Witte vlekjes op je nagels: waarom heb je ze?

Heb je je weleens afgevraagd wat de oorzaak is van die witte vlekjes op je nagels? We zullen het maar meteen verklappen: de oorzaak ligt niet bij een calciumtekort, zoals je waarschijnlijk wel is wijs gemaakt. Ontdek de verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat deze vlekjes ontstaan en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
Witte vlekjes op je nagels: waarom heb je ze?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Leukonychia is de wetenschappelijke benaming voor de verschijning van witte vlekjes op je nagels.

Deze vlekjes kunnen door meerdere factoren worden veroorzaakt. Ze wijzen doorgaans echter niet op een calciumtekort, zoals velen denken.

In dit artikel zullen we je daarom vertellen waar deze witte vlekjes wel allemaal door kunnen worden veroorzaakt. Het is eigenlijk best interessant!

De mythes omtrent witte vlekjes op je nagels

Witte Vlekjes op de Nagels

De kans is groot dat je weleens naar je nagels hebt gekeken en ze ineens zag zitten: kleine witte vlekjes of lijntjes op je nagels.

Misschien heeft je opa of oma je weleens wijsgemaakt dat deze vlekjes of lijntjes het gevolg zijn van de kleine leugentjes die je hebt verteld. En je ouders hebben je misschien aangespoord om meer melk te drinken, omdat deze vlekjes en lijntjes zogenaamd zouden wijzen op een calciumtekort. Geen van deze theorieën heeft echter ook maar iets te maken met de waarheid.

Daarom vinden wij het hoog tijd om de boel eens te verhelderen en je te vertellen wat de werkelijke oorzaak is van de witte vlekjes en lijntjes op je nagels.

Leukonychia kan zich op elk willekeurig moment voordoen en ook weer net zo snel verdwijnen. Deze aandoening kan onder worden verdeeld in vier types:

1. Punctata

Leukonychia punctata zijn de witte vlekjes die zich verspreid over je vingernagel voor kunnen doen. Vooral kinderen hebben vaak last van deze vorm van leukonychia. Dit komt doordat deze vlekjes het gevolg zijn van milde, herhaaldelijke beschadigingen.

2. Striata

In dit geval ontstaan er horizontale lijntjes op je nagels. Hier hebben vooral vrouwen vaak last van. Deze lijntjes kunnen namelijk worden veroorzaakt door agressieve manicures, maar ze kunnen ook een symptoom zijn van chemotherapie.

3. Partialis

Hierbij doet het probleem zich slechts op een deel van de nagel voor, meestal aan het uiteinde van de nagel.

4. Totalis

Lijntjes op de Nagels

In dit geval zit er over de hele nagel een wittige gloed. Leukonychia totalis doet zich maar zeer zelden voor. Het kan zich voordoen bij de geboorte of op zeer jonge leeftijd. In de meeste gevallen is dit een erfelijke aandoening.

Een gebrek aan zink en witte vlekjes op je nagels

Deze witte vlekjes zijn NIET het gevolg van een calciumtekort. We komen met deze theorie echter wel in de buurt van het probleem: er is inderdaad sprake van een bepaald voedingstekort.

De witte vlekjes en lijntjes ontstaan aan het begin van de nagel. Naarmate de nagel groeit, verplaatsen ook de vlekjes en lijntjes zich.

Misschien zou het verstandig zijn om na te gaan of er misschien sprake is van een zinktekort. Wanneer er een scheur in de nagelmatrix ontstaat, kunnen er witte vlekjes op je nagels ontstaan.

Leukonychia kan ook het gevolg zijn van een bepaalde ziekte of een bepaald gezondheidsprobleem, zoals:

 • Psoriasis
 • Maagzweren
 • Colitis ulcerosa
 • Nefritis

Dit vind je misschien ook interessant: Psoriasis onder controle houden

Ook een gebrek aan voedingsstoffen kan de kans op deze witte vlekjes vergroten. Dit komt doordat bepaalde voedingsstoffen bijdragen aan de groei en ontwikkeling van onze nagels.

