10 opties voor babyvoeding die je kunt invriezen

Weet jij welke babyvoeding je kunt invriezen? We geven je een aantal opties, zodat je het dieet van je baby kunt variëren en ook tijd kunt besparen bij het bereiden van maaltijden!
10 opties voor babyvoeding die je kunt invriezen
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 07 november, 2022

Een van de dingen die veel tijd van ouders in beslag nemen, is het voeden van onze kinderen. Tussen schillen, zaden verwijderen, snijden, mengen of koken lijkt het alsof er nooit genoeg tijd is. Dat is de reden dat opties voor babyvoeding die je kunt invriezen zo’n geweldig idee zijn.

Invriezen is een uitstekende manier om voedsel te bewaren. Je hoeft alleen het juiste voedsel te selecteren en enkele tips te volgen om de voedingsstoffen, smaak en textuur van wat je bereidt te behouden.

Benodigdheden om babyvoeding in te vriezen

Voordat je babyvoeding invriest, moet je een lijst maken van de zaken die je nodig hebt. Dit zal je helpen om je vriezer voor maximale versheid georganiseerd te houden. Volgens Mercedes Piquera (Spaanse link) behouden de meeste voedingsmiddelen na het ontdooien hun oorspronkelijke kenmerken, voedingswaarde, smaak en aroma.

Plakband en een permanente marker

Een aantal voedingsmiddelen die je bereidt, hebben een vergelijkbare kleur, bijvoorbeeld wortelpuree en perzikjam, en dit kan verwarrend zijn. Je moet daarom elk bakje voorzien van informatie over van wat erin zit en de datum waarop je het hebt bereid.

IJsblokjesbakjes

IJsblokjesbakjes zijn de gemakkelijkste manier om babyvoeding in te vriezen omdat ze kleine porties kunnen bevatten. Flexibele ijsblokjestrays zijn kneedbaarder dan vaste als het om het uit de vriezer halen van porties gaat. Als je deze bakjes niet hebt, dan kun je kleine plastic bakjes gebruiken die bij het ontdooien gemakkelijk te hanteren zijn.

Cupcakebakblikken om babyvoeding in te vriezen

Vriezer met ingevroren groente

Cupcakebakvormen werken net zoals ijsblokjesvormpjes. Zodra de babyvoeding is ingevroren, kun je deze uit het bakblik halen en in een plastic diepvrieszakje of een plastic bak met deksel doen.

Bakplaten

Je kunt ook bakplaten gebruiken als je babyvoeding wilt invriezen door deze met was- of bakpapier te bedekken. Schep de puree op het oppervlak in kleine porties of gebruik een zak met een uitgesneden punt om er kleine porties van te spuiten.

Diepvrieszakken

Volgens professor Roberto Massini (Spaanse link) moet al het bevroren voedsel tegen vriesbrand worden beschermd. Dit kan het voedsel bevlekken, beschadigen of uitdrogen.

Diepvrieszakken zijn een uitstekende optie om kleine porties bevroren voedsel te beschermen. Je kunt grote zakken gebruiken om grotere hoeveelheden te bewaren. En vergeet natuurlijk niet om het zakje van de naam van het eten en de bereidingsdatum te voorzien.

Welke voedingsmiddelen voor in babyvoeding kun je invriezen?

Een team van chemische ingenieurs (Spaanse link) heeft uitgelegd dat zich tijdens langzaam invriezen grote, scherpe ijskristallen vormen. Deze kunnen de structuur van een aantal voedingsmiddelen afbreken, dus het is een goed idee om ze te pureren voordat je ze invriest.

1. Pompoen is een geweldige optie

Je kunt allerlei soorten pompoen gebruiken. Het tijdschrift Perspectives in Human Nutrition (Spaanse link) raadt deze aan omdat ze rijk zijn aan bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. Baby’s houden bovendien van de zoete smaak van pompoen.

  • Je kunt de pompoen gewoon wassen, schillen, in stukjes snijden en dan 5 tot 8 minuten koken.
  • Giet daarna het water af en pureer de pompoen. Doe dit handmatig of met een keukenmachine.

2. Rundvlees, kip en vis

Dit zijn de belangrijkste bronnen van eiwitten voor zuigelingen. Ze moeten in groentebouillon gaar worden gekookt. Pureer ze vervolgens en voeg daarbij een beetje olijfolie toe, om ze in een puree te veranderen.

3. Bosbessen, aardbeien en kersen

Dr. Garzón legt uit (Spaanse link) dat deze vruchten rijk zijn aan anthocyanines, een bioactief pigment dat bekend staat om het antioxidante effect dat het op het lichaam heeft. Ze bevatten ook vitamine C en vezels die constipatie helpen voorkomen.

  • Je kunt ze vers blenden en direct invriezen, of ze eerst 10 minuten koken. Koken concentreert de suikers en geeft de puree een zoetere smaak.
  • Vergeet niet om ze goed te wassen voordat je ze gaat blenden.

4. Perziken

Volgens de Spanish Nutrition Foundation (Spaanse link) bevatten perziken veel kalium, vitamine C, carotenoïden en antioxidanten. Ze bevatten ook natuurlijke geur- en smaakstoffen die coumarines worden genoemd.

  • Na het wassen, schillen en verwijderen van de pit snij je ze fijn en maal je ze in een keukenmachine.
  • Kook ongeveer 15 minuten met een beetje water om de natuurlijke suikers te helpen extraheren.
  • Laat de puree op kamertemperatuur afkoelen, verpak het en vries het in.

