Tips en aanbevelingen om broccoli in te vriezen

Het artikel van vandaag zal je over de beste manier vertellen om broccoli in te vriezen om het zo lang mogelijk te bewaren zonder de kwaliteit aan te tasten.
Tips en aanbevelingen om broccoli in te vriezen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 07 november, 2022

Vandaag willen we je over een van de kruisbloemigenfamilie vertellen, namelijk broccoli. We gaan een veelgestelde vraag beantwoorden, namelijk: is broccoli in te vriezen?

Brassicaceae, ook wel kruisbloemenfamilie genoemd, is een van de gezondste soorten groente ter wereld. Dit komt omdat deze soort een hoog gehalte aan vezels, antioxidanten en flavonoïden heeft die voor de menselijke gezondheid essentieel zijn.

Broccoli is even geliefd als gehaat. Dat wil zeggen, een aantal mensen vinden het lekker en anderen vinden het niet smakelijk. Het bevat essentiële voedingsstoffen voor de mens, maar de sterke smaak is niet voor iedereen weggelegd.

Het gemak van conservering is een van zijn voordelen. En er is natuurlijk het feit dat het het grootste deel van het jaar in de meeste supermarkten verkrijgbaar is.

Hoe lang gaat verse broccoli mee?

Bord met broccoli

Je weet het misschien nog niet, maar regelmatige inname van broccoli wordt vaak met een lager risico op het ontwikkelen van ontsteking in de longen geassocieerd. Althans volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology (Engelse link). Het goede nieuws is dat je het vers kunt kopen en een tijdje in de koelkast kunt bewaren.

Je kunt het zelfs 14 dagen in de koelkast bewaren als je het rauw bewaart. De houdbaarheid wordt tot 9 dagen teruggebracht als het gekookt is. De opslag moet in ieder geval goed zijn, indien mogelijk afgedekt.

Hoe broccoli goed te bewaren

Om de houdbaarheid van deze groente te maximaliseren, is het belangrijk om tijdens het koelen voorzichtig te zijn. Gewoonlijk verpakken de meeste markten kruisbloemige groenten in plastic of folie. We raden je aan deze pas te verwijderen als je deze gaat gebruiken, anders verkort je de houdbaarheid.

Bewaar op dezelfde manier de overtollige broccoli in een bak en dek deze af om het contact met de lucht te beperken als de verpakking al is geopend. Zet het daarna terug in de koelkast zodat de flavonoïden niet oxideren.

Dit is, omdat deze voedingsstoffen bij het voorkomen van verschillende complexe pathologieën effectief zijn. Ze zijn zelfs met het verminderen van cellulaire schade als gevolg van veroudering in verband gebracht (Engelse link) en dus het vertragen van oncologische ontwikkelingsprocessen.

Is gekookte broccoli in te vriezen?

Zoals we hierboven al zeiden, kun je gekookte broccoli zeker bewaren. Bewaar het hiervoor in de koelkast in een luchtdichte verpakking. Het zou ongeveer 9 dagen goed moeten blijven, hoewel de organoleptische kenmerken ervan naarmate de tijd verstrijkt afnemen.

Om deze reden raden we dus aan om broccoli binnen 2 of 3 dagen na het koken te consumeren. Vooral omdat broccoli alleen in deze periode zijn smaak behoudt.

Hoe broccoli in te vriezen?

Gesneden broccoli

Volg de procedure die hieronder beschreven wordt om de broccoli goed te blancheren en langer te kunnen bewaren:

  • Verwijder eerst de bladeren eromheen.
  • Vul dan een pan met water en voeg zout toe.
  • Ga dan verder met het snijden van de groente in de porties die je geschikt acht.
  • Kook het vervolgens 3 minuten nadat het water het kookpunt heeft bereikt.
  • Laat het niet te lang koken, anders verliest het zijn voedingsstoffen en vitamines.
  • Doe de broccoli vervolgens in een bak met koud water om de temperatuur te verlagen.
  • Bewaar het tenslotte in de vriezer, hetzij in luchtdichte bakken of in diepvrieszakken.

Je hoeft de groente niet te ontdooien en je kunt het direct in een pan met water of een koekenpan doen om het af te maken. Wist je bovendien dat broccoli in de vriezer 9 maanden tot 1 jaar houdbaar is? De eigenschappen zullen daarna verdwijnen en het zal zijn smaak verliezen.

Conclusie

Kruisbloemigen hebben veel nutritionele eigenschappen die goed zijn voor de menselijke gezondheid. Broccoli onderscheidt zich van de rest en daarom raden we je aan om het in je normale dieet te introduceren (Spaanse link). Er zijn veel verschillende manieren om het te bereiden!

Zoals we hierboven al zeiden, kun je het zelfs invriezen als het al gaar is. Als je dat eenmaal hebt gedaan, dan kun je het rechtstreeks aan je gerechten toevoegen zonder het te hoeven ontdooien.

Houd er ten slotte rekening mee dat je bij de meeste supermarkten het hele jaar door verse broccoli kunt kopen en deze tot 12 maanden in de vriezer kunt bewaren. Zoals je kunt zien, is er geen excuus om het niet regelmatig als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet te eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sudini K., Diette GB., Breysse PN., McCormack MC., et al., A randomized controlled trial of the effect of broccoli sprouts on antioxidant gene expression and airway inflammation in asthmatics. J Allergy Clin Immunol Pract, 2016. 4 (5): 932-40.
  • Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphane, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.
  • Gonzalo, JC Rivas, and M. García Alonso. “Flavonoides en alimentos vegetales: estructura y actividad antioxidante.” Alimentación Nutrición y Salud 9.2 (2002): 31-38.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.