7 tips om thuis een bronchitis te overwinnen

Een bronchitis is een ziekte die ademhalingsmoeilijkheden, hoesten en andere ongemakkelijke symptomen veroorzaakt. In dit artikel zullen we enkele tips met je delen om je symptomen te overwinnen.
7 tips om thuis een bronchitis te overwinnen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een bronchitis is een aandoening van de luchtwegen die wordt veroorzaakt wanneer de bronchiën ontstoken raken. Dit zijn de buisjes die de lucht van de neus en mond naar de longen transporteren. Vanwege deze ziekte kun je ademhalingsmoeilijkheden hebben, veel hoesten en last van congestie krijgen. Wil je leren hoe je een bronchitis kunt overwinnen?

In de meeste gevallen kun je deze ziekte met enige thuiszorg behandelen. Zelfs als artsen een medicijn voorschrijven, zullen ze normaal gesproken enkele strategieën voorstellen om het eerst op natuurlijke wijze te behandelen. Alleen de meest ernstige gevallen hebben antibiotica, luchtwegverwijders of longrevalidatietherapie nodig.

Tips om een bronchitis op natuurlijke wijze te overwinnen

Veel van de symptomen beginnen na twee weken aanzienlijk te verbeteren. Als de ziekte echter chronisch is, dan kun je het beste een arts raadplegen om te bepalen wat de beste behandeling is.

In ieder geval kunnen een paar aanpassingen aan je levensstijl je symptomen helpen verlichten. Deze stappen minimaliseren de ernst van de symptomen en versnellen je herstelproces. Ontdek ze hieronder!

1. Verhoog de consumptie van gezonde vloeistoffen

Vrouw drinkt water

Door veel vloeistoffen te drinken, blijf je gehydrateerd en kun je slijm verwijderen. Een van de sleutels om een bronchitis te overwinnen en congestie te verminderen, is door ervoor te zorgen dat je voldoende water en gezonde vloeistoffen drinkt.

Dit soort dranken helpt het slijm te verdunnen en helpt het te verwijderen als je hoest of je neus snuit. Je voorkomt bovendien uitdroging, wat de symptomen kan verergeren.

Welke vloeistoffen kun je drinken?

2. Installeer een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is bij een bronchitis of een andere longziekte een uitstekend hulpmiddel. Door de warme en vochtige lucht in te ademen die door een luchtbevochtiger wordt geproduceerd (Engelse link), wordt het slijm in je luchtwegen losgemaakt en wordt je hoest lichter. Het is natuurlijk belangrijk om hem schoon te houden om deze voordelen te garanderen.

3. Vermijd tabak

Een van de grootste vijanden van de gezondheid van de luchtwegen is tabak. Het volledig vermijden van tabak is daarom een van de sleutels om een bronchitis te overwinnen. De gifstoffen gaan namelijk gemakkelijk door je luchtwegen en veroorzaken irritatie van je bronchiën en longschade.

 • Als je een roker bent, zoek dan hulp om met roken te stoppen.
 • Onthoud dat het inademen van sigarettenrook van een ander ook schadelijk is. Als je niet rookt, vermijd dan mensen die dat wel doen.

4. Doe aan lichaamsbeweging

Vrouw gaat sporten

Lichaamsbeweging versterkt je immuunsysteem en ademhalingsspieren. Hoewel zware lichamelijke inspanning niet wordt aanbevolen voor patiënten met een bronchitis, kan een routine met een lage impact zeer nuttig zijn.

Regelmatig aan lichaamsbeweging doen versterkt de spieren die je helpen om te ademen, waardoor de complicaties van je bronchitis-symptomen uiteindelijk worden verminderd.

 • Mensen die veel zitten moeten langzaam en geleidelijk met trainen beginnen, met korte oefeningen met een lage intensiteit. Stel indien mogelijk met de hulp van een professional een plan samen.

Misschien ook interessant om te lezen:
De belangrijkste oorzaken van kortademigheid

5. Gebruik damptherapieën

Damptherapieën zijn erg handig om een bronchitis te overwinnen. Deze therapieën helpen bij het opbreken van slijm, zodat het gemakkelijker verwijderd kan worden. Aan de andere kant ontspannen ze spieren die door het hoesten gespannen kunnen zijn. Het vermindert bovendien congestie en het helpt je om beter te ademen.

 • Om dit soort therapie te doen, hoef je alleen maar een pan met water tot het kookpunt te verwarmen en het van het vuur te halen. Voeg dan een beetje eucalyptus– of tijmolie aan het water toe.
 • Adem daarna de damp in en leg een handdoek over je hoofd en de pan om van alle dampen te profiteren.
 • Doe dit 3 tot 5 minuten en rust dan uit.

6. Goed slapen

Vrouw ligt op haar zij te slapen

Rust is essentieel om van een bronchitis te herstellen. Als gevolg van een bronchitis moeilijk kunnen ademen en hoesten kan het slapen moeilijk maken. Het is echter belangrijk om te proberen goed te slapen om je immuunsysteem te verbeteren (Engelse link) en het herstelproces te versnellen. Wat kun je dan doen?
 • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving.
 • Gebruik geen afleidende apparaten, zoals laptops en smartphones.
 • Drink ontspannende theeën, zoals kamille, valeriaan of lavendel.
 • Beoefen vlak voordat je gaat slapen een ontspanningstechniek.

7. Volg een gezond dieet

Het eten van gezond voedsel kan je symptomen van ademhalingsproblemen helpen verlichten. Door voldoende vitamines en mineralen op te nemen, blijft je immuunsysteem sterk, waardoor het herstel van een bronchitis en andere infecties wordt versneld. Zorg ervoor dat je onder andere het volgende eet:

 • Citrusvruchten
 • Rode vruchten
 • Groene bladgroenten
 • Volkoren granen
 • Gedroogd fruit en noten
 • Vette vis
 • Mager vlees
 • Kruiden en specerijen

Probeer je een bronchitis en zijn ongemakkelijke symptomen te overwinnen? Houd dan rekening met deze aanbevelingen. Raadpleeg je arts voor advies als je na een paar weken geen verbetering ziet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.