Leven met een allergie voor huisstofmijt

Leven met een allergie voor huisstofmijt is niet gemakkelijk. Het vereist verschillende veranderingen in de dagelijkse gewoonten om je aan te passen aan de omgeving en omgekeerd. In dit artikel leggen we uit waar deze ziekte door ontstaat en wat de beste maatregelen zijn om ermee om te gaan.
Leven met een allergie voor huisstofmijt

Laatste update: 06 januari, 2022

Als we het over een stofallergie hebben, hebben we het eigenlijk over de allergie voor huisstofmijt die in deze omgeving leven. Je kunt niet allergisch zijn voor het stof zelf, maar je bent waarschijnlijk wel allergisch voor die kleine insecten die tussen de stofdeeltjes leven.

Voor wie eraan lijdt is het moeilijk om dagelijks met deze aandoening te leven. Om ermee om te gaan, moet je bepaalde veranderingen doorvoeren. Als je een betere levenskwaliteit wilt hebben, geven we in dit artikel in detail enkele maatregelen om deze aandoening te overwinnen. Let op!

Wat zijn huisstofmijten?

Huisstofmijten (Dermatophagoides pteronyssinus) zijn kleine organismes die alleen door een microscoop gezien kunnen worden. Ze hebben een groot vermogen zich in verschillende omgevingen te handhaven, hoewel er bepaalde omstandigheden zijn die voor hen zeer gunstig zijn.

De meesten van ons weten dat deze wezens een relatief hoge luchtvochtigheid nodig hebben om te overleven en daarnaast een gematigde temperatuur. Daarom komen ze vaker voor in tropische kustgebieden en zijn ze minder aanwezig in bergachtige omgevingen.

De beste seizoenen voor hen zijn de overgangsseizoenen, zoals herfst en lente. Dit is de reden waarom mensen die lijden aan een allergie voor huisstofmijt kunnen merken dat hun toestand twee keer per jaar verergert. De verergering wordt daarbij vaak ten onrechte toegeschreven aan een veronderstelde toename van stof in de omgeving.

Symptomen van een allergie voor huisstofmijt

Een niezende man

Wie aan dit gezondheidsprobleem lijdt, moet niet alleen leren leven met een allergie voor huisstofmijt. Ze moeten ook de symptomen die er uit voortkomen leren herkennen en behandelen. Deze allergie kan drie klinische vormen aannemen die we hieronder zullen beschrijven.

Conjunctivitis

Dit is de ontsteking van het oogbindvlies. De symptomen zijn tranen, jeuk aan de ogen en zwelling van de oogleden. Het gezichtsvermogen wordt door de ontsteking veranderd en het oog wordt rood.

Rhinitis

Dit is de ontsteking van het slijmvlies van de neus. Bij rhinitis is er sprake van een loopneus, rhinorrhea genoemd, maar ook van jeuk in de neus en veelvuldig niezen. Deze aandoening kan ook de bovenste luchtwegen belemmeren waardoor ademhalen even moeilijk wordt.

Volgens een artikel in de Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría  (Spaanse link) komt er meestal een heldere en doorzichtige afscheiding door de neusgaten naar buiten. 

Astma

De ernstigste vorm van een allergie voor huisstofmijt is het ontstaan van allergische astma. De bronchiën vernauwen zich als reactie door het contact met huisstofmijt. De patiënt lijdt dan aan dyspneu, dat wil zeggen kortademigheid. De bronchiale piepende ademhaling is een zeer herkenbaar geluid bij mensen met astma.

Stappen om te leren leven met een allergie voor huisstofmijt

Regelmatig verschonen van het beddengoed

Leven met een allergie voor huisstofmijt houdt in dat je veranderingen in de omgeving moet aanbrengen en je gewoontes moet aanpassen. Als de getroffene een kind is, zullen de ouders de leiding hebben over het aanbrengen van de nodige aanpassingen in de omgeving.

Er zijn diverse algemene maatregelen die moeten worden toegepast om met deze aandoening te kunnen samenleven. Hierbij moet je onder andere denken aan zaken zoals:

 • Verspreid geen stof bij het schoonmaken. Om dit te doen kun je de meubels het beste met een vochtige doekje schoonmaken in plaats van af te stoffen.
 • Anti-allergisch beddengoed. Er zijn speciale kussenslopen en matrashoezen die gemaakt zijn van bepaalde materialen die stof afstoten en ook verhinderen dat het zich vasthecht.
 • Was beddengoed een keer per week. Het wassen van het beddengoed moet met zo heet mogelijk water gebeuren. Zo is het gemakkelijker om de mijt te elimineren.
 • Verlaag de luchtvochtigheid. Een luchtontvochtiger is een goede optie voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Het doel is de luchtvochtigheid in de kamer tot minder dan de helft te verlagen.
 • Stofzuigen. Stofzuigen moet regelmatig deel uitmaken van de schoonmaakroutine. Als het apparaat een microfilter of HEPA-filter (hoog rendement) heeft, is dat nog beter.
 • Geen vloerbedekking. Als het huis waar de allergische persoon woont vloerbedekking heeft, is het beter die te verwijderen. Vloerbedekking is, onder invloed van vochtigheid en temperatuur, de ideale plaats voor de verspreiding van stofmijten.
 • Wasbaar zacht speelgoed voor kinderen. In de kindertijd kan een knuffeldier mijten bij zich dragen. Het voorwerp dat het meest vatbaar is voor hun proliferatie is het favoriete knuffeldier. Daarom moet pluchen speelgoed altijd in heet water gewassen kunnen worden en anders vermeden worden.

Medische behandelingen

Behalve de maatregelen die iemand in zijn of haar omgeving moet nemen om met een allergie voor huisstofmijt te leven, zal de specialist waarschijnlijk ook enkele medicijnen voorschrijven. Het zijn geen medicijnen voor continu gebruik, maar ze kunnen wel langdurig van nut zijn.

Volgens een publicatie van de Mayo Clinic (Engelse link) omvatten de medische behandelingen om de symptomen van een allergie voor huisstofmijt te verbeteren onder meer de volgende opties:

 • Antihistaminica. Medicijnen zoals loratadine en diphenhydramine verminderen de productie van de stoffen die in het menselijk lichaam geproduceerd worden als gevolg van een allergische reactie.
 • Corticosteroïden. Of ze nu oraal worden ingenomen, als neusspray of in astma-inhalatoren, ze zijn een goede therapeutische optie. Hiertoe behoren onder andere betamethason, dexamethason, prednison en fluticason.
 • Decongestiva. Om de symptomen van rhinitis te beheersen, kan de arts ook decongestiva voorschrijven in combinatie met een antihistaminicum. Je kunt ze niet voor een langere periode gebruiken. Ze helpen echter wel om sneller van de symptomen af te komen.
 • Immunotherapie. Allergologen kunnen, wanneer de diagnose allergie voor huisstofmijt gesteld wordt, immunisatietherapie voorstellen. Deze bestaat uit het systematisch toedienen van vaccins met lage doses stofmijtstoffen. De arts geeft deze vaccins gedurende een paar jaar, tot het lichaam uiteindelijk gedesensibiliseerd is voor wat de allergie veroorzaakt.

Conclusie over een allergie voor huisstofmijt

Zoals je ziet, zijn er verschillende alternatieven om de symptomen van allergie voor huisstofmijt te verlichten en te voorkomen. We weten dat het heel moeilijk is om een volledig schoon huis te hebben, maar als je deze aanbevelingen opvolgt en wat aanpassingen in je gewoonten aanbrengt zul je een betere levenskwaliteit bereiken. Waar wacht je nog op?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pérez Pacaréu, Marisela L., et al. “Sensibilización a diferentes tipos de ácaros en pacientes adultos.” Revista Cubana de Medicina 41.2 (2002): 74-80.
 • Moreno, Liliana, Luis Caraballo, and Leonardo Puerta. “Importancia médica de los alergenos de ácaros domésticos.” Biomédica 15.2 (1995): 93-103.
 • Machín, María Inmaculada Sánchez. Ácaros de almacén y alergia. Diss. Universidad de La Laguna, 2016.
 • Clínica Mayo. Dust Mite Allergy. (2019). Recuperado el 26 de enero de 2021. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/diagnosis-treatment/drc-20352178
 • Mendoza Amatller, Alfredo, & Mansilla Canelas, Gonzalo. (2002). Rinitis alérgica. Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría41(1), 50-53. Recuperado en 26 de enero de 2021, de http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1024-06752002000100017&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.