Vier manieren om kussens te wassen en te desinfecteren

Als je erover nadenkt, zijn er maar weinig items in je huis die je net zo veel gebruikt als je kussens. Zorg je echter wel op de juiste manier voor ze?
Vier manieren om kussens te wassen en te desinfecteren

Laatste update: 01 oktober, 2021

Wist je dat experts adviseren om je kussens eenmaal per maand te wassen en te desinfecteren? Doe je dit regelmatig? Om te voorkomen dat je kussens bacteriën en gevaarlijke micro-organismen huisvesten, laten we je eenvoudige manieren zien om ze schoon te maken.

Veel mensen zijn erg voorzichtig met hun beddengoed. Naast het dagelijks luchten, moeten lakens en beddengoed dagelijks worden gereinigd en goed worden onderhouden. Op die manier voorkom je onder meer stofophopingen.

De meeste mensen wassen echter meestal alleen de kussenslopen. Daarom vergeten we vaak de kussens zelf. Dat is een ernstige fout. In kussens hoopt zich net zo veel of zelfs meer vuil op dan in lakens en dekens.

Bij het openen van deuren en ramen, komt er stof op het beddengoed, evenals op de kussens. Je voegt ook stof toe als je ‘s avonds naar bed gaat. Dus waarom geef je ze geen goede wasbeurt?

Hoe je kussens gemakkelijk kunt wassen en desinfecteren

Hieronder laten we je zien hoe je kussens snel kunt wassen en desinfecteren. Dan kun je het regelmatiger doen zonder meer stress aan je drukke dagen toe te voegen.

1. In de wasmachine

Je kunt de meeste kussens zonder problemen in de wasmachine wassen. Je moet echter altijd eerst het label controleren.

Zodra dit gedaan is, volg dan deze tips:

 • Gebruik vloeibare zeep, geen poeder. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat alle reinigingsmiddelen eruit gewassen worden.
 • Was andere lichte kledingstukken met de kussens. Op deze manier is je wasmachine in balans en gaat deze niet stuk.
 • Spoel ze twee keer uit. Door dit te doen, zal al het wasmiddel zeker worden weggespoeld.

Wanneer je dit proces hebt voltooid, laat je ze een dag in de zon drogen. Dit deel is erg belangrijk. Als ze van binnen nat zijn, dan kunnen ze beschimmelen.

2. Om snel je kussens te wassen

slaapkamer met een opgemaakt bed

De vulling in de kussens is niet bestand tegen voortdurend wassen. Was daarom alleen regelmatig de kussenslopen, niet de kussens zelf. Doe dit waar mogelijk.

Bij sommigen kun je de vulling verwijderen. Je kunt de knopen openmaken of ze met een rits openen. Ze zijn in feite meestal gevuld met donsvulling of schuimrubber.

Het voordeel hiervan is dat je ze snel samen met de slopen kunt wassen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je kussens gedesinfecteerd en vrij van mijten zijn.

3. Azijn en baking soda voor diepe reiniging

Als je denkt dat je kussens een diepe reiniging nodig hebben, dan kun je baking soda en azijn gebruiken.

Dit zijn de stappen om kussens met deze ingrediënten te desinfecteren:

 • Meng eerst een halve kop baking soda met een halve kop witte azijn.
 • Doe vervolgens je kussens in de wasmachine.
 • Wanneer ze met water bedekt zijn, voeg je het mengsel toe.
 • Tenslotte, ga verder met de was zoals vermeld in methode 1.

Naast het grondig wassen en desinfecteren van kussens, laat deze techniek ze blinken. Zoals altijd zal het blekende effect van deze ingrediënten niet falen. Het toevoegen van borax aan het reinigingsmiddel in plaats van baking soda en azijn geeft hetzelfde resultaat.

Misschien ook interessant om te lezen:
Water met azijn en baking soda: een wondermiddel

4. Waterstof peroxide voor vlekken

vrouw slaapt op spierwit kussen

Hoewel het vreemd klinkt, kan waterstof peroxide ook nuttig zijn voor het wassen en desinfecteren van kussens. In vergelijking met de technieken die we noemden, heeft het echter enkele beperkingen.

Ten eerste werkt het alleen voor witte stoffen. Gezien het sterke witmakende effect, raden we het af om het bij donkere kleuren te gebruiken.

Aan de andere kant kun je hier alleen vlekken mee verwijderen. Dit komt omdat de methode bestaat uit het aanbrengen van een beetje waterstof peroxide op het oppervlak dat je wilt reinigen.

Desondanks is het nog steeds een nuttige methode. Vaak hebben kussens vlekken van:

 • crèmes
 • make-up
 • bloed
 • zweet

Deze afvalstoffen bouwen zich op en laten vlekken achter. Deze techniek helpt daarom perfect om je ervan te ontdoen.

Met deze eenvoudige procedures kun je je slaapkamer nog gezonder en schoner maken. Vergeet niet dat je minstens een kwart van je dag in bed doorbrengt. Hoe voor de hand liggend het ook lijkt, het wassen en desinfecteren van kussens is absoluut noodzakelijk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.