Enkele van deze voedingsstoffen zijn:

 • Vitamine B6
 • Vitamine A
 • IJzer
 • Zink

Als de witte vlekjes op je nagels het gevolg zijn van een gebrek aan een van deze voedingsstoffen en dit ervoor zorgt dat de nagelvorming wordt aangetast, dan kan dit er ook voor zorgen dat je nagels zwak en breekbaar worden. Als gevolg zullen je nagels dan kwetsbaarder zijn voor vormen van beschadiging die tekenen achterlaten.

Andere mogelijke oorzaken van de witte vlekjes op je nagels

Nagel met Vlekjes

Gelukkig zijn deze vlekjes helemaal niet gevaarlijk. Ze zien er alleen niet zo aantrekkelijk uit, vooral als je een vrouw bent.

Dit probleem zou echter nog een andere oorzaak kunnen hebben: de witte vlekjes zouden het gevolg kunnen zijn van een ontsteking of beschadiging in de nagelmatrix. Dit zorgt er namelijk voor dat de verhoorning verandert of abnormaal wordt.

Onthoud dat je vingernagels ongeveer een kwart centimeter per maand groeien. Aan de hand hiervan kunnen we vaststellen wanneer het vlekje op onze nagel ongeveer is ontstaan. Als het vlekje midden op onze nagel zit, dan is de nagel ongeveer twee à drie maanden geleden beschadigd geraakt. De reden waarom je het vlekje voorheen niet zag, is omdat het toen nog te dicht bij de nagelriem zat.

Natuurlijk zijn er ook bepaalde dagelijkse gewoontes en gebruiken die leukonychia kunnen veroorzaken. Dit kunnen zelfs gewoontes zijn waar we ons helemaal niet van bewust zijn.

Enkele van deze gewoontes zijn:

 • Nagel- of nagelriembijten.
 • Manicures die veel te agressief zijn (waarbij bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van bepaalde chemische middelen).
 • Bepaald soort knutselwerk.
 • Je nagels te vaak knippen.
 • Te hard typen.
 • Met je nagels op de tafel tikken.
 • Agressieve schoonmaakproducten gebruiken zonder handschoenen aan te trekken.
 • Je nagels voortdurend lakken.

Hoe kun je witte vlekjes op je nagels voorkomen?

Momenteel bestaan er nog geen behandelingen voor leukonychia. Er is maar één manier om van die witte vlekjes op je nagels af te komen: je moet wachten tot je ze uit je nagel groeien. Tot dit eindelijk gebeurt, kun je ervoor kiezen om je nagels te lakken of handschoenen te dragen als je die witte vlekjes echt niet aan kunt zien.

Het is ook belangrijk om te weten dat het in sommige gevallen noodzakelijk is om een dermatoloog te raadplegen. Dit zijn gevallen waarin de vlekjes over je hele nagel zitten of wanneer ze heel duidelijk en ondoorzichtig worden. In dit soort gevallen kan er sprake zijn van een permanent probleem met de nagelmatrix.

Als je genoeg hebt van al die ‘witte wolkjes’ op je nagels, dan kun je het volgende doen:

 • Onderhoud een goede hygiëne en zorg ervoor dat je je nagels goed gehydrateerd houdt.
 • Vermijd nagellak en agressieve middelen.
 • Gun je nagels tussen elke lakbeurt even een pauze (wacht minstens een dag voordat je ze opnieuw lakt).
 • Trek handschoenen aan om het huis schoon te maken (afwassen, dweilen, schrobben etc.)
 • Verzorg je nagels goed, niet alleen de uiteindes. Het is juist belangrijk om ook goed voor de nagelriemen en basis te zorgen.
 • Probeer zoveel mogelijk dingen te eten die veel zink bevatten, zoals gedroogd fruit en tarwekiem.
 • Consumeer dagelijks vitamine A. Vitamine A zit vooral in wortelen, pompoen en perziken.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Anomalías de la uña. Mediplus.
  https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003247.htm
 • Fingernails: Do’s and don’ts for healthy nails. Mayo Clinic Staff. (2018).
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954
 •  Leukonychia on finger nails as a marker of calcium and/or zinc deficiency. Morgan Z, et al. (2011). onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-277X.2011.01175_23.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.