van de muffe geur die in je kleren is getrokken af kunt komen? Zoals veel mensen weten, is dit een veelvoorkomend probleem, vooral in kleine of vochtige ruimtes. Als kleding niet goed droogt of in een vochtige kast wordt bewaard, kan het muf gaan ruiken.

Tegenwoordig zijn er veel geparfumeerde chemicaliën om onaangename geuren te neutraliseren. Ook zijn er oplossingen om ongewenste geuren in kasten te verwijderen. Als je echter de voorkeur geeft aan natuurlijke alternatieven, kun je kiezen voor een van de oplossingen die we hieronder zullen delen.

Trucs om van de muffe geur van kleding af te komen

Om de muffe geur uit kleding te verwijderen, is het belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen. Schone kleding gaat namelijk niet vanzelf muf ruiken. Onaangename geuren zijn vaak het gevolg van:

 • een slecht droogproces.
 • vocht in kasten.
 • het gebruik van wasmiddel of wasverzachter van lage kwaliteit.

De eerste stap is dus om te beoordelen waarom je kleding muf ruikt. Op basis hiervan kunt je enkele stappen ondernemen om dit te vermijden. Als je met dit probleem wordt geconfronteerd, pas dan de volgende tips toe.

Maak je wasmachine regelmatig schoon

Het schoonmaken van een wasmachine

Wasmachines maken het wassen van kleding makkelijk. Als je echter je wasmachine niet regelmatig schoonmaakt, kan deze schimmels en andere micro-organismen bevatten die een ongewenste geur van je kleding veroorzaken. Daarom is de eerste stap voor het wegwerken van de muffe geur van kleding is het schoonmaken van dit apparaat.

Tips:

 • Huur een deskundige in om je wasmachine te onderhouden.
 • Maak het apparaat regelmatig schoon en zorg ervoor dat alle compartimenten van het apparaat goed gereinigd worden. Je kunt gebruik maken van vloeibare zeep of witte azijn en oplossingen van zuiveringszout.
 • Laat de wasmachine na gebruik open staan.
 • Droog de rubberen afdichtingen na iedere wasbeurt af en zorg ervoor dat ze geen schimmel bevatten.

Gebruik witte azijn om de muffe geur van kleding te verwijderen

Hoewel de geur van witte azijn niet aangenaam is, is dit product een uitstekende bondgenoot om je kleding te verzorgen en te voorkomen dat het muf gaat ruiken. Het wordt aanbevolen als alternatief voor conventionele wasverzachters, omdat het dezelfde functie vervult zonder de negatieve gevolgen voor het milieu.

Tips

 • Giet een kopje witte azijn in een van de wasmachinecompartimenten en start het wasprogramma zoals gewoonlijk.
 • Als je je kledingstukken met de hand wast, dompel je ze gedurende 20 minuten onder in een oplossing van water en witte azijn.
 • De geur verdwijnt wanneer je het kledingstuk droogt.

Droog je kleding buiten

Een vrouw hangt haar kleding aan het droogrek

Om te voorkomen dat je kleren muf ruiken, is het een goed om ze na het wassen buiten te drogen. Soms, als je geen goed droogproces hebt, kan je kleding een paar dagen lang slecht ruiken. Zorg er dus voor dat je kleren volledig droog zijn voordat je ze in je kast opbergt.

Tips

 • Hang je wasgoed onmiddellijk na het wassen op om het te drogen. Laat je kleding niet gedurende langere tijd in de wasmachine liggen.
 • Probeer je kleding in de zon te drogen (zolang het de stof van je kleding maar niet aantast).
 • Laat ze buiten drogen zolang nodig is.

Reinig je kasten grondig om de muffe geur van kleding te verwijderen

Vaak ligt het probleem niet in het was- of droogproces. In sommige gevallen is het probleem wanneer je je kleding in je kast hangt.

Waarom? Vochtproblemen komen vaak voor in gesloten ruimtes. Hoewel het niet altijd merkbaar is, kan schimmel in hout groeien en je kleding aantasten.

Tips

 • Controleer alle vakken van je kast om te controleren of je een vochtprobleem hebt.
 • Zo ja, koop dan een product om het te elimineren en te voorkomen.
 • Reinig regelmatig je hele kast met een oplossing van water en witte azijn. Dit product desinfecteert en neutraliseert geuren.
 • Zorg ervoor dat je je kast minstens drie keer per week lucht. Laat daarvoor de kastdeuren enkele uren open staan.
 • Als je een ongewenste geur opmerkt, leg dan wat koffiebonen in de hoeken van je kast. Dit zal de geur neutraliseren. Als je geen koffiebonen hebt, probeer dan een bakje met zeezout.

Klaar om de muffe geur van kleding in eenvoudige stappen te verwijderen? Probeer alle tips die we hier hebben gedeeld om je kleding van dit vervelende probleem te verlossen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.