Milieuvriendelijke methoden om de koelkast te reinigen

Er zijn veel dingen die aan een koelkast blijven plakken. Vuil en vieze geuren worden vaak door bacteriën veroorzaakt. Dat is de reden dat je een koelkast regelmatig moet reinigen en desinfecteren. Het is nog beter als je daarvoor milieuvriendelijke methoden gebruikt.
Milieuvriendelijke methoden om de koelkast te reinigen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 01 november, 2022

Iedereen zou moeten weten hoe je een koelkast effectief moet onderhouden. Vandaag willen we je een paar ideeën geven over milieuvriendelijke methoden die je kunt gebruiken om je koelkast te reinigen en te desinfecteren. Op deze manier kun je je koelkast schoon houden en de goede gezondheid van je gezin en het milieu handhaven.

Na verloop van tijd kan een koelkast onaangename geuren genereren. Niet alleen dat, maar de vieze geur kan zelfs blijven hangen, nadat je bedorven voedsel of stinkende producten hebt verwijderd. Om de vieze geur kwijt te raken en een schoon apparaat terug te krijgen, zijn er een paar milieuvriendelijke methoden die je uit kunt proberen.

Milieuvriendelijke methoden om de koelkast te reinigen

Koppel eerst je koelkast los voordat je met reinigen en desinfecteren begint. Laat het, indien mogelijk, ‘s nachts zo staan om het vriesvak te ontdooien en om eventueel opgehoopt ijs los te maken. Verwijder vervolgens al het eten, drinken en al het andere dat je erin bewaard, zodat je toegang hebt tot elk oppervlak in de koelkast.

Gebruik geen chloor of agressieve chemicaliën om je koelkast schoon te maken. Ze zijn moeilijk te verwijderen en de geur kan je voedsel verontreinigen. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu.

Tot slot, ongeacht hoe je ervoor kiest om je koelkast schoon te maken en te desinfecteren, moet je deze volledig (laten) drogen voordat je er weer voedsel in bewaart.

Het voedsel dat je opslaat, samen met andere bakken, moeten grondig gereinigd worden voordat je het weer terug in de koelkast plaatst. Hierdoor wordt voorkomen dat de oppervlakken die je net hebt schoongemaakt, weer vuil worden.

Baking soda: altijd handig

Baking soda en schoonmaakmiddelen

Baking soda creëert een agressieve omgeving voor de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor slijm en vieze geuren. Probeer elke keer dat je een koelkast schoonmaakt producten te gebruiken die het proces efficiënter en dus gemakkelijker maken.

Baking soda is een van de beste milieuvriendelijke methoden en het is ook vrij goedkoop. Bovendien zullen de ontvettende en antibacteriële eigenschappen je helpen sporen van voedsel en andere opgehoopte vlekken en morserijen te verwijderen.

  • Meng twee eetlepels baking soda met een paar druppels citroen in een halve liter warm water.
  • Gebruik het om de koelkast van binnen en buiten te schrobben.
  • Laat het dan vijf minuten intrekken.
  • Veeg het daarna af met een droge doek.

Zout water

Een van de meest ideale milieuvriendelijke methoden om je koelkast schoon te maken is een eenvoudige mix gemaakt met een handvol zout verdund in een liter warm water.

Dompel je spons gewoon in dit mengsel en gebruik deze om alle oppervlakken van binnen en van buiten schoon te maken. Je zult zien hoe gemakkelijk je alle sporen van voedsel en slijm kwijt raakt.

Azijn, een geweldig antibacterieel middel

Azijn is een andere geweldige optie om alles schoon te maken. Dit prachtige antibacteriële middel is een van de beste natuurlijke ontsmettingsmiddelen die er zijn, dus het is bijzonder goed voor het reinigen van zelfs de meest vervuilde gebieden.

Om ermee schoon te maken volg je deze stappen:

  • Meng eerst een half kopje witte azijn in een kopje water.
  • Reinig daarmee de binnenkant van je koelkast.
  • Laat het vijf minuten inwerken en veeg het daarna af en droog de oppervlaktes af.
  • Opmerking: een spuitfles maakt deze taak nog eenvoudiger.

Olijfolie is een geweldig product om een koelkast te reinigen

Met een flesje olijfolie in een schaaltje gieten

Je kunt moeilijk te verwijderen vlekken met olijfolie verwijderen zonder sporen achter te laten. Deze milieuvriendelijke methode verwijdert alle sporen van vuil en morserijen zonder een vettig, plakkerig gevoel achter te laten op roestvrijstalen oppervlakken.

