Toepassingen van zeep. Ken je deze 10 al?

Wist je dat zeep gebruikt kan worden om lades in te vetten? Of dat je het kunt gebruiken om deuren te laten stoppen met piepen? Het enige wat je hoeft te doen, is een beetje zeep op de geleiders of de scharnieren te wrijven.
Toepassingen van zeep. Ken je deze 10 al?

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel laten we je 10 toepassingen van zeep zien. Zeep is niet alleen noodzakelijk voor je persoonlijke hygiëne of om je huis schoon te maken. Daarnaast zijn er veel andere toepassingen van zeep die zeer nuttig zijn.

Zeep is iets dat iedereen wel in huis heeft. Meestal wordt het gebruikt voor alles wat te maken heeft met schoonmaken. Je kunt allerlei verschillende zeepproducten in de winkel vinden. Daartussen zitten ook producten die voor een specifieke toepassing zijn ontwikkeld.

Omdat veel mensen nog steeds geen idee hebben waar je zeep allemaal voor kan gebruiken, delen we vandaag 10 toepassingen van zeep met je. Zit je er klaar voor?

1. Toepassingen van zeep om verflekken te voorkomen

Toepassingen van zeep geverfde keukenkastjes

Het enige dat je nodig hebt, is een natgemaakt stuk zeep om je deuren en ramen te beschermen tegen verdwaalde verfspatten en uitlopers als je in huis aan het verven bent.

Zorg er ook voor dat je de scharnieren en de handvatten insmeert om vlekken te voorkomen.

2. Spijkers timmeren

Ben je er klaar mee om op je vingers te tikken als je probeert om een spijker in de muur te slaan? Dat hoeft nooit meer te gebeuren als je een klein stukje van een stuk zeep neemt.

Maak de zeep nat en wijf het over de lengte van de spijker. Dat is alles wat je hoeft te doen voordat je de spijker in de muur slaat. Het zorgt ervoor dat de spijker veel makkelijker in de muur verdwijnt.

Daardoor loop je minder kans dat je herhaaldelijk op je vingers slaat.

Dit is een van de toepassingen van zeep die echt supergoed werkt!

3. Gaslek ontdekken

Toepassingen van zeep gaslek opsporen

Gaslekken zijn een zorgwekkend probleem, met name omdat ze moeilijk zijn om op tijd te ontdekken.

Als je ook maar denkt dat je gas ruikt, moet je op zoek gaan. Meng zeep en water en doe een test op je leidingenBreng het mengsel aan op de gebieden waar je denkt dat het probleem zit.

Als er bubbels ontstaan, betekent het dat daar een lek zit. Wees voorzichtig en schakel professionele hulp in!

4. Smeren van ladegeleiders

Klemmende lades zijn irritant. Ze kunnen je geduld flink op de proef stellen. Om voor eens en altijd een einde te maken aan het probleem, heb je alleen een beetje zeep nodig om op de metalen rails te wrijven.

Maak een stuk zeep nat, wrijf dit over de rails en je zult zien dat de lade net zo gemakkelijk glijdt als toen hij nieuw was.

5. Verwijderen van achtergebleven lijmresten

toepassingen van zeep lijmresten verwijderen van behang

Zie je nog steeds restjes lijm aan de muur zitten nadat je het behang eraf hebt gehaald? Laat dit het uiterlijk van je muur niet verpesten.

Meng wat zeep met warm water en wrijf dit over de plakkerige gedeeltes met een zachte spons.

6. Deuren laten stoppen met piepen

Piepende deuren kunnen een flinke ergernis in huis opleveren. Je zou het probleem kunnen verhelpen met speciale producten die je in de winkel kunt kopen, maar je kunt ook een van de 10 toepassingen van  zeep gebruiken om dit probleem te verhelpen.

Meng wat water en zeep en gebruik een oude tandenborstel om dit mengsel aan te brengen op de scharnieren. Je zult direct het verschil merken.

7. Toepassingen van zeep om je nagels schoon te houden

toepassingen van zeep nagels schoonhouden

Als je in de tuin aan het werk bent, krijg je ongetwijfeld vieze vingernagels. Maar waarom zou je dit probleem niet voorkomen?

Wrijf wat vloeibare zeep of een stukje zeep op je nagels voordat je aan de slag gaat. Op die manier hou je je nagels schoon.

8. Groeven en barsten polijsten

Als je even de tijd neemt en echt goed kijkt, zul je groeven en barsten in de muren van je huis vinden.

Meestal bedekken we ze met een speciaal vulmiddel of kit, maar dat ziet er niet echt goed uit. Je kunt die groeven en barsten veel mooier weg werken met een van de alternatieve toepassingen van zeep.

Maak een klein stuk zeep nat. Gebruik dit vervolgens om de randen, de lijm of andere producten die je hebt gebruikt om de groeven te maskeren, te polijsten.

Het is belangrijk dat je dit doet voordat het product droog is. Het is namelijk erg moeilijk om daarna nog goede resultaten te behalen.

9. Leren schoenen soepeler maken

Schoenen soepel maken

Deze truc werkt niet voor alle soorten schoenen, maar een beetje zeep kan helpen om leren schoenen die stug aanvoelen een beetje zachter te maken.

Wrijf de zeep over de binnenkant van de schoen en laat dit enkele uren inwerken. Je zult merken dat je schoenen daarna veel lekkerder zitten.

10. Toepassingen van zee om moeilijke vlekken te verwijderen

Er zijn allerlei soorten vlekverwijderaars te koop om je kleding schoon te maken, maar sommige van die producten zijn gemaakt met chemicaliën. Deze tasten niet alleen de stof aan, maar kunnen ook slecht zijn voor het milieu.

Om te voorkomen dat je blootgesteld wordt aan deze chemicaliën, wil je misschien liever deze laatste truc met zeep proberen. Leg daarom een stuk zeep onder de stof waar de vlek zit en maak het gebied van de stof nat. Vervolgens wrijf je hier rustig over om de vlek te verwijderen.

Vindt je deze toepassingen van zeep leuk? Als je er nog meer weet, laat dan een reactie achter onder dit artikel!

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.