Hoe stel je overmatige vochtigheid in je huis vast?

16 augustus 2019
Meerdere signalen zullen je waarschuwen dat er in je huis overtollig vocht aanwezig is. Hygiëne en een goed onderhoudsplan kunnen helpen om dit probleem te voorkomen.

Om overmatige vochtigheid in je huis vast te stellen is het belangrijk dat je je bewust bent van de waarschuwingstekens. Pak ze onmiddellijk aan. Dit zal je helpen om grotere problemen te vermijden.

In elk huis is er vocht. In een huis wonen houdt tenslotte in dat we van bepaalde diensten gebruik maken die tot vochtigheid leiden. Dagelijks wordt er in elk huis minstens 15 liter water gebruikt:

  • in de badkamer
  • in de de keuken
  • bij de wasbak
  • bij regelmatige klusjes zijn

Als alle apparaten en het sanitair goed werken, dan moet het water verdampen en geen problemen veroorzaken. Dit is de reden waarom goed onderhoud zo belangrijk is.

Overmatige vochtigheid in je huis

Oorzaken

Oorzaken van vocht in huis

Overmatige vochtigheid is een groot probleem. Het kan namelijk je gezondheid schaden en je huis beschadigen. De muren, het dak, het terras of de garage kunnen slachtoffers worden van vochtigheid. Deze situatie kan zelfs plots optreden.

Vochtigheid kan ontstaan wanneer er een slechte ventilatie in je huis is. Het kan ook optreden wanneer je op een plek met een vochtig klimaat leeft. Bovendien ververs je in de winter de lucht in huis misschien niet voldoende. Ook dit kan tot overmatige vochtigheid leiden.

Gelukkig zijn er signalen die onthullen dat er sprake is van een probleem met overmatige vochtigheid. Op die manier kan je onmiddellijk handelen zodra je deze signalen opmerkt.

Hoe stel je overmatige vochtigheid in je huis vast?

Als vochtigheid op plaatsen verschijnt die gemakkelijk toegankelijk zijn, dan zal het heel gemakkelijk zijn om het vast te stellen. Beschimmelde of zwarte muren geven aan dat er een probleem is.

Soms kan het echter optreden op plekken die niet zo gemakkelijk bereikbaar zijn. In dat geval zal het een tijdje duren vóór je het ontdekt.

Ook de geur kan jou helpen om te ontdekken waar de vochtigheid vandaan komt. De geur kan variëren. Toch is een typisch kenmerk dat het verbonden is met de aanwezigheid van schimmel en meeldauw op donkere, vochtige plaatsen.

Wanneer de schimmelsporen vrijkomen, dan geven ze een typische geur af. Die zal je aandacht trekken. Je moet voorzichtig zijn. Die sporen kunnen bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen allergieën en andere ademhalingsproblemen uitlokken of verergeren.

Lees ook dit artikel:
Vier manieren om schimmel uit je badkamer te krijgen

Blijf dit voortdurend opvolgen

Let op de waarschuwingssignalen

Houten oppervlakken, muren en plafond zijn plekken waar je snel vochtigheid vaststelt. Het is uitermate belangrijk dat je het voortdurend controleert. De plaatsen waar waterdamp zich opstapelt, moet je regelmatig checkt.

Vooral de keuken en de badkamer zijn vatbaar voor overmatige vochtigheid. Condens op oppervlakken is een aanwijzing dat er een overmaat aan vochtigheid aanwezig is.

De kelder en het souterrain zijn voortdurend in contact met aarde. Ook die ruimtes zijn gevoelig voor vochtigheid. Dit is bekend als ‘opstijgend vocht’. Het treedt op als gevolg van een gebrek aan goede waterdichte laag. Dit zorgt ervoor dat het vocht in de grond in de structuur doordringt.

Als de verf van de muur valt, dan kan er een klein lek zijn. Dit soort vochtigheid is verbonden met constructieproblemen. Dit zijn enkele veel voorkomende oorzaken:

Bondgenoten tegen vocht

In je zoektocht naar vochtigheid in je huis kan je je toevlucht nemen tot vele bondgenoten. Tape voor contact met water verandert van kleur wanneer het vocht ontdekt. Het is niet duur, gemakkelijk in gebruik en wegwerpbaar.

Een hygrometer is een instrument dat gebruikt wordt om de vochtigheid in een omgeving te meten. Er bestaan vele verschillende types, onder andere ook digitale toestellen die de gegevens op een scherm tonen.

Ook dit is een interessant artikel:
Hoe kan je schimmel verwijderen uit je huis?

Overmatige vochtigheid in je huis voorkomen en bestrijden

Overmatige vochtigheid in je huis voorkomen

Een goede ventilatie vermindert de vochtigheid die zich opbouwt als gevolg van condens. Daarom zal de ventilatie van je huis je helpen om overmatige vochtigheid te voorkomen. Vooral de keuken en de badkamer moeten geventileerd kunnen worden. Dat is ook de reden waarom afzuigkappen heel handig kunnen zijn om vochtigheid te voorkomen.

Ook matig gebruik van de verwarming blijkt nuttig te zijn. In het ideale geval moet je de temperatuur in je huis tussen 16 ° C en 21 ° C houden. Op die manier hou je de condens minimaal. Als jouw budget het toelaat, investeer dan in grote ramen of ventilatorroosters zodat de lucht kan circuleren.

Onthoud ook dat als je veel planten hebt en je kleding in huis laat drogen, dit ook kan bijdragen tot een stijging van de vochtigheid.

Als lekken de oorzaak van vochtigheid zijn, dan moet je er echter voor zorgen dat je ze onmiddellijk herstelt. Laat deze herstelwerkzaamheden bij voorkeur door professionals uitvoeren.

Je kan dit probleem gemakkelijk voorkomen, vaststellen en bestrijden. Om overmatige vochtigheid te voorkomen moet je direct gepaste maatregelen nemen. Het kan immers je gezondheid en je huis beschadigen. 

  • EPA 2015. Una guía contra el moho y la humedad en casa. Extraído de: https://espanol.epa.gov/sites/production-es/files/2015-08/documents/moldguide_sp_1.pdf
  • araucosoluciones.com. Cómo prevenir la humedad en casa. Extraído de: https://web.araucosoluciones.com/_file/01_15955_foll-web_sugerencias_prevenir_hum_mexco_01_sep_15_2322.pdf