  • Meng vier eetlepels olijfolie gemengd met drie eetlepels citroensap.
  • Gebruik dit mengsel om de koelkast mee schoon te maken.
  • Laat het 10 minuten inwerken en veeg het dan met een droge doek af.

Tea tree olie

Tea tree olie is een ander krachtig natuurlijk ontsmettingsmiddel dat vuil en vieze geuren verwijdert.

  • Twee eetlepels etherische tea tree olie verdund in een kop warm water zijn voldoende.
  • Je kunt een spuitfles gebruiken voor de oppervlakken in de koelkast te reinigen en vervolgens neem je deze met een microvezeldoek af.

Citroensap om van vieze geuren af te komen

Een van de beste milieuvriendelijke methoden om geurtjes uit je koelkast te elimineren, is door met een spons gedrenkt in citroensap over de oppervlakken te wrijven. Laat het vijf minuten inwerken en veeg het dan met een schone, droge doek af.

Het actieve ingrediënt is citroenzuur, dat ook een antisepticum is, dus het is geweldig voor diepgaande reiniging. Ook laat het een sprankelend schoon effect achter op elk oppervlak dat je ermee schoonmaakt.

Je kunt ook het sap van drie citroenen in een spuitfles gieten samen met twee kopjes warm water. Spray dit mengsel op een oppervlak, laat het een paar minuten inwerken en verwijder het dan met een droge doek.

Etherische oliën om de koelkast te reinigen

Tot slot is citroen niet alleen een goed antisepticum, maar laat het ook een frisse geur achter in de koelkast. Een manier om de versheid te maximaliseren is door stukjes katoen in etherische olie van citroen te dopen en het vervolgens in een van de laden van de koelkast te bewaren.

  • Etherische vanille-olie is ook heel geschikt voor deze taak.
  • Citroenen die in tweeën zijn gesneden met daar kruidnagels ingestoken werken ook goed.

Houtskool

Een geweldig alternatief om vieze geurtjes uit je koelkast te elimineren is met een stuk houtskool. Er is geen twijfel over de effectiviteit ervan. Leg het gewoon in de koelkast en laat het daar liggen.

Deze 12 milieuvriendelijke methoden om een koelkast te reinigen en te desinfecteren geven je uitstekende resultaten. Ze zijn eenvoudig, natuurlijk en goedkoop. Gebruik ze consequent en je koelkast zal brandschoon en zonder vieze geurtjes zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Li He, Zhou Guo-ying, Zhang Huai-yun and Liu Jun-ang. 2011. Research progress on the health function of tea oil. Journal of Medicinal Plants Research. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.918.2468&rep=rep1&type=pdf
  • Sánchez-Saldaña, L. & Saenz-Anduaga, E. (2005). Antisépticos y
    desinfectantes. Dermatología Peruana, 15(2), 82-103. http://metabase.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/1468/280_4.pdf
  • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
  • Acetic Acid, the Active Component of Vinegar, Is an Effective Tuberculocidal Disinfectant
    Claudia Cortesia, Catherine Vilchèze, Audrey Bernut, Whendy Contreras, Keyla Gómez, Jacobus de Waard, William R. Jacobs Jr., Laurent Kremer, Howard Takiff
  • Nazzaro, F., Fratianni, F., Cozzolino, R., Martignetti, A., Malorni, L., De Feo, V., Cruz, A. G., & d’Acierno, A. (2019). Antibacterial Activity of Three Extra Virgin Olive Oils of the Campania Region, Southern Italy, Related to Their Polyphenol Content and Composition. Microorganisms, 7(9), 321. https://doi.org/10.3390/microorganisms7090321
  • VIUDA‐MARTOS, M., RUIZ‐NAVAJAS, Y., FERNÁNDEZ‐LÓPEZ, J. and PEREZ‐ÁLVAREZ, J. (2008), ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF LEMON (CITRUS LEMON L.), MANDARIN (CITRUS RETICULATA L.), GRAPEFRUIT (CITRUS PARADISI L.) AND ORANGE (CITRUS SINENSIS L.) ESSENTIAL OILS. Journal of Food Safety, 28: 567-576. doi:10.1111/j.1745-4565.2008.00131.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.