Zes manieren om thuis je wasbak te desinfecteren

Als het aankomt op het schoonmaken en desinfecteren van je gootsteen, zijn er een veel dingen waarop je moet letten. Je moet je namelijk bewust zijn van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt om te voorkomen dat je schade aanricht.
Zes manieren om thuis je wasbak te desinfecteren

Laatste update: 28 januari, 2021

De gootsteen is een van de plekken in je huis die doorgaans de meeste bacteriën opvangt. Dit komt vooral omdat ze constant in aanraking komen met vocht en voedselresten. Het is daarom erg handig om te weten hoe je thuis je wasbak moet desinfecteren.

Het is erg belangrijk om je huis goed schoon te houden. Dit heeft invloed op de gezondheid van alle mensen die in je huis wonen. Het is daarom essentieel om alles goed schoon te maken. Vooral je:

  • keuken
  • badkamer
  • gootstenen

Gezien de functies, zijn deze ruimtes namelijk de bron van veel bacteriën. In dit artikel vertellen we je hoe je deze plekken goed kunt desinfecteren.

Zes manieren om thuis je wasbak te desinfecteren

thuis je wasbak desinfecteren

1. Was en desinfecteer je wasbak met een milde zeep

Dit is een klassiek alternatief dat de meeste mensen wel kennen. Deze methode is perfect voor wasbakken die van roestvrij staal zijn gemaakt. Je kunt je wasbak op de volgende manier met milde zeep wassen en desinfecteren:

  • Verdun eerst wat neutrale zeep in heet water.
  • Maak een doekje nat met dit mengsel en maak je wasbakken hiermee schoon.
  • Tenslotte spoel je je wasbak na met water en maak je ze droog met een ander doekje.

Ook voor synthetische wasbakken kun je het beste een neutrale zeep gebruiken. Voor deze wasbakken kun je dezelfde procedure die we hierboven beschrijven gebruiken.

2. Zuiveringszout en citroen

Je kunt deze twee producten gebruiken om je roestvrijstalen wasbak goed schoon te maken. Het zuiveringszout zorgt ervoor dat je moeiteloos etens- en vetresten kunt verwijderen.

Je gebruikt deze twee producten op de volgende manier:

Citroen is een hele effectieve roestverwijderaar. Roest ontstaat namelijk vaak rondom de kraan. Dit middeltje zal er ook voor zorgen dat je wasbak weer gaat stralen.

Vermijd het gebruik van schuursponsjes. Deze kunnen namelijk het oppervlak van jouw gootsteen beschadigen. Wees daarnaast ook voorzichtig met producten zoals:

3. Azijn

Azijn is een natuurlijk antibacterieel middeltje. Je kunt het daarom uitstekend gebruiken om je wasbak mee te desinfecteren. Je gebruikt het op de volgende manier:

  • Giet wat witte azijn over een spons.
  • Schrob dan je roestvrijstalen wasbak en de omringende oppervlaktes met deze spons.
  • Spoel het daarna na met wat water.

4. Opties voor het schoonmaken van een granieten wasbak

Deze gootstenen worden door veel mensen aangeraden omdat ze erg lang meegaan. Daarnaast zijn ze erg schoon en geven ze een mooie uitstraling aan vrijwel iedere ruimte. 

Wasbakken van graniet of marmer kunnen het beste worden schoongemaakt met een milde vloeibare zeep. Gebruik daarvoor een zacht doekje of een zachte spons. Zo verwijder je vuil en vet in een handomdraai.

Gebruik echter nooit schuurmiddel. Schurende schoonmaakmiddelen kunnen je granieten wasbak beschadigen en lelijk maken.

5. Synthetische of composiet-wasbakken

synthetische en composiet wasbakken

Synthetische wastafels en wastafels die gemaakt zijn met composiethars, staan meestal bekend om het feit dat ze lang mee gaan. Dit zorgt er meteen voor dat ze erg makkelijk schoon te maken en te desinfecteren zijn.

Zorg er eveneens voor dat je geen corrosieve middelen gebruikt bij het schoonmaken van deze wasbakken. Omdat wastafels glad zijn, moet je ook geen staalwol of andere materialen die je wasbak kunnen beschadigen gebruiken. Het droogmaken van je wasbak is een manier om hem langer mooi te houden.

6. Glazen wasbak

Glazen wastafels zijn een populaire optie voor de badkamer geworden. Veel mensen vragen zich echter af hoe je ze op de juiste manier schoonmaakt. 

Het antwoord is vrij simpel. We raden je namelijk aan om middeltjes te gebruiken die speciaal voor glas zijn bedoeld. Je kunt ook een mengsel van water en azijn gebruiken. Na een goede schoonmaakbeurt, kun je je wasbak met een keukendoek droog maken.

Laatste overwegingen over je wasbak desinfecteren

Middeltjes als neutrale zeep, zuiveringszout, azijn en citroen zijn over het algemeen geschikt voor het desinfecteren van je wasbak.

Het is belangrijk om metalen objecten die het oppervlak van je wasbak kunnen beschadigen te vermijden. Vergeet daarnaast ook niet dat je geen schuurmiddel moet gebruiken. Deze middelen kunnen ervoor zorgen dat je wasbak gaat corroderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.