De 7 beste vruchten om verkoudheid en griep aan te pakken

De voedingseigenschappen van bepaalde vruchten zijn nuttig om de symptomen van verkoudheid en griep te voorkomen en te bestrijden. Ontdek ze hier!
De 7 beste vruchten om verkoudheid en griep aan te pakken
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verse voedingsmiddelen zijn ideaal om het immuunsysteem te versterken en een algemene goede gezondheid te behouden. Juist daarom is het zeer aan te bevelen ze regelmatig te consumeren als onderdeel van een evenwichtige voeding. Wat zijn nu de zeven beste vruchten om verkoudheid en griep te bestrijden? Ontdek het in het artikel van vandaag!

Seizoensveranderingen, vooral als het koude weer aanbreekt, verhogen het risico om griep te krijgen of verkouden te worden. Ze kunnen ook een verzwakking van het immuunsysteem veroorzaken als we niet goed voor onszelf zorgen – dat wil zeggen goed eten, bewegen, en andere goede leefgewoonten aanhouden.

In feite hebben onze leefgewoonten veel te maken met het vermogen van het lichaam om zich te verdedigen. Daarom is het zo belangrijk om van dag tot dag constant en consequent te zijn en niet alleen op bepaalde tijden gezond te eten en te bewegen, als we van een bepaalde malaise willen herstellen. Laten we eens wat beter kijken.

Fruit om elke dag te eten om verkoudheid en griep aan te pakken

Fruit
Het eten van fruit als toetje kan vezels en voedingsstoffen leveren die essentieel zijn voor de gezondheid van de stofwisseling

1. Sinaasappels en citroenen

Sinaasappels en citroenen behoren tot de beste vruchten om griep en verkoudheid te bestrijden omdat ze veel vitamine C bevatten (Spaanse link), en ook andere vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële aminozuren. Deze helpen allemaal de goede werking van het immuunsysteem te bevorderen.

Zoals een recente studie (Spaanse link) opmerkt, is de inname van groenten en fruit een heel gezonde gewoonte om het immuunsysteem te versterken, en ons huidig inzicht in de verschillende biologische effecten van vitamine C wijst op het belang van de consumptie ervan.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt:
Citrussmoothie met kurkuma om je afweer te versterken

2. Aardbeien tegen verkoudheid en griep

Bekend om hun bijzondere kleur en heerlijke smaak en aroma, zijn aardbeien een van de andere beste vruchten tegen griep en verkoudheid. Dat komt omdat ze ook een goede hoeveelheid antioxidanten leveren, waaronder vitamine C. Bovendien zijn ze een goede bron van voedingsvezels, die essentieel zijn voor de gezondheid van de darmmicrobiota en de goede algemene immuunrespons van het lichaam.

3. Ananas

Ananas is vanuit voedingsoogpunt een zeer compleet voedingsmiddel. Dat komt niet alleen door zijn gehalte aan vitaminen en mineralen, maar ook door zijn enzymen en gemakkelijk verteerbare eiwitten.

De actieve stof, bromelaïne, geeft het een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Die kan nuttig zijn bij het voorkomen van verkoudheid en griep. Ook levert het grote hoeveelheden vitamine C, en calcium en fosfor, die beschermen tegen vrije radicalen.

4. Papaja, nog een van de beste vruchten tegen verkoudheid en griep

Papaja voor verkoudheid en griep
Papaja is erg rijk aan vitamine C.

Rijk aan vitamine A en C is papaja een andere vrucht die het ontstaan en de complicaties van griep en verkoudheid kan helpen voorkomen.

In feite levert elke 100 gram tot 80 milligram vitamine C. Dit is een voedingsstof die verantwoordelijk is voor het versterken van het immuunsysteem om een positieve reactie op de aanval van ziektekiemen te bereiken. Bovendien bevat deze vrucht vezels en natuurlijke enzymen (zoals papaïne) die de darmmicrobiota helpen voeden om dalingen in het afweersysteem te voorkomen.

5. Mango

Regelmatige consumptie van een stuk mango als onderdeel van een evenwichtige voeding geeft het lichaam een boost van essentiële voedingsstoffen om gezond en sterk te zijn. Mango’s helpen ons ook de strijd tegen griep en verkoudheid en andere ziekten van de luchtwegen te winnen.

Deze vrucht concentreert vitamine A en C, waarvan de antioxiderende werking de sleutel is tot de bescherming van het lichaam. Bovendien worden er ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen aan toegeschreven, die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van hoest, verstopping en andere symptomen van deze ziekten.

Houd er echter rekening mee dat citrusvruchten en vruchten als mango ook bronnen van glucose zijn, dus het consumeren ervan in grote hoeveelheden is niet aan te bevelen voor mensen met stofwisselingsproblemen.

6. Appels tegen verkoudheid en griep

Gekenmerkt door hun heerlijke smaak en aroma, zijn appels ook een van de beste vruchten om af te vallen en voor de gezondheid van het hele lichaam te zorgen, ook voor het immuunsysteem. Dit komt omdat deze vrucht niet alleen een goede bron van vezels is. Appels leveren ook verschillende essentiële voedingsstoffen, waaronder de eerder genoemde vitamine C.

Appels leveren belangrijke hoeveelheden van verschillende flavonoïden zoals flavonolen, catechinen, en prociaciadinas, verklaren de deskundigen van de Spaanse Voedingsstichting (Spaanse link).

7. Granaatappels

Volgens de volkswijsheid heeft de rijkdom aan antioxidanten van deze vrucht ertoe geleid dat ze beschouwd wordt als een “superfood” om het lichamelijk en geestelijk welzijn te bevorderen.

Het levert B vitamines en vele andere vitamines die nodig zijn om de werking van het immuunsysteem te verbeteren. Het bevat ook essentiële aminozuren en vezels, die de optimale zuurstofvoorziening van de cellen bevorderen.

Dus, waar wacht je nog op? Ben je klaar om deze vruchten regelmatiger te consumeren om de gezondheid van je immuunsysteem te verbeteren?

Zoals je ziet zijn ze heerlijk en gemakkelijk op verschillende manieren in je dagelijkse voeding op te nemen. Bijvoorbeeld in salades en smoothies. Bedenk echter dat je ze het beste in hun natuurlijke staat kunt consumeren. Op die manier kun je optimaal van hun voedingsstoffen profiteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.