5. Bieten en wortelen

Twee groenten die baby’s al vroeg kunnen eten, zijn bieten en wortelen. Hun zoetheid maakt ze meestal een favoriet van de jongste leden van het gezin.

Wortelen bevatten bètacarotenen die in vitamine A worden omgezet. Daarnaast bevatten ze vezels en kalium. Professor Luis Leiva (Spaanse link) heeft over de hoge voedingswaarde van bieten gesproken. Ze bevatten suikers, vezels, foliumzuur, ijzer, kalium en antioxidanten.

  • Je moet ze met de schil koken om het verlies van fytochemicaliën en voedingsstoffen die in het water oplossen te voorkomen.
  • Als ze gaar zijn, schil en pureer ze dan.
  • Nadat ze zijn afgekoeld kun je ze in de vriezer bewaren.

6. Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn een knolgewas dat rijk is aan zetmeel, suikers en carotenoïden. Ze hebben een vergelijkbare textuur als aardappelen en zijn ideaal voor het bereiden van puree.

  • Was, schil en snij de zoete aardappelen in kleine stukjes.
  • Kook ze vervolgens gedurende 15 tot 20 minuten of tot ze gaar zijn.
  • Laat ze afkoelen en pureer ze voordat je ze in de vriezer doet.

7. Bonen, linzen en sperziebonen

Schaaltjes met verschillende soorten peulvruchten

Peulvruchten zijn in het vroege dieet van een kind essentieel. Deze bonen zijn een bron van plantaardige eiwitten, zetmeel en vezels (Spaanse link). Ze zijn ook rijk aan onder andere:

  • zink
  • ijzer
  • magnesium
  • calcium
  • fosfor
  • vitamine B-complex

De kooktijd voor peulvruchten varieert, afhankelijk van de soort. Het is een goed idee om droge bonen ongeveer 8 uur te laten weken voordat ze worden gekookt om ze zachter te maken. Linzen worden zonder te weken in 15 tot 20 minuten zacht.

Zodra ze zacht zijn, doe je ze in je keukenmachine om er puree van te maken. Je kunt ze met een beetje knoflook of ui mengen om hun smaak te accentueren. In de vriezer zijn ze lang houdbaar.

8. Mais

Mais is een uitstekende keuze om te vermalen en in te vriezen. Deze groente bevat een goede hoeveelheid water, vezels, eiwitten en suikers. Als je voor babymais kiest moet je het 6 uur laten weken om de schil te verwijderen die het bedekt, wat voor baby’s moeilijk is om op te kauwen.

  • Kook de babymais vervolgens ongeveer 45 minuten en laat het afkoelen.
  • Meng het daarna in een blender met een beetje olijfolie en een deel van het kookwater.
  • De pasta die zich vormt, moet dan voor het invriezen worden gezeefd.

9. Courgette

Courgette is een licht verteerbare groente en door zijn milde smaak is het een favoriet onder de kleinste leden van het huishouden. Het bevat veel water en vezels.

  • Na het wassen moet je het in stukjes snijden en sauteren in knoflook, ui en prei.
  • Je kunt het eventueel ook met wortel en zoete aardappel mengen.
  • Je moet het daarna blenden en dan is het klaar om ingevroren te worden.

10. Bloemkool en broccoli zijn geweldig om voor het invriezen van babyvoeding

Bloemkool en broccoli behoren tot dezelfde familie van kruisbloemige groenten. Volgens het ministerie van Landbouw en Consumentendiensten (Spaanse link) bevat broccoli vitamine A, K, folaten en vitamine C. Professor Nicolás Pedreros benadrukt dat bloemkool een goede bron van bioactieve stoffen is.

  • Je kunt ze zachter maken door ze 5 minuten te stomen.
  • Je moet ze daarna pureren en laten afkoelen tot kamertemperatuur alvorens in te vriezen.

Ongeschikte babyvoeding om in te vriezen

Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt om in te vriezen. Een aantal krijgen dan een onaangename bruine kleur of worden erg waterig en verliezen hun smaak.

Een groep experts (Spaanse link) raadt aan om een scheutje citroen toe te voegen of het voedsel 3 minuten te stomen om de kleur te verbeteren. Deze voedingsmiddelen zijn onder andere:

  • Peren
  • Avocado’s
  • Pruimen
  • Abrikozen
  • Komkommer
  • Kiwi

Tips voor het invriezen van babyvoeding

Hier zijn enkele tips voor het veilig invriezen van babyvoeding zonder de voedingswaarde aan te tasten. Volg de onderstaande instructies om alles zo goed mogelijk in te kunnen vriezen:

  • Bakjes. Deze moeten veilig en goed af te sluiten zijn, zodat er geen lucht bij kan komen. Ze moeten zorgvuldig worden schoongemaakt en gewassen. Steriliseer ze indien mogelijk met heet water. Zorg er daarnaast voor dat je de datum en naam van het product opschrijft.
  • Laat voldoende ruimte over bij het inpakken. Diepvriesproducten nemen in volume toe. Vul daarom het bakje dat je gebruikt niet helemaal tot bovenaan. Tijdens het invriezen kan er voedsel uitlopen.
  • Puree bereiden. Voedsel moet goed worden gekookt, zodat de puree geen klontjes krijgt. Voeg geen zout toe en zorg ervoor dat de puree koud is voor het invriezen. Je kunt wel een theelepel olie toevoegen.

Babyvoeding is veiliger, goedkoper en voedzamer als het thuis wordt gemaakt. Door gepureerd voedsel of puree in te vriezen, hoef je dus niet de moeite te nemen om het dagelijks een warme maaltijd te bereiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.