Olievlekken uit kleren verwijderen met deze tips

Ontvettingsmiddelen kunnen helpen bij het verwijderen van dit soort vlekken. Je moet echter voorzichtig zijn dat je je kleding niet verpest, want sommige van deze middelen bevatten chemicaliën die door het textiel heen kunnen dringen.
Olievlekken uit kleren verwijderen met deze tips

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Olievlekken kunnen je helemaal gek maken, vooral als je kleding nieuw is. Er zijn veel manieren waarmee je gemakkelijk en effectief olievlekken uit kleren verwijderen kan en zodoende je kleding kan redden. In dit artikel zullen we ze bekijken!

Vlekken van olie kunnen permanent worden als je ze niet op tijd aanpakt. Met wasmiddelen en door de kleding te laten weken verwijder je olievlekken meestal niet volledig.

Wanneer je olie of vet op je kleding krijgt, is het eerste wat je doet het kledingstuk schoonmaken met een servetje of een vochtige doek. Dat is echter simpelweg niet voldoende om die hardnekkige vlekken te verwijderen.

Daarom doe je er goed aan om bepaalde eenvoudige en goedkope alternatieven te proberen. Een aantal producten die je kan gebruiken zijn onder andere:

 • Zout
 • Talkpoeder
 • Citroen
 • Maiszetmeel
 • Blauwe zeep
 • Afwasmiddel
 • Absolute alcohol
 • Baking soda

Het gebruik van chemicaliën

Olievlekken

Ontvettingsmiddelen kunnen helpen bij het verwijderen van dit soort vlekken. Je moet echter voorzichtig zijn dat je je kleding niet verpest, want sommige van deze middelen bevatten chemicaliën die door het textiel heen kunnen dringen.

Breng het product slechts enkele minuten aan. Als de olievlek klein is, dan kan je ook wat ontvettingsmiddel op een servetje of een droge zakdoek gieten en hier een kleine hoeveelheid talkpoeder, maiszetmeel of zout aan toevoegen.

Om ervoor te zorgen dat de producten het vet en de olie absorberen, moet je wat druk uitoefenen op het textiel. Je kunt een lepel of een ander voorwerp gebruiken om dit makkelijker voor je te maken.

 • Je moet het product dat je besluit om te gebruiken minstens tien minuten laten zitten.
 • Breng vervolgens zonder af te spoelen, wat afwasmiddel (een druppel is voldoende) en water op de vlek aan.
 • Wrijf hier vervolgens overheen, zodat het gaat schuimen.
 • Gebruik een oude tandenborstel om met cirkelvormige bewegingen over de vlek te schrobben.
 • Was tot slot het kledingstuk zoals je normaal doet.

Vergeet niet dat deze techniek alleen werkt wanneer je kleine olievlekken uit kleren verwijderen wilt.

Zo kan je grote olievlekken uit kleren verwijderen

Vlekken verwijderen

De methode die we hierboven beschreven hebben om olievlekken uit kleren te verwijderen zal niet werken bij grote vlekken. Als je het toch wilt proberen, laat het poeder dan een hele nacht inwerken. Afwasmiddel werkt ook goed bij olievlekken.

Er is echter ook een ander product dat men vaak al in huis heeft en dat je kan gebruiken om deze vlekken te verwijderen. We hebben het hier over schoonmaak-alcohol.

 • Giet simpelweg een paar druppels op de vlek en laat het 15 minuten inwerken.
 • Laat het kledingstuk vervolgens 10 minuten weken in zeep en water.

Als je vlekken in je fijne kleding hebt gekregen, dan raden we je aan deze met de hand te wassen. Zodoende zal je namelijk meer schade voorkomen. Op deze manier kan je de vlek ook rechtstreeks aanpakken, wat niet mogelijk is in een wasmachine.

Hoe zit het met olievlekken in (spijker)broeken?

Vlekken in spijkerbroek

Vergeleken met blouses zijn olievlekken op een broek moeilijker te verwijderen, wat komt door het soort textiel waar ze van gemaakt zijn. Je kunt echter ook een aantal van de hierboven genoemde producten gebruiken, zoals (af)wasmiddelen. Afwasmiddel is één van de effectiefste ontvettingsmiddelen voor het verwijderen van dit soort vlekken op broeken.

 • Het eerste wat je moet doen is een kleine hoeveelheid op de vlek aanbrengen.
 • Wrijf vervolgens gedurende 5 minuten met je vingertoppen, doe de broek in de wasmachine en was bij voorkeur met warm water.

Citroen is nog een product dat je kunt gebruiken om gemakkelijk vlekken uit kleding te verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is wat druppels citroensap op de vlek te gieten en dit 15 minuten te laten zitten. Deze techniek werkt alleen als de vlek recent is.

Maiszetmeel en baking soda

Baking soda

Maiszetmeel is zeer effectief door zijn absorberende vermogen. Wanneer je het mengt met azijn, zal je betere resultaten bereiken op (spijker)broeken.

 • Schrob eerst de vlek met dit poeder en laat het 1 tot 2 uur intrekken.
 • Verwijder vervolgens de maiszetmeel met een servetje of handdoek die je eerst in azijn hebt gedompeld.
 • Was tot slot de (spijker)broek in de wasmachine.

Baking soda heeft vergelijkbare eigenschappen. De procedure is vergelijkbaar met wanneer je maiszetmeel gebruikt. In dit geval moet je de vlek echter eerst nat maken. Schrob de baking soda met een tandenborstel.

Herhaal indien nodig het proces voor betere resultaten. Je hebt misschien gemerkt dat olievlekken op kleding alleen een probleem zijn totdat je manieren vindt om ze te verwijderen.

Het mooiste is dat je veel producten kunt gebruiken die je al in huis hebt. Gebruik deze eenvoudige methoden vandaag nog om die vervelende olievlekken uit je kleren te verwijderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.