Klachten door een allergie voor huisstofmijt: 4 tips

Als je lijdt aan een allergie voor huisstofmijt, moet je heel voorzichtig zijn bij het schoonmaken van het huis en andere routinezaken. Hoewel het onmogelijk is om een huis volledig mijtvrij te houden, kun je een verbetering opmerken als je de adviezen in het artikel van vandaag opvolgt.
Klachten door een allergie voor huisstofmijt: 4 tips
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 14 november, 2021

Het is helaas onmogelijk om je huis volledig mijtvrij te houden. Je kunt echter een verbetering opmerken als je bepaalde maatregelen toepast om klachten door een allergie voor huisstofmijt te voorkomen.

Mijten zijn aanwezig in tapijten, bedden, stoffering, gordijnen, enz. Daarom hebben mensen met een allergie voor huisstofmijt vaak last van de vervelende symptomen van deze aandoening, met name van niezen en een loopneus.

Klachten door een allergie voor huisstofmijt

Een vrouw niest door een allergie voor huismijt

Bij de aanwezigheid van de mijten zullen mensen met allergieën symptomen vertonen zoals verstopte neus en ademhalingsproblemen.

Allergieën voor verschillende omgevingsfactoren komen steeds vaker voor in onze samenleving. Ze worden over het algemeen gekenmerkt door vervelende symptomen zoals onder meer:

Mijten zijn zeer divers en veroorzaken allergieklachten bij meer dan 10% van de bevolking. Een van de problemen is de complexiteit van de verschillende soorten mijten en andere allergenen (Engelse link). Deze factor maakt zowel diagnose als behandeling moeilijk.

Bovendien kan de behandeling van mensen met een allergie voor huisstofmijt duur zijn en moet deze voortdurend worden voortgezet om de symptomen te verlichten. In sommige gevallen kan het ook bepaalde nadelige effecten veroorzaken.

Symptomen van een allergie voor huisstofmijt

Een allergie voor huisstofmijt wordt gekenmerkt door bepaalde symptomen. De meestvoorkomende zijn niezen en een loopneus of juist een verstopte neus. Bovendien kan het ook de ogen irriteren en jeukende, waterige en gezwollen oogleden veroorzaken, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

De symptomen kunnen op bepaalde momenten van de dag erger zijn, bijvoorbeeld ‘s nachts en ’s ochtends vlak na het opstaan. Dat komt omdat we in bed het meeste contact hebben met mijten en hun uitwerpselen. Deze allergie kan op zware momenten ook vermoeidheid en zwakte veroorzaken.

4 maatregelen tegen klachten door een allergie voor huisstofmijt

1. De slaapkamer, de belangrijkste plaats

Een schoon bed

De slaapkamer is een van de plaatsen met de grootste aanwezigheid van mijten en waar we een groot deel van onze tijd doorbrengen.

Zoals we aan het begin van het artikel al zeiden, is het onmogelijk om de aanwezigheid van mijten volledig te voorkomen. Toch kunnen we ons best doen om ons contact met ze te verminderen, omdat we de plaatsen kennen waar ze het meest bevinden en vermenigvuldigen. Allereerst is het belangrijkste om je te concentreren op het schoonhouden van de slaapkamer.

  • In deze kamer kunnen kiezen voor een vloer die je goed kunt schoonmaken met een vochtige dweil of doek.
  • Daarnaast kun je gebruik maken van mijtbestendige spreien.
  • Bovendien moet je alles vermijden dat hen aantrekt, zoals gestoffeerde meubels en dikke gordijnen.

2. Wassen van kleding en andere stoffen

Ten tweede is het essentieel dat je de lakens, gordijnen en andere soorten stof waarmee je in contact komt regelmatig wast . Stel bij het kiezen van het programma in de wasmachine altijd een temperatuur hoger dan 60 ° C in.

Als het type stof niet geschikt is om heet te wassen, heb je een ander alternatief. Leg ze simpelweg eerst minimaal 15 minuten in de droger op 60 °C. Daarna kunt je doorgaan met het gebruikelijke wasprogramma.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Huisstofmijt? Dood ze veilig en natuurlijk

3. Stofzuigen is fundamenteel

Een vrouw stofzuigt een kleed

Een stofzuiger met de juiste filters helpt je om de mijten op een effectievere manier van oppervlakken en uit kleden te verwijderen.

Ten derde moet de stofzuiger je beste vriend zijn. We hebben al gezegd dat het belangrijk is om bekleding en al die plaatsen waar mijten zich ophopen zoveel mogelijk te vermijden. Als je deze items echter nog steeds in huis hebt, moet je de stofzuiger regelmatig gebruiken.

Mijten zullen echter nog steeds niet verdwijnen. Daarom raden we aan om je stofzuiger aan te vullen met een hoogrendement deeltjesluchtfilter (HEPA) of een dubbellaags microfilter. Op die manier slaag je erin om stofemissies te verminderen.

4. Etherische oliën tegen huisstofmijt

Tot slot kunnen we al deze maatregelen aanvullen met behulp van etherische oliën. Bepaalde oliën kunnen je namelijk helpen om mijten gemakkelijker te elimineren. Tegelijkertijd voegen ze een aangenaam aroma toe aan je huis. Enkele van de etherische oliën die je kunt gebruiken voor een allergie voor huisstofmijt zijn onder andere:

We bevelen het gebruik van een luchtbevochtiger niet aan. Je kun deze oliën verdunnen in alcohol en over oppervlakken sproeien voordat je gaat stofzuigen. Je kunt ook een paar druppels van een van de genoemde soorten toevoegen aan de wasverzachter in de wasmachine.

Nu heb je enkele tips om klachten door een allergie voor huisstofmijt te voorkomen en de vervelende symptomen te verminderen. In tegenstelling tot hooikoorts , wat seizoensgebonden is, leven mensen die aan een allergie voor huisstofmijt lijden het hele jaar door met deze aandoening. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je klachten zoveel mogelijk kunt voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.