Waarom je kleding niet binnenshuis moet laten drogen

Wanneer je je kleding binnenshuis ophangt om te drogen, creëer je hiermee de perfecte leefomgeving voor mijten. Deze kleine beestjes kunnen je gezondheid zeer negatief beïnvloeden.
Waarom je kleding niet binnenshuis moet laten drogen

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bij het lezen van dit artikel dacht je zeker dat het binnenshuis laten drogen van je kleding slecht voor je kleding zou zijn. Misschien dacht je dat dit ervoor zou zorgen dat je kleding zou verslijten of dat de kleuren zouden vervagen.

Dit komt echter helemaal niet in de buurt van wat wij je willen vertellen. Wij willen je erop attent maken dat het binnenshuis laten drogen van kleding gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Dit komt door de vochtigheid die je kleding creëert wanneer het hangt te drogen.

Mijten en hooikoorts

Zoals je waarschijnlijk wel weet, creëert vochtigheid de beste leefomgeving voor mijten. Nog iets waar mijten erg van houden, is stoffigheid.

Als gevolg zal je huis ook nog eens de perfecte plek woorden voor hooikoorts. Hooikoorts is al erg genoeg.

Dat gezegd hebbende, kan het binnenshuis laten drogen van kleding ernstige gevolgen veroorzaken voor mensen die last hebben van allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen.

Waarom je kleding beter niet binnenshuis kunt laten drogen

Kleding Drogen

De Department of Ambiental Architecture Investigation in Glasgow, Schotland, rondde onlangs een studie af waarin interessante ontdekkingen werden gedaan. Tijdens de studie werden 100 huizen bestudeerd. Van deze gaven 87 huishoudens aan dat ze hun kleding over het algemeen binnenshuis lieten drogen.

Vervolgens werden de huizen van deze mensen bestudeerd.

En werd er ontdekt dat er in deze huizen genoeg vochtigheid aanwezig was voor zowel de groei van mijten als de groei van schimmels. Ook kwamen ze erachter dat vijfentwintig procent van de mensen die in deze huizen woonden een verzwakt immuunsysteem had en last had van longontstekingen.

Wasmachines en wasdrogers

Iedereen heeft wel een wasmachine, maar niet iedereen heeft ook een droger. Waarom? In sommige landen is het inderdaad niet gebruikelijk om een droger in huis te hebben. Dit komt over het algemeen doordat drogers nu niet bepaald goedkoop zijn.

Bovendien zijn elektronische apparaten, zoals een droger, slecht voor het milieu. Maar wat kunnen we dan doen?

Trucjes om ervoor te zorgen dat je kleding zo snel mogelijk droog wordt

Als je geen alternatief hebt, dan zou je erachter moeten komen wat de beste manier is om je kleding toch binnenshuis te laten drogen. En natuurlijk hoe je dit zo snel mogelijk kunt doen.

1. Bewaar ruimte tussen de kledingstukken

Door dit te doen, krijgt elk kledingstuk namelijk zijn eigen lucht, waardoor de vochtigheid uit het ene kledingstuk ook niet in het andere kledingstuk trekt.

2. Draai dikke kledingstukken om

Spijkerbroeken bijvoorbeeld zijn gemaakt van een vrij dikke stof, waardoor het lang duurt voordat dit soort kledingstukken eindelijk helemaal droog zijn. Door het kledingstuk tijdens het drogen om te draaien, kun je er echter voor zorgen dat het kledingstuk sneller opdroogt.

Zodra je merkt dat één kant helemaal droog is, draai je het kledingstuk gewoon om.

3. Gebruik een föhn voor kleine kledingstukken

Kleding Droog Föhnen

Zorg er eerst voor dat je kleding gecentrifugeerd wordt. Ga er vervolgens een paar keer overheen met je föhn. Bij kleine kledingstukken is dit zo gepiept.

Dit zou niet lang moeten duren, aangezien je wasmachine het grootste deel al voor je heeft gedaan.

4. Leg je kleding in de vriezer

Dit is een zeer interessante methode. Denk maar aan die dagen waarop je niets hebt om aan te trekken, maar je toch naar je werk zult moeten gaan.

Stop de kleding die je aan wilt dan eens in een plastic zak en leg deze zak vervolgens in je vriezer.  Wanneer je je kleding vervolgens weer laat ontdooien, zul je versteld staan dat eigenlijk alles helemaal droog is.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de kleding even strijken en klaar is kees.

5. We hebben duurzame bouw nodig

Tijdens de studie waar we eerder al naar verwezen, werd er ook gesproken over de invloed die de bouw van een huis heeft. Gezegd werd dat huizen ideaal gezien een ingebouwd drooghok voor kleding zouden moeten hebben.

Dit kan zowel een binnen- als een buitenruimte zijn. Ofwel in je eigen appartement, ofwel een apart drooghok in het gebouw waar je woont. In dit geval is de tweede optie beter. Een gezamenlijk drooghok zorgt er namelijk voor dat minder mensen een droger aan hoeven te schaffen.

Tuin

Gebruik drogers alleen bij slecht weer

We kunnen drogers gebruiken wanneer het slecht weer is, met name tijdens de herfst en winter. Zodra de zon echter weer tevoorschijn komt, zouden we gelijk terug moeten vallen op de traditionele droogmethoden.

Over het algemeen betekent het hebben van een droogruimte in huis dat je leefomgeving kleiner wordt, maar in plaats daarvan kunnen we bijvoorbeeld ook gebruik maken van ons terras, balkon of onze tuin.

Tegenwoordig weten mensen als geen ander hoe belangrijk dit soort dingen zijn. Dit is namelijk iets waar rekening mee wordt gehouden wanneer ze steden en buurten aanleggen.

Een duurzame wereld

De gevolgen van deze gedachtegang zijn geheel duidelijk. Het laat niet alleen zien dat we beter voor onszelf zorgen, maar ook dat we rekening houden met de planeet waarop we leven. En hierdoor ontstaat de mogelijkheid om te leven en creëren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.