Kunnen citroen- en lijnzaadwater helpen om af te vallen?

Heb je deze drankjes ooit al eens opgenomen in je dieet? Probeer dit recept vandaag nog zelf thuis te maken en ontdek hoe geweldig het kan zijn voor zowel je gewicht als je figuur. Vergeet echter niet om het te combineren met een vetarm dieet en voldoende lichaamsbeweging.
Kunnen citroen- en lijnzaadwater helpen om af te vallen?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Natuurlijk citroen- en lijnzaadwater zijn twee drankjes die erg populair zijn geworden voor mensen die gewicht proberen te verliezen. Men denkt dat deze drankjes niet alleen kunnen helpen om ‘s nachts vet te verbranden, maar ook een goede aanvulling zijn op de rest van je dieet.

Zowel citroen als lijnzaad bevatten voedingsstoffen die de stofwisseling van het lichaam kunnen stimuleren. Door ze in onze voeding op te nemen, kunnen we onze eetlust wat onder controle houden. Daarnaast zouden citroen en lijnzaad onze spijsverterings- en leverfuncties kunnen verbeteren. Die spelen natuurlijk ook een belangrijke rol bij gewichtsverlies.

Tegenwoordig zijn er veel mensen die willen weten hoe je citroen- en lijnzaadwater precies moet klaarmaken. Het is namelijk een eenvoudige methode om thuis obesitas aan proberen te pakken.

Wat zijn nu precies de voordelen van deze twee drankjes? Dat leggen we je hieronder gedetailleerd uit. Blijf dus zeker verder lezen!

Waarom zou citroen- en lijnzaadwater kunnen helpen om af te vallen?

Citroendrank

Gewicht verliezen is een ingewikkeld proces. Dat komt omdat alles uiteindelijk afhangt van het lichaam van het individu. Hoewel een gezond dieet en lichaamsbeweging de sleutel tot succes lijken te vormen, zijn er mensen die nog steeds moeite hebben om hun doelen te bereiken.

Je levensstijl en gewoonten omgooien is natuurlijk niet gemakkelijk. Stel dat je tot nu toe voornamelijk een zittend leven hebt geleid. Hoe begin je dan veranderingen door te voeren?

Een ander probleem is dat ieders metabolisme anders werkt. Sommige stofwisselingen werken sneller, terwijl anderen dan weer worstelen met een trage stofwisseling.

Dat gezegd hebbende bestaan er echter nog steeds verschillende natuurlijke trucs die je kunnen helpen om gewicht te verliezen zonder onoverkomelijk veel moeite. Drankjes als citroen- en lijnzaadwater bijvoorbeeld bevatten nuttige voedingsstoffen en kunnen een afslankend effect hebben wanneer ze ondersteund worden door een goed dieet.

Als je deze drankjes regelmatig drinkt, kan dat niet alleen helpen om je lichaam te ontgiften, maar het kan ook je immuunsysteem verbeteren en op die manier het risico op bepaalde ziekten verlagen. Bovendien kunnen deze drankjes ook de afscheiding van zogenaamde hongerhormonen verminderen. Het is ten slotte een caloriearme manier om je lichaam gehydrateerd te houden.

De voordelen van citroenen

Citroensap is een natuurlijk ingrediënt dat vaak een belangrijke rol speelt in diëten om gewicht te verliezen. Dankzij het hoge gehalte aan vitamine C en essentiële mineralen is het een goed gebalanceerde voedingsbron. Het sap kan je immuunsysteem versterken en je algemene conditie verbeteren.

Het zou al tientallen jaren bekend zijn dat citroenen diuretische, antioxiderende en alkaliserende eigenschappen hebben. Als gevolg hiervan kunnen citroenen niet alleen geweldig zijn voor gewichtsverlies, maar ook voor je algehele gezondheid. Regelmatig citroensap drinken kan ontstekingen helpen bestrijden, die anders problematisch zouden worden. Citroensap bevat:

 • Polyfenolen, die kunnen helpen om de hoeveelheid vetcellen in het lichaam te verminderen.
 • Citroenzuur, dat de galafscheiding stimuleert, waardoor je galblaas vetcellen sneller kan verteren.
 • Vezels, die de spijsvertering kunnen verbeteren en onze eetlust in bedwang kunnen helpen houden.
 • Stoffen die de slechte cholesterol onder controle zouden kunnen houden en mogelijk ook het risico op diabetes kunnen verlagen.

De voordelen van lijnzaad

Lijnzaad

Steeds meer mensen voegen lijnzaad (of vlaszaad) toe aan hun dieet. Dat gebeurt meestal wanneer ze ontdekken dat lijnzaad kan helpen bij spijsverteringsproblemen en gewichtsverlies. Ondanks hun kleine formaat, vormen de zaadjes een ongelooflijke bron van voedingsstoffen.

 • Ze bevatten een kleine hoeveelheid omega 3-vetzuren, die een ontstekingsremmende werking en cardiovasculaire voordelen kunnen bieden.
 • 28% van hun massa zou uit voedingsvezels bestaan. Die kunnen helpen het cholesterol onder controle te houden en de spijsvertering te verbeteren.
 • Lijnzaadjes bevatten antioxidanten. Deze bestanddelen kunnen helpen om de cellen optimaal te laten werken en de effecten van stress te minimaliseren.
 • Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor een hoge hoeveelheid slijmstof, een stof die kan helpen bij het reguleren van de stoelgang.
 • De enzymen die ze bevatten kunnen het lichaam helpen om vetten en eiwitten gemakkelijker af te breken en te voorkomen dat ze zich ophopen.

Hoe maak je citroen- en lijnzaadwater klaar?

Drink citroenwater

Je kunt beide ingrediënten combineren om optimaal te profiteren van de potentiële afslankende eigenschappen van deze voedingsmiddelen. Volg het recept hieronder en drink het iedere dag terwijl je verder blijft werken aan je plan om af te vallen.

Ingrediënten

 • 4 glazen water (1 liter)
 • 2 eetlepels lijnzaad (20 g)
 • Het sap van 1 citroen

Bereiding

 • Giet het water in een pan en breng het aan de kook.
 • Voeg na het koken de lijnzaadjes toe en zet de pan op een lager vuurtje.
 • Laat alles nog 3 of 4 minuten koken en haal vervolgens de pan van het vuur.
 • Dek daarna de pan af en laat de inhoud afkoelen.
 • Zodra het water koud genoeg is om te drinken, zeef je het en voeg je het citroensap toe.

Gebruikswijze

 • Drink een glas citroen- en lijnzaadwater op een lege maag.
 • Zorg dat je uit het resterende water nog 3 of 4 porties kunt halen.
 • Drink dit drankje liefste iedere dag, maar als dat niet lukt, probeer het water dan minstens 3 keer per week te drinken.

Heb je dit drankje ooit al eens opgenomen in je dieet? Probeer dit recept vandaag nog zelf thuis te maken en ontdek hoe geweldig het kan zijn voor zowel je gewicht als je figuur. Vergeet echter niet om het te combineren met een vetarm dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Daarnaast moet je altijd onthouden dat obesitas een ernstige aandoening is.